Előfizetés

"Egyszer mindenkinek elege lesz, és fellázad" - Pécsett is megakadályozták a tanársztrájkot

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2019.03.14. 12:38
Képünk illusztráció
Pécsett az ellenzéki pártok és az érdekképviseletek forgalomlassító autós vonulással tiltakoztak a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen. A pedagógusok szolidaritási sztrájkja nem jött össze.
A város főútjain 20 kilométeres sebességgel végiggördült 26 felzászlózott személyautó, s a rendőri felvezetéssel cammogó konvoj leparkolt az uránvárosi kormányhivatal közelében. Ott kiszálltak a tüntetők autójukból (mindössze huszonöten maradtak, s többségük nyugdíjaskorú volt), és felolvasták a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) 12 pontos követelését. A szónok hangját el-elnyomta egy, a demonstrációtól 50 méterre dolgozó aszfaltaprító gép ritmusos harákolása. A szervezők eredetileg szerettek volna a hivatalban egy rövid performance-ot előadni, ami a közszolgálatban dolgozók sanyarú helyzetére hívta volna fel a figyelmet, ám végül erről lemondtak. Pécsett hat iskola tanárai készültek arra, hogy csütörtök reggel az önmagukért tüntetni nem merő közszolgák érdekében kétórás szolidaritási sztrájkot tartsanak – az érintett intézmények pedagógusainak 30-50 százaléka támogatta a demonstrációt. Nyolc óra előtt pár perccel viszont a Klebelsberg Központ (KK) pécsi tankerülete arról értesítette a sztrájkolókat, hogy a minisztérium álláspontja szerint a munkabeszüntetés nem jogszerű, mivel nem szavatolja az elégséges szolgáltatást. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pécsi ügyvivője ezzel nem értett egyet, ennek ellenére lefújta a sztrájkot, mivel tartott attól, hogy a leálló pedagógusokat utóbb retorzió éri. Nagy Erzsébet elmondta, hogy már egy hete megszületett az aláírt megállapodás a KK-val az elégséges szolgáltatásról, s az EMMI-t nem a jog mozgatta, hanem az, hogy akár jogtalanság árán is meghiúsítsa a sztrájkot. A PDSZ ezért bírósághoz fordul az ügyben. A fentiek okán érthető, ha a pécsi demonstrációk részesei maguk is úgy érezték, ezek a rendezvények aligha késztetik meghátrálásra a kormányt. A kormányhivatalhoz érkező konvojt Horváth Sándorné, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának baranyai koordinátora várta. A demonstrációk hatását firtató kérdésünkre válaszolva így fogalmazott: "Ahhoz, hogy a kormányt jobb belátásra bírjuk, vagy nagy tömeget megmozgató tüntetések, vagy általános sztrájk szükséges. Olyan sztrájk, ami átmenetileg leállítja az országot." Közbevetésünkre, hogy ehhez az kell: tömegek legyenek elégedetlenek a kormánnyal, Horváth Sándorné úgy válaszolt,    nagyon sokan és nagyon elégedetlenek a kabinettel, ezt a hozzájuk forduló és általuk megkérdezett dolgozóktól pontosan tudjuk.  - Mégse tüntetnek nagy tömegek - jegyeztük meg. – Mintha a kormány megkutatta volna a dolgozók jogfosztásának várható hatásait.    -Elképzelhető, hogy vannak ilyen felméréseik – mondta Horváthné. – A közszolgáknak egy hónappal többet kell dolgozniuk, még se lázadnak fel, nyilván a félelmeik erősebbek annál, hogy ezt meg merjék tenni. Az emberek véleményét ismerve mégis azt mondom, hogy a kormány már nem igen feszítheti tovább a húrt, mert nincs az a rabszolga, aki mindent elvisel, egyszer a minden embernek elege lesz, s akkor fellázad. Szerintem közel van ez az idő.

Az ügyészség nagyon nem szeretné, hogy párttá alakuljon a Migration Aid

MTI nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 12:07
Fotó: Molnár Ádám
A Zala Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vétele miatt, mert megítélése szerint a pártalapítás a bevándorlási adó fizetése alóli kibúvást célozza - tájékoztatta a zalai főügyészség csütörtökön az MTI-t.
A közlemény szerint a Zalaegerszegi Törvényszék elrendelte az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vételét, azonban a Zala Megyei Főügyészség közjogi szakága csütörtökön fellebbezést jelentett be, indítványozva a párt nyilvántartásba vételére irányuló kérelem elutasítását. Az ügyészség álláspontja szerint "a párt alapszabálya több ponton is ellentétes a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, valamint más vonatkozó jogszabály rendelkezéseivel". Ide tartozik, hogy létrejötte "jogszabály megkerülésére irányul, a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza". A főügyészség szerint az alapszabály más pontokon sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Egyebek mellett párt külföldi magánszemélytől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, de a megalakuló pártnak a székhelyet nem magyar állampolgár biztosítaná. Jogi személyek nem támogathatják a pártokat, ennek ellenére az alapszabály jogi személyek részére is biztosítaná a támogatási lehetőséget. Mindemellett a párt mint jogi személy elnevezése sem felel meg "a névvalódiság jogszabályi követelményeinek".
Ez eddig az MTI híre volt szó szerint. Csak azt hagyták ki belőle, hogy Éjjeli Őrség néven a Migration Aid nevű civil szervezet szeretne pártot alapítani, és nem véletlenül. A civileket, és különösen a kormánynak nem tetsző jogvédő, menekültüggyel és hasonló témákkal foglalkozó szervezeteket ugyanis a Stop, Soros! elnevezésű jogszabály különadó megfizetésével sújtaná. Ez pedig számos ilyen csoport, egyesület működését ellehetetlenítené. A Migration Aid - a szervezet egyébként az adóhatóságnál érdeklődött, hogy bevándorlást segítőnek minősül-e, és kell-e különadót fizetniük, de választ nem kaptak - ezért döntött az Éjjeli Őrség néven létrehozandó párt alapítása mellett.

Orbán hízelegni kezdett a Fideszt a Néppártból kizárni akaró politikusoknak

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.14. 11:40

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját - értesült a Reuters.
A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, "minden másról lehet beszélgetni". A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.
Orbán Viktor a következőt írta a Fidesz kizárását szorgalmazó pártoknak (a levél magyar nyelvű fordítását a hvg.hu tette közzé): Kedves Elnök úr, Nemrégiben arról értesített Joseph Daul elnök úr, hogy a pártja nevében Ön a Fidesz kizárását kezdeményezte közös politikai családunkból, az Európai Néppártból. Nem titok, hogy komoly konfliktusaink vannak a Fidesz és az ön pártja között a migráció, a keresztény kultúra védelme és Európa jövője tekintetében. Az sem titok, hogy ezekben a kérdésekben nem változtatunk álláspontunkon. Mégis azt gondolom, nem megoldás, ha az ilyen konfliktusokat, egyet nem értéseket kizárással oldana meg a Néppárt. Így arra kérném Önt tisztelettel, hogy gondolja át a párt kizárásáról vallott nézeteit, ha lehetséges. Ugyanekkor Daul elnök úr és Weber úr tiltakozásának adott hangot, hogy a kizáráspárti pártokat hasznos idiótának neveztem. Ez valójában egy Lenin-idézet volt, amivel bizonyos politikák és nem politikusok kritikáját akartam megfogalmazni. Itt szeretném kifejezni bocsánatkérésemet, ha az idézetemet személyesen sértőnek találta. Jó egészséget és felelősségteljes kötelezettségére tekintettel sok sikert kívánva Orbán Viktor 
A levél angol nyelvű eredetije itt olvasható: