Gyalog indult Magyarország felé, nyomtalanul eltűnt a középkorú nő

Publikálás dátuma
2019.03.14 13:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 42 éves sajószentpéteri asszony a határ menti Kraszna településen élt barátjával. Hat napja hazaindult, azóta sem látták.
Fényképes körözést adott ki a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Budai Miklósné eltűnése miatt: adataik szerint a nő egy éve egy, a román-magyar határon működő paprikafeldolgozó üzembe ment dolgozni. Itt megismerkedett egy román állampolgárságú férfival, akivel aztán  a romániai Kraszna településre költözött. Március 8-án tisztázatlan okok miatt gyalog indult haza lakásukról Magyarországra,  és útközben nyoma veszett.
Kraszna mintegy 64 kilométerre van a román-magyar határtól, és 200 kilométerre Sajószentpétertől
A nő azóta sem adott életjelet magáról, és a rendőrség kutatása is eredménytelen zárult. A kazincbarcikai kapitányság ezért a lakosság segítségét kéri megtalálásához.
Budai Miklósné 160 centiméter magas, vékony testalkatú, haja fekete színű, szája jobb oldalán kör alakú anyajegy látható. A rendőrség kéri, hogy aki bármilyen információval rendelkezik vele kapcsolatban, hívja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-46/514-506-os telefonszámon, továbbá a 107-es vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámokon a nap 24 órájában fogadják a bejelentők hívásait. Névtelenségük megőrzése mellett is tehetnek bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán.

Jogerős: kártérítésből törleszt az olaszliszkai lincselés árváinak az elsőrendű vádlott

Publikálás dátuma
2019.03.19 11:37
2006-ban a gyilkosság helyszínén emlékművet avattak.
Fotó: Népszava
5 milliót kap, amiért rossz körülmények között tartották fogva. A pénzt nem ő kapja, azt Szögi Lajos árváinak és özvegyének számlájára utalják.
Az illemhellyel, a meleg víz hiányával és a szellőztetéssel volt elégedetlen a börtönben az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb H. Dezső, és mint kiderült, nem is alaptalanul: a bíróság 5 millió forintos kártalanítást ítélt meg számára, írja a Bors.
Mindez azt jelenti, hogy Szögi Lajos családjának immár törleszthet a férfi. A tiszavasvári tanárt 2006 októberében, két gyermeke szeme láttára verték agyon Olaszliszkán a felbőszült rokonok, mert azt hitték, kocsijával elgázolt egy kislányt. Szögi árvái és özvegye számára 46 millió forintos kártérítésről döntött a bíróság, melyből - az elkövetők pénztelensége miatt - a lincselés után egy évtizeddel sem láttak még egy fillért sem.
"Az ilyen ügyekben – mielőtt a fogvatartottnak megítélt összeget elutalnák – a bíróságnak kötelező megkeresnie a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy van-e az adott ügy terheltjével szemben kártérítési eljárás. Ha van, az ott megjelenő bankszámlára utalják a pénzt, nem pedig a terheltnek" – nyilatkozta Szabó Judit, az Országos Bírósági Hivatal bírája a Magyar Időknek. Tehát ifjabb H. Dezső nem tarthatja meg a milliókat.

A Teréz körúti robbantó apja attól fél, kábító hatású injekciókat kap a fia

Publikálás dátuma
2019.03.19 07:43

A központi elmegyógyintézetbe szállították a 27 éves férfit, az elítélt minden előjel nélkül omlott össze.
Börtöncellájából az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) szállították a Teréz körúti robbantót, P. Lászlót, miután idegösszeomlást kapott – tudta meg a Blikk.    A fiam rendesen evett és öngyilkossági gondolatai sem voltak, ezért sem ő, sem én nem értem, miért vitték át a börtönből az IMEI-be. Hétfőn tudtam vele beszélni, azt mondja, hogy injekciókat kap. Nagyon félek, hogy különböző kábító hatású gyógyszereket adnak neki – mondta a lapnak idősebb P. László.
Az újság az esettel kapcsolatban megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát is, akik a konkrét esettel kapcsolatban nem adhattak tájékoztatást. Általánosságban elmondható, hogy az elítélteket folyamatosan figyelik szakemberek, és ha úgy ítélik meg, szükséges, a börtönből átszállítjuk őket az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe – közölte Orosz Zoltán sajtószóvivő. Mint ismeretes, 2016. szeptember 24-én P. László távirányítóval felrobbantott a Teréz körúton egy házi készítésű bombát. A detonációban két rendőr életvszélyesen megsérült, felépülésük hosszú hónapokig tartott.A férfit a bűncselekmény után három héttel Keszthely közelében kapták el a kommandósok. A férfi ellen előre kitervelten, aljas indokból, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, illetve robbanószerrel visszaélés bűntette miatt indulteljárás. A nyomozás során kiderült, hogy a robbantás után küldött egy e-mail-t a Belügyminisztériumnak, amelyben egymillió eurót követelt. Írásában kilátásba helyezte, hogy amennyiben a követelését nem teljesítik, akkor nem ez volt az utolsó támadása. Emiatt terrorcselekmény előkészületével is megvádolták őt. A férfi sokáig egyetlen szót sem szólt a kihallgatásokon, később azonban beismerő vallomást tett. Állítása szerint a két sérültet soha nem látta. Azt nem tudta megindokolni, miért követte el a bűncselekményt. Vallomását később visszavonta. Az ügyben tartott bírósági tárgyalások nagy részén a vádlott nem jelent meg. Jogerős ítéletet is nélküle hirdetett a bíró.