Kutatók szerint előételként kisebb „bűn” az édesség

Publikálás dátuma
2019.03.15. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A desszert, ha étkezés előtt esszük nemhogy árt, még jót is tehet - állítják tudósok.
A kutatásban az egyetemi menzán 134 fő - egyetemi dolgozók és végzős hallgatók - desszertválasztását tanulmányozták. Az alanyok négy napig választhattak, hogy a főétel és a köret előtt esznek friss gyümölcsöt, vagy citromos sajttortát, illetve ebéd után kérik-e a gyümölcsöt vagy a sütit.
 Az eredmények szerint azok 70 százaléka, akik előételként ették a desszertet, egészségesebb, alacsonyabb kalóriatartalmú főételt - sült hal és sült krumpli helyett csirke fajitast kértek salátával). A gyümölcsöt választóknak csak körülbelül a harmada kérte az egészségesebb főételt és köretet. Ők átlagosan 250 kalóriával többet is vittek be a szervezetükbe mint azok, akik a főfogás előtt sajttortát ettek – írta a HáziPatika a Time cikke alapján. 
A kutatók egy másik kutatás során is hasonlót tapasztaltak, akkor 160 főt arra kértek, hogy állítsanak össze egy internetes vacsorarendelést és tippeljék meg, hogy mennyit fogyasztanának el belőle. Az eredmények azt mutatták, hogy akik egy "bűnös", cukros-csokis desszertet választottak, mielőtt megrendelték volna a vacsorájuk további részét, úgy tippeltek, hogy körülbelül feleannyi kalóriát fognak elfogyasztani az esti étkezésnél, mint akik gyümölcssaláta után rendeltek. Különbség mutatkozott az ételválasztásban is: a csokitortások közel több mint fele grillezett citromos csirkét választott cordon bleu helyett. Nem meglepő módon a különbség nem volt ennyire számottevő, amikor az alanyok csak a rendelés végén választottak desszertet.
Szerző

Megterheli a szervezetet a hosszú hétvégi hőmérsékleti "hullámvasút"

Publikálás dátuma
2019.03.14. 16:16
Illusztráció
Fotó: AFP
A változékony, kezdetben hűvös, csapadékos, szeles idő, majd az erős melegedés az egészséges szervezetnek is nagy megterhelést jelent.
Ugyan pénteken még hűvösebb lesz, a napsütéses időszakok már a március második felét idézik. Szombattól felhősebb időben, vasárnap már többórás napsütéssel kísérve melegszik a levegő, nem is kicsit. Az erős szél 20 foknál is melegebb légtömegeket szállít a térségünkbe – írta Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A hirtelen melegedés főleg szombattól lesz megterhelő, különösen, hogy az előző napokban hűvösebb időhöz kezdett hozzászoknia a szervezetünknek. Ez a „hullámvasút”, a nagy hőingadozás kifejezetten nagy igénybevételt jelent: szinte mindenki megérzi a hirtelen változásokat, de a vérnyomásproblémákkal élők szenvedhetnek a legjobban. A tartós szélterhelés fel is erősítheti a keringési panaszokat. 
A változékonyság hatására kettősfronti tünetek jelentkezhetnek: a migrén és a légzőszervi panaszok mellett romlik a komfortérzet is. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek. A csapadékos időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak. A helyenként fülledtség is rontja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni - olvasható a Meteo Klinika honlapján
Célszerű kerülni a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket, a szabad időt pedig ajánlott pihenéssel tölteni. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdők vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhatnak, nehézlégzés is jelentkezhet.     

Fellélegzés az allergiásoknak

A csapadék és a változékony idő jót tesz viszont az allergiásoknak, igaz, rövid időre, de csökken a pollenterhelés. Utána aztán romlik az allergiahelyzet, a hét legvégén már ismét magas lehet a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja.
Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 18:26

Idén előbb élednek a kullancsok, hamarabb kell védekezni

Publikálás dátuma
2019.03.14. 11:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az enyhe idő miatt korábban kell számítani a kullancsveszélyre, ezért az állat által terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni - írta az MTI egy háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján.
Az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, előbb lesznek aktívabbak és korábban szaporodnak, ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást is hamarabb kell beadatni - hívta fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.
A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség, így tavaszra, nyár elejére fejti ki az oltás a védő hatását. Egy év múlva pedig ismétlőoltást kell kérni. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe jutása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen, amely súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség.
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Világgazdaságnak azt is elmondta, hogy a magyar lakosság átoltottsága alig éri el 18-20 százalékot, Ausztriában viszont az emberek 80 százaléka megkapta a védőoltást. Póta György hozzátette, ha a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adna támogatást a vakcina árához, Magyarországon is nagyobb lenne az átoltottság.
Póta György szerint tévhit, hogy csak erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe kullancs, az élősködők a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területen is jelen vannak. Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már a kullancsok, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük, így például a Baltikumban vagy Skandinávia bizonyos részein. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza.
Szerző
Témák
kullancs
Frissítve: 2019.03.14. 11:12