Szél Bernadett: komolyan Putyin vendégháza lesz a fóti gyermekkastély?

Publikálás dátuma
2019.03.14. 13:37

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A fóti gyermekváros lakóit túlzsúfolt vagy még fel sem épített intézményekbe tagolnák ki. Mindezt azért, hogy a kastélyban protokollrendezvényeket tartsanak, vagy inkább külföldi politikusok szállhassanak meg – állítja Szél Bernadett.
Látványos videóban mutatta be Szél Bernadett, mik az alapvető problémák a fóti gyermekváros lakóinak „kitagolásával”, az az kisebb intézetekbe és közösségekbe helyezésével. A képviselőnő blogoldalán számolt be tapasztalatairól, a felvételen pedig arra is kitért, hogy hiába próbált másodjára is beszélni a témában Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárral, a politikus ezúttal is kitért a találkozó elől. Az elmondottakról részben lapunk is írt már, Szél videója azonban így is tartogathat meglepetéseket.

Hely nincs, de majd építenek nekik

Szél sorra végig vette azokat az intézményeket, ahova a fóti lakókat vinnék: az egyik a zalaegerszegi speciális gyermekotthon, ahova a politikusnő szerint 24 gyereket költöztetnének, bár a hely amúgy is maximális létszámon üzemel; az érkezőknek már új lakóblokkokat építenek az otthon területén, bár Szél Bernadett szerint az intézményt hivatalosan nem is tájékoztatták a változásokról. 
 A szántóföld és ipartelepek között álló – a társadalmi beilleszkedést így nehezen elősegítő – otthon arról is hírhedt, hogy az ombudsmani jelentés alapján  a gyerekek patkánymérges cigivel ütik ki magukat, a berendezés lepusztult, és gyakori a lakók közötti erőszak, csicskáztatás . 
Nyolc új lakót költöztetnének Szél szerint Kalocsára is, itt már a bemutatót fotók szerint új lakrész készül a számukra. A probléma ezzel az, hogy a speciális gyermekotthonok, "specik", mint amilyen a zalaegerszegi vagy a kalocsai, várólista alapján működnek: ha tehát a fóti gyerekeket költöztetik be az új szárnyba, a listások továbbra is kell várjanak sorukra. A kalocsai otthon amiatt került 2017-ben a hírekbe, mert a nevelők rendszeresen bántalmazták a gyerekeket, többször megpofozták őket vagy kulcscsomóval a tenyerükbe ütöttek. 
Elborzasztó állapotban van az aszódi épület, ahova Szél szerint a kísérő nélkül érkező menekült gyerekeket vinnék Fótról – a helyi javítóintézet területére. Itt még el sem kezdődött az építkezés, a képviselő március első hetében is csupasz, lepusztult falakat látott – kérdés, hogy lehet itt bármilyen gyermeket is elszállásolni. Aszód határában, de már Hévízgyörkön is épülhet befogadó intézmény a menekült gyerekek számára; a politikus úgy tudja, hogy itt sem zajlanak építési munkák.

Kerekesszékkel a budai hegyekbe

A legcinikusabb és egyértelműbb változás azonban a különleges szükségletű gyerekek esetében jöhet: őket Fótról, a modern és kényelmes, családi ház-jellegű épületekből a budai hegyekbe költöztetik a kerekesszékes gyerekeket - Bolyai Gyermekotthoni Központ részegységeként működő, tömbszerű hűvösvölgyi otthonba, ami információink szerint még nincs teljes körűen akadálymentesítve. 

Putyinnak jó lesz?

És hogy miért van minderre szükség? Az újra kormányközelivé tett Magyar Nemzet értesülései szerint „a gyermekváros elköltözése utáni években a kastélyt és a díszparkot eredeti állapotában állítják helyre, majd állami protokoll-, illetve kulturális-társadalmi események színhelyeként szolgál”. 
Szél Bernadett viszont kormányközeli forrásokból úgy tudja, a helyszín külföldi politikusok pihenőhelye lehet, ahol budapesti tárgyalásaik után megszállhatnak - ehhez ideális, hiszen közel a főváros és a reptér is. 
A fóti gyermekközpont bejárata. Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Komolyan Erdogannak meg Putyinnak akarják adni vendégházként ezt a területet, miközben a beteg gyerekeket ki akarják innen tenni?

- vetette fel videójában Szél Bernadett. Egyértelműen megerősített válasz egyelőre nincs a kérdésre.
Szerző
Frissítve: 2019.03.14. 13:52

"Egyszer mindenkinek elege lesz, és fellázad" - Pécsett is megakadályozták a tanársztrájkot

Publikálás dátuma
2019.03.14. 12:38
Képünk illusztráció
Pécsett az ellenzéki pártok és az érdekképviseletek forgalomlassító autós vonulással tiltakoztak a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen. A pedagógusok szolidaritási sztrájkja nem jött össze.
A város főútjain 20 kilométeres sebességgel végiggördült 26 felzászlózott személyautó, s a rendőri felvezetéssel cammogó konvoj leparkolt az uránvárosi kormányhivatal közelében. Ott kiszálltak a tüntetők autójukból (mindössze huszonöten maradtak, s többségük nyugdíjaskorú volt), és felolvasták a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) 12 pontos követelését. A szónok hangját el-elnyomta egy, a demonstrációtól 50 méterre dolgozó aszfaltaprító gép ritmusos harákolása. A szervezők eredetileg szerettek volna a hivatalban egy rövid performance-ot előadni, ami a közszolgálatban dolgozók sanyarú helyzetére hívta volna fel a figyelmet, ám végül erről lemondtak. Pécsett hat iskola tanárai készültek arra, hogy csütörtök reggel az önmagukért tüntetni nem merő közszolgák érdekében kétórás szolidaritási sztrájkot tartsanak – az érintett intézmények pedagógusainak 30-50 százaléka támogatta a demonstrációt. Nyolc óra előtt pár perccel viszont a Klebelsberg Központ (KK) pécsi tankerülete arról értesítette a sztrájkolókat, hogy a minisztérium álláspontja szerint a munkabeszüntetés nem jogszerű, mivel nem szavatolja az elégséges szolgáltatást. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pécsi ügyvivője ezzel nem értett egyet, ennek ellenére lefújta a sztrájkot, mivel tartott attól, hogy a leálló pedagógusokat utóbb retorzió éri. Nagy Erzsébet elmondta, hogy már egy hete megszületett az aláírt megállapodás a KK-val az elégséges szolgáltatásról, s az EMMI-t nem a jog mozgatta, hanem az, hogy akár jogtalanság árán is meghiúsítsa a sztrájkot. A PDSZ ezért bírósághoz fordul az ügyben. A fentiek okán érthető, ha a pécsi demonstrációk részesei maguk is úgy érezték, ezek a rendezvények aligha késztetik meghátrálásra a kormányt. A kormányhivatalhoz érkező konvojt Horváth Sándorné, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának baranyai koordinátora várta. A demonstrációk hatását firtató kérdésünkre válaszolva így fogalmazott: "Ahhoz, hogy a kormányt jobb belátásra bírjuk, vagy nagy tömeget megmozgató tüntetések, vagy általános sztrájk szükséges. Olyan sztrájk, ami átmenetileg leállítja az országot." Közbevetésünkre, hogy ehhez az kell: tömegek legyenek elégedetlenek a kormánnyal, Horváth Sándorné úgy válaszolt,    nagyon sokan és nagyon elégedetlenek a kabinettel, ezt a hozzájuk forduló és általuk megkérdezett dolgozóktól pontosan tudjuk.  - Mégse tüntetnek nagy tömegek - jegyeztük meg. – Mintha a kormány megkutatta volna a dolgozók jogfosztásának várható hatásait.    -Elképzelhető, hogy vannak ilyen felméréseik – mondta Horváthné. – A közszolgáknak egy hónappal többet kell dolgozniuk, még se lázadnak fel, nyilván a félelmeik erősebbek annál, hogy ezt meg merjék tenni. Az emberek véleményét ismerve mégis azt mondom, hogy a kormány már nem igen feszítheti tovább a húrt, mert nincs az a rabszolga, aki mindent elvisel, egyszer a minden embernek elege lesz, s akkor fellázad. Szerintem közel van ez az idő.
Szerző
Témák
sztrájk MKKSZ PDSZ

Az ügyészség nagyon nem szeretné, hogy párttá alakuljon a Migration Aid

Publikálás dátuma
2019.03.14. 12:07
Fotó: Molnár Ádám
A Zala Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vétele miatt, mert megítélése szerint a pártalapítás a bevándorlási adó fizetése alóli kibúvást célozza - tájékoztatta a zalai főügyészség csütörtökön az MTI-t.
A közlemény szerint a Zalaegerszegi Törvényszék elrendelte az Éjjeli Őrség A Magyar Testvériségért Párt nyilvántartásba vételét, azonban a Zala Megyei Főügyészség közjogi szakága csütörtökön fellebbezést jelentett be, indítványozva a párt nyilvántartásba vételére irányuló kérelem elutasítását. Az ügyészség álláspontja szerint "a párt alapszabálya több ponton is ellentétes a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, valamint más vonatkozó jogszabály rendelkezéseivel". Ide tartozik, hogy létrejötte "jogszabály megkerülésére irányul, a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza". A főügyészség szerint az alapszabály más pontokon sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Egyebek mellett párt külföldi magánszemélytől nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, de a megalakuló pártnak a székhelyet nem magyar állampolgár biztosítaná. Jogi személyek nem támogathatják a pártokat, ennek ellenére az alapszabály jogi személyek részére is biztosítaná a támogatási lehetőséget. Mindemellett a párt mint jogi személy elnevezése sem felel meg "a névvalódiság jogszabályi követelményeinek".
Ez eddig az MTI híre volt szó szerint. Csak azt hagyták ki belőle, hogy Éjjeli Őrség néven a Migration Aid nevű civil szervezet szeretne pártot alapítani, és nem véletlenül. A civileket, és különösen a kormánynak nem tetsző jogvédő, menekültüggyel és hasonló témákkal foglalkozó szervezeteket ugyanis a Stop, Soros! elnevezésű jogszabály különadó megfizetésével