Elkullogás lett a beígért szakszervezetis flashmobból

Publikálás dátuma
2019.03.14. 11:14

Fotó: Vajda József / Népszava
A csütörtöki közszolgálati sztrájk megerősítésének szánta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a kormányhivatalokba délelőtt időzített flashmobjait: az tagjai a szakszervezet követeléseit olvasták fel az országban több helyen. Már ahol sikerült…
Kaposváron, a megyei kormányhivatalban ugyanis az MKKSZ helyi képviselője nagyjából csak a bemutatkozásig jutott, amikor a kormányablak osztályvezetője közbelépett és behívta a szobájába tárgyalni. A hivatali dolgozóknak, illetve a megannyi ügyfélnek fogalma sem lehetett, mi történik, és persze semmit sem hallottak a beszélgetésből, melynek végén a szakszervezetis kijött, és a követelések felolvasása nélkül elköszönt. Mivel flashmobját élőzte az interneten, a felvételből kiderült, az osztályvezető a sok ügyfélre és a rengeteg munkára hivatkozva megkérte, hogy ne zavarja a munkát, s ígéretet tett, hogy a munkaidő végén tájékoztatja osztálya munkatársait a szakszervezet céljairól. Az MKKSZ helyi képviselője pedig az elnökségi óhajra hivatkozva, hogy ne konfrontálódjanak, elfogadta az ajánlatot – magyarán belement, hogy finoman kidobják az épületből – és távozott.
Somogyban amúgy meglehetősen szervezetlen az MKKSZ, s a 246 településen alig néhányan csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz. Talán nem véletlenül… Boros Péterné, az MKKSZ elnöke délelőtt egyébként azt mondta, 7500 önkormányzati tisztviselő nem vette fel a munkát csütörtökön.  

A Nyugdíjfolyósítónál felolvasták a követeléseket

A fővárosban a Nyugdíjfolyósító Intézetben is ismertették a szakszervezetek követeléseit. Mialatt felolvasták, egy biztonsági őr próbálta meg félbeszakítani a tiltakozókat, ám a jelenlévők hangosan közbeszóltak: "Szeretnénk meghallgatni!". A követelések ismertetése ezután tovább folyt, így felolvasták az MKKSZ 12 pontját. A történtekről a Mérce számolt be.

Témák
sztrájk MKKSZ
Frissítve: 2019.03.14. 11:26

Azért sztrájkolnak, mert lassan elfogynak az önkormányzati köztisztviselők

Publikálás dátuma
2019.03.14. 10:49

Fotó: Vajda József / Népszava
Csak a halaszthatatlan ügyeket intézik ma a sztrájkoló polgármesteri hivatalokban.
Az emberi helytállás próbájának nevezte a mai köztisztviselői sztrájkot a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a XV. kerületi önkormányzat dísztermében tartott „munkaértekezlet” résztvevői előtt. Boros Péterné ismertette, hogy a 17 ezer érintett önkormányzati tisztviselőből ma 7500 nem vette fel a munkát, mások szabadságra mentek a hosszú hétvége előtt, de az önkormányzati szövetségekkel folytatott párbeszéd alapján egyértelmű, hogy a szakma egésze egyetért az immár hatodszor megfogalmazott sztrájkkövetelésekkel. Nem mennek jól a dolgok a polgármesteri hivatalokban – indokolta az ismételt munkabeszüntetést a szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy az állam 11. éve nem ad semmit, hogy emelkedjenek a bérek ebben az ágazatban, mindössze ahhoz járult hozzá, hogy ahol az adóbevétel engedi, ott a képviselő-testület többet adjon, idén pedig a gazdagabb települések szolidaritási adójából osztott pénzt a belügyi tárca egy pályázaton a szegényebbeknek, vagyis az önkormányzatok egymást finanszírozzák. Az MKKSZ elnöke kijelentette, az önkormányzati szféra dolgozói haragosak, mert tudják, hogy semmibe vételük nem pénzkérdés, kizárólag politikai döntés eredménye. 
A sztrájkot elindító fővárosi rendezvényen részt vett Kordás László, a versenyszféra legnagyobb érdekvédelmi tömörülésének vezetője is. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az összefogás jelentőségét hangsúlyozta, mondván, hogy a kormány és a munkaadók folyamatosan csorbítják a dolgozói jogokat. Fontos állomásnak nevezte a mai napot azért is, mert a rendszerváltás után Magyarországon nem volt szolidaritási sztrájk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) kiállása tehát példa értékű. A munkavállaló nem lehet másodrangú állampolgár – érvelt Kordás, ezért harcolnak a szakszervezetek ezeknek a jogoknak a megszerzéséért, ahol kell, a visszaszerzéséért. A XV. kerületben a polgármester és a dolgozók munkáltatója, a jegyző is mindenben támogatta a sztrájkkal tiltakozók akcióját. Lamperth Mónika például délelőtt nem a jegyzői irodájában dolgozott, hanem több főosztályvezetővel együtt az ügyfélszolgálati irodán fogadta a kerület lakóit a sztrájkoló munkatársak helyett.
Frissítve: 2019.03.14. 12:14

