Előfizetés

Az ügyészség nagyon nem szeretné, hogy párttá alakuljon a Migration Aid

MTI nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 12:07
Fotó: Molnár Ádám
A Zala Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vétele miatt, mert megítélése szerint a pártalapítás a bevándorlási adó fizetése alóli kibúvást célozza - tájékoztatta a zalai főügyészség csütörtökön az MTI-t.
A közlemény szerint a Zalaegerszegi Törvényszék elrendelte az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vételét, azonban a Zala Megyei Főügyészség közjogi szakága csütörtökön fellebbezést jelentett be, indítványozva a párt nyilvántartásba vételére irányuló kérelem elutasítását. Az ügyészség álláspontja szerint "a párt alapszabálya több ponton is ellentétes a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, valamint más vonatkozó jogszabály rendelkezéseivel". Ide tartozik, hogy létrejötte "jogszabály megkerülésére irányul, a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza". A főügyészség szerint az alapszabály más pontokon sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Egyebek mellett párt külföldi magánszemélytől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, de a megalakuló pártnak a székhelyet nem magyar állampolgár biztosítaná. Jogi személyek nem támogathatják a pártokat, ennek ellenére az alapszabály jogi személyek részére is biztosítaná a támogatási lehetőséget. Mindemellett a párt mint jogi személy elnevezése sem felel meg "a névvalódiság jogszabályi követelményeinek".
Ez eddig az MTI híre volt szó szerint. Csak azt hagyták ki belőle, hogy Éjjeli Őrség néven a Migration Aid nevű civil szervezet szeretne pártot alapítani, és nem véletlenül. A civileket, és különösen a kormánynak nem tetsző jogvédő, menekültüggyel és hasonló témákkal foglalkozó szervezeteket ugyanis a Stop, Soros! elnevezésű jogszabály különadó megfizetésével sújtaná. Ez pedig számos ilyen csoport, egyesület működését ellehetetlenítené. A Migration Aid - a szervezet egyébként az adóhatóságnál érdeklődött, hogy bevándorlást segítőnek minősül-e, és kell-e különadót fizetniük, de választ nem kaptak - ezért döntött az Éjjeli Őrség néven létrehozandó párt alapítása mellett.

Orbán hízelegni kezdett a Fideszt a Néppártból kizárni akaró politikusoknak

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.14. 11:40

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját - értesült a Reuters.
A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, "minden másról lehet beszélgetni". A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.
Orbán Viktor a következőt írta a Fidesz kizárását szorgalmazó pártoknak (a levél magyar nyelvű fordítását a hvg.hu tette közzé): Kedves Elnök úr, Nemrégiben arról értesített Joseph Daul elnök úr, hogy a pártja nevében Ön a Fidesz kizárását kezdeményezte közös politikai családunkból, az Európai Néppártból. Nem titok, hogy komoly konfliktusaink vannak a Fidesz és az ön pártja között a migráció, a keresztény kultúra védelme és Európa jövője tekintetében. Az sem titok, hogy ezekben a kérdésekben nem változtatunk álláspontunkon. Mégis azt gondolom, nem megoldás, ha az ilyen konfliktusokat, egyet nem értéseket kizárással oldana meg a Néppárt. Így arra kérném Önt tisztelettel, hogy gondolja át a párt kizárásáról vallott nézeteit, ha lehetséges. Ugyanekkor Daul elnök úr és Weber úr tiltakozásának adott hangot, hogy a kizáráspárti pártokat hasznos idiótának neveztem. Ez valójában egy Lenin-idézet volt, amivel bizonyos politikák és nem politikusok kritikáját akartam megfogalmazni. Itt szeretném kifejezni bocsánatkérésemet, ha az idézetemet személyesen sértőnek találta. Jó egészséget és felelősségteljes kötelezettségére tekintettel sok sikert kívánva Orbán Viktor 
A levél angol nyelvű eredetije itt olvasható:

Elkullogás lett a beígért szakszervezetis flashmobból

Vas András nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 11:14

Fotó: Vajda József / Népszava
A csütörtöki közszolgálati sztrájk megerősítésének szánta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a kormányhivatalokba délelőtt időzített flashmobjait: az tagjai a szakszervezet követeléseit olvasták fel az országban több helyen. Már ahol sikerült…
Kaposváron, a megyei kormányhivatalban ugyanis az MKKSZ helyi képviselője nagyjából csak a bemutatkozásig jutott, amikor a kormányablak osztályvezetője közbelépett és behívta a szobájába tárgyalni. A hivatali dolgozóknak, illetve a megannyi ügyfélnek fogalma sem lehetett, mi történik, és persze semmit sem hallottak a beszélgetésből, melynek végén a szakszervezetis kijött, és a követelések felolvasása nélkül elköszönt. Mivel flashmobját élőzte az interneten, a felvételből kiderült, az osztályvezető a sok ügyfélre és a rengeteg munkára hivatkozva megkérte, hogy ne zavarja a munkát, s ígéretet tett, hogy a munkaidő végén tájékoztatja osztálya munkatársait a szakszervezet céljairól. Az MKKSZ helyi képviselője pedig az elnökségi óhajra hivatkozva, hogy ne konfrontálódjanak, elfogadta az ajánlatot – magyarán belement, hogy finoman kidobják az épületből – és távozott.
Somogyban amúgy meglehetősen szervezetlen az MKKSZ, s a 246 településen alig néhányan csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz. Talán nem véletlenül… Boros Péterné, az MKKSZ elnöke délelőtt egyébként azt mondta, 7500 önkormányzati tisztviselő nem vette fel a munkát csütörtökön.  

A Nyugdíjfolyósítónál felolvasták a követeléseket

A fővárosban a Nyugdíjfolyósító Intézetben is ismertették a szakszervezetek követeléseit. Mialatt felolvasták, egy biztonsági őr próbálta meg félbeszakítani a tiltakozókat, ám a jelenlévők hangosan közbeszóltak: "Szeretnénk meghallgatni!". A követelések ismertetése ezután tovább folyt, így felolvasták az MKKSZ 12 pontját. A történtekről a Mérce számolt be.