Migration Aid;pártalapítás;

2019-03-14 12:07:08

Az ügyészség nagyon nem szeretné, hogy párttá alakuljon a Migration Aid

A Zala Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vétele miatt, mert megítélése szerint a pártalapítás a bevándorlási adó fizetése alóli kibúvást célozza - tájékoztatta a zalai főügyészség csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a Zalaegerszegi Törvényszék elrendelte az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vételét, azonban a Zala Megyei Főügyészség közjogi szakága csütörtökön fellebbezést jelentett be, indítványozva a párt nyilvántartásba vételére irányuló kérelem elutasítását. Az ügyészség álláspontja szerint "a párt alapszabálya több ponton is ellentétes a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, valamint más vonatkozó jogszabály rendelkezéseivel". Ide tartozik, hogy létrejötte "jogszabály megkerülésére irányul, a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza".

A főügyészség szerint az alapszabály más pontokon sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Egyebek mellett párt külföldi magánszemélytől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, de a megalakuló pártnak a székhelyet nem magyar állampolgár biztosítaná.

Jogi személyek nem támogathatják a pártokat, ennek ellenére az alapszabály jogi személyek részére is biztosítaná a támogatási lehetőséget. Mindemellett a párt mint jogi személy elnevezése sem felel meg "a névvalódiság jogszabályi követelményeinek".

Ez eddig az MTI híre volt szó szerint. Csak azt hagyták ki belőle, hogy Éjjeli Őrség néven a Migration Aid nevű civil szervezet szeretne pártot alapítani, és nem véletlenül. A civileket, és különösen a kormánynak nem tetsző jogvédő, menekültüggyel és hasonló témákkal foglalkozó szervezeteket ugyanis a Stop, Soros! elnevezésű jogszabály különadó megfizetésével sújtaná. Ez pedig számos ilyen csoport, egyesület működését ellehetetlenítené. A Migration Aid - a szervezet egyébként az adóhatóságnál érdeklődött, hogy bevándorlást segítőnek minősül-e, és kell-e különadót fizetniük, de választ nem kaptak - ezért döntött az Éjjeli Őrség néven létrehozandó párt alapítása mellett.