Kiakadt a korábbi KDNP-s vezető: „Csicskái voltunk a Fidesznek”

Publikálás dátuma
2019.03.14. 10:43
Szalma Botond
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Összezárt az ellenzék Újpesten, egy volt kereszténydemokrata politikust, Szalma Botondot támogatnak az őszi önkormányzati választáson. Szalma szerint a Fidesz kézi vezérléssel irányítja a KDNP-t, ami a párt létét is értelmetlenné teszi.
 Teljes ellenzéki összefogás lesz Újpesten, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd már a polgármesterjelöltben is megállapodott: Szalma Botondot, a KDNP-ből egykor kizárt budapesti elnököt indítják. Szalma azt mondta, elfogadja a támogatást, és nagy harcra számít a Fidesszel, írja az Index. A lap most egy Magyar Narancs- interjút szemlézve idézi Szalmát, aki nem csak helyi terveiről számolt be, de arról is, hogy miképpen került partvonalon kívülre, és hogy a Fidesz hogyan szólt bele a kereszténydemokraták életébe.
A Narancs a KDNP-ből való kizárásáról kérdezte Szalmát, aki elmondta, hogy 2014-ben, miközben ő volt a szervezet budapesti és helyi elnöke, egyáltalán nem vonták be a jelöltállításba, az alapszervezetük kihagyásával döntöttek Wintermantel Zsolt indítása mellett. Ez számára elfogadhatatlan volt, így aztán amolyan finom utalásféleképpen elindult a posztért függetlenként ő is. Azonnali hatállyal kizárták a pártból. Mint hozzátett, , amikor kizárták, akkor a KDNP újpesti alapszervezet 90%-a kilépett. Ezek után feltette a lap a kérdést, hogy népszerű ember volt-e a KDNP-ben, amire Szalma azt mondta:
A folyosón különösen, ott erősen lapogatták a vállam. Bent a teremben viszont lehajtott fejjel ültek. A pártban mindenki félti a megszerzett helyét, és nem alakultak ki demokratikus viselkedési normák. Csicskái voltunk a Fidesznek. Az történik a KDNP-ben, amit a Fidesz diktál

hozzátette, hogy hiába voltak nagyon jó embereik a budapesti kerületekben, egyetlen helyen sem tudtak ténylegesen helyzetbe kerülni a KDNP-sek. Szalma Semjénnel ellentétben meg akarta szüntetni a kettős párttagságot, erről azt mondta:
A kettős tagság egyszerűen nevetséges. Korábban is azt mondtam, el kéne dönteni, hogy vagy van KDNP, vagy nincs. Akkor legyünk inkább egyszerűen a Fidesz tagjai. Olyan nincs, hogy délelőtt az Újpest, délután meg a Fradi mezét vesszük fel.

A kérdésre, hogy polgármesterként mivel kezdené, Szalma azt mondta, a pénzügyek a legfontosabbak: "végig kell nézni a vagyonvesztéssel kapcsolatos ügyeket, és a pénzcsapokat el kell zárni. Továbbá három kiemelt pontja van a programomnak: az újpesti bérlakásprogram, átalakítása, az egészségügyi ellátás javítása, benne a várólisták csökkentése, valamint a közlekedés újraszervezése".
Szerző