Szél Bernadett: komolyan Putyin vendégháza lesz a fóti gyermekkastély?

Publikálás dátuma
2019.03.14 13:37

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A fóti gyermekváros lakóit túlzsúfolt vagy még fel sem épített intézményekbe tagolnák ki. Mindezt azért, hogy a kastélyban protokollrendezvényeket tartsanak, vagy inkább külföldi politikusok szállhassanak meg – állítja Szél Bernadett.
Látványos videóban mutatta be Szél Bernadett, mik az alapvető problémák a fóti gyermekváros lakóinak „kitagolásával”, az az kisebb intézetekbe és közösségekbe helyezésével. A képviselőnő blogoldalán számolt be tapasztalatairól, a felvételen pedig arra is kitért, hogy hiába próbált másodjára is beszélni a témában Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárral, a politikus ezúttal is kitért a találkozó elől. Az elmondottakról részben lapunk is írt már, Szél videója azonban így is tartogathat meglepetéseket.

Hely nincs, de majd építenek nekik

Szél sorra végig vette azokat az intézményeket, ahova a fóti lakókat vinnék: az egyik a zalaegerszegi speciális gyermekotthon, ahova a politikusnő szerint 24 gyereket költöztetnének, bár a hely amúgy is maximális létszámon üzemel; az érkezőknek már új lakóblokkokat építenek az otthon területén, bár Szél Bernadett szerint az intézményt hivatalosan nem is tájékoztatták a változásokról. 
 A szántóföld és ipartelepek között álló – a társadalmi beilleszkedést így nehezen elősegítő – otthon arról is hírhedt, hogy az ombudsmani jelentés alapján  a gyerekek patkánymérges cigivel ütik ki magukat, a berendezés lepusztult, és gyakori a lakók közötti erőszak, csicskáztatás . 
Nyolc új lakót költöztetnének Szél szerint Kalocsára is, itt már a bemutatót fotók szerint új lakrész készül a számukra. A probléma ezzel az, hogy a speciális gyermekotthonok, "specik", mint amilyen a zalaegerszegi vagy a kalocsai, várólista alapján működnek: ha tehát a fóti gyerekeket költöztetik be az új szárnyba, a listások továbbra is kell várjanak sorukra. A kalocsai otthon amiatt került 2017-ben a hírekbe, mert a nevelők rendszeresen bántalmazták a gyerekeket, többször megpofozták őket vagy kulcscsomóval a tenyerükbe ütöttek. 
Elborzasztó állapotban van az aszódi épület, ahova Szél szerint a kísérő nélkül érkező menekült gyerekeket vinnék Fótról – a helyi javítóintézet területére. Itt még el sem kezdődött az építkezés, a képviselő március első hetében is csupasz, lepusztult falakat látott – kérdés, hogy lehet itt bármilyen gyermeket is elszállásolni. Aszód határában, de már Hévízgyörkön is épülhet befogadó intézmény a menekült gyerekek számára; a politikus úgy tudja, hogy itt sem zajlanak építési munkák.

Kerekesszékkel a budai hegyekbe

A legcinikusabb és egyértelműbb változás azonban a különleges szükségletű gyerekek esetében jöhet: őket Fótról, a modern és kényelmes, családi ház-jellegű épületekből a budai hegyekbe költöztetik a kerekesszékes gyerekeket - Bolyai Gyermekotthoni Központ részegységeként működő, tömbszerű hűvösvölgyi otthonba, ami információink szerint még nincs teljes körűen akadálymentesítve. 

Putyinnak jó lesz?

És hogy miért van minderre szükség? Az újra kormányközelivé tett Magyar Nemzet értesülései szerint „a gyermekváros elköltözése utáni években a kastélyt és a díszparkot eredeti állapotában állítják helyre, majd állami protokoll-, illetve kulturális-társadalmi események színhelyeként szolgál”. 
Szél Bernadett viszont kormányközeli forrásokból úgy tudja, a helyszín külföldi politikusok pihenőhelye lehet, ahol budapesti tárgyalásaik után megszállhatnak - ehhez ideális, hiszen közel a főváros és a reptér is. 
Komolyan Erdogannak meg Putyinnak akarják adni vendégházként ezt a területet, miközben a beteg gyerekeket ki akarják innen tenni?
- vetette fel videójában Szél Bernadett. Egyértelműen megerősített válasz egyelőre nincs a kérdésre.
Frissítve: 2019.03.14 13:52

Kis bank, hatalmas kedvezményekkel - Budapesten keresztül így tölthetné fel Putyin kémekkel Európát

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:21

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Nem csak diplomáciai fedést, de pénzmozgásokat is álcázhat a meglepően csekély tőkével bíró IIB, az embereit pedig a magyar kormány segíti a schengeni övezeten belülre.
Alaposan feladhatja a leckét a magyar kémelhárításnak, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapesten teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban, írja az Index.hu, ugyanis
a kémek többsége éppen hogy diplomáciai fedésben érkezik a célországba, és diplomáciai mentességet élvezve dolgozik.
Amikor egy ország jelzi, hogy kiket küld diplomáciai képviselőként, a fogadó állam kémelhárítása - Magyarországon az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai - ellenőrzi a listán szereplő neveket. A listát elküldik a NATO-tagállamok partnerszolgálatainak is a, a partnerek pedig ha van mit, akkor visszajeleznek, hogy kivel, hol volt már dolguk. Ha valaki gyanús, arra aztán a kémelhárítás odafigyel, de az, hogy mit lépnek vele szemben, függ a diplomata tevékenységétől is.
a budapesti bázist építő orosz Nemzetközi Beruházási Bank azért kockázatos nemzetbiztonsági szempontból, mert az ott dolgozók ugyanolyan mentességben részesülnek majd, mint azok, akiket az orosz külképviseletekre telepítenek.
A bank elsősorban fedést biztosíthat a kémeknek, írja a portál. Méghozzá egy külképviselettel szemben nem csak diplomáciai fedést, de a pénzmozgások elfedését is biztosíthatja, elrejtve ezzel ellenséges üzleti felvásárlást, de használhatja a pénzt kivédhetetlen versenyhelyzet teremtésére, vagy hitelek útján tehet függővé kulcspozícióban lévő személyeket. Ráadásul az orosz titkosszolgálatok embereinek él-személyazonosságát is biztosíthatja a pénzintézet, mivel 
a kormánnyal kötött megállapodás értelmében nemcsak a bank személyzetének, azok eltartott rokonainak, ide járogató tanácsadóknak, de voltaképpen bárkinek az utazását meg kell könnyítenie a magyar államnak, akit a bank meghív.
A kémek a bank embereiként érkezhetnek Magyarországra, ahonnan - ismét identitást váltva - bárhova könnyedén eljuthatnak a schengeni övezetben. Mindezeken túl a beruházási bank vállalatfinanszírozásban való részvétele elképesztően jó információszerzési, tippkutatási és befolyásolási pozíciót is biztosít.
Az IIB a fejlesztési bankok viszonylatában nagyon kicsi, 1,3 milliárd eurós tőkéje olyan – szemben például a luxemburgi EIB-vel, melynek 243 milliárd euró a tőkéje. Mindez kémelhárítási szakemberek szerint csak erősíti a gyanút, hogy budapesti megjelenésében nem a névleges, hivatalos tevékenysége a döntő. Az már csak hab a tortán, hogy a beruházási bank igazgatója, a korábbi diplomata Nyikolaj Koszov szovjet hírszerző családból származik. Apja – a KGB vezérőrnagyaként – Magyarországon is dolgozott, és neki magának is köze lehet a KGB-utód Külföldi Hírszerző Szolgálathoz.
A magyar kormány lépése, azaz a bank befogadása és a mentességek biztosítása azért is meglepő, mert Magyarországot 2000-ben éppen az első Orbán-kormány idején léptették ki az IIB-ből, azzal az indokkal, hogy nem elég átlátható a ténykedése. Azaz már akkor nemzetbiztonsági kockázatot láttak benne. A szakítás 2014-ig tartott.
Önmagában persze nem szokatlan és nem rendszeridegen, hogy egy nemzetközi pénzintézet olyan mentességeket kapjon, mint amiket Magyarországon a Nemzetközi Beruházási Bank kaphat. De mindezek fényében egyáltalán nem földtől elrugaszkodott állítást fogalmazott meg egy biztonsági szakértő a New York Timesnak, amikor azt mondta: a magyar kormány és az IIB között létrejött "megállapodás lehetőséget nyújt Vlagyimir Putyinnak, hogy feltöltse kémhadtestét Európában, miután innen és az Egyesült Államokból is orosz diplomatákat utasítottak ki a Szkripal-ügy megtorlásaként".

Kiakadt az állambiztonság: a Soros Alapítvány demokratikus mozgalmakat akar támogatni

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:00

Fotó: AFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
A gyanús formációk egyike, amiért a szocialista szolgálat prüszkölt, a Fidesz volt.
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára tette ki azt a napi operatív információs jelentést, amelyet majdnem napra pontosan 30 éve írt le a Belső elhárítás (BM III/III. Csoportfőnökség): a Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni - írja a hvg.hu. A Soros Alapítvány honlapjáról kiderül, hogy 1989-ben "Demokratikus szervezetek támogatására" 16 804 000 forintot fordítottak.  A támogatási lista is elérhető, ebből kiderült, hogy a Fidesz helyi csoportjai százezreket kaptak fénymásolóra, a központi pártszervezet pedig 3,2 milliót az infrastruktúra kiépítésére. Ebből lett 5 számítógép szövegszerkesztő programmal, 6 fénymásoló, 6 üzenetrögzítő, 6 telefax és egy lézerprinter.