Bioritmus;édesség;desszert;

2019-03-15 14:14:00

Kutatók szerint előételként kisebb „bűn” az édesség

A desszert, ha étkezés előtt esszük nemhogy árt, még jót is tehet - állítják tudósok.

A kutatásban az egyetemi menzán 134 fő - egyetemi dolgozók és végzős hallgatók - desszertválasztását tanulmányozták. Az alanyok négy napig választhattak, hogy a főétel és a köret előtt esznek friss gyümölcsöt, vagy citromos sajttortát, illetve ebéd után kérik-e a gyümölcsöt vagy a sütit.

 Az eredmények szerint azok 70 százaléka, akik előételként ették a desszertet, egészségesebb, alacsonyabb kalóriatartalmú főételt - sült hal és sült krumpli helyett csirke fajitast kértek salátával). A gyümölcsöt választóknak csak körülbelül a harmada kérte az egészségesebb főételt és köretet. Ők átlagosan 250 kalóriával többet is vittek be a szervezetükbe mint azok, akik a főfogás előtt sajttortát ettek – írta a HáziPatika a Time cikke alapján. 

A kutatók egy másik kutatás során is hasonlót tapasztaltak, akkor 160 főt arra kértek, hogy állítsanak össze egy internetes vacsorarendelést és tippeljék meg, hogy mennyit fogyasztanának el belőle. Az eredmények azt mutatták, hogy akik egy "bűnös", cukros-csokis desszertet választottak, mielőtt megrendelték volna a vacsorájuk további részét, úgy tippeltek, hogy körülbelül feleannyi kalóriát fognak elfogyasztani az esti étkezésnél, mint akik gyümölcssaláta után rendeltek. Különbség mutatkozott az ételválasztásban is: a csokitortások közel több mint fele grillezett citromos csirkét választott cordon bleu helyett. Nem meglepő módon a különbség nem volt ennyire számottevő, amikor az alanyok csak a rendelés végén választottak desszertet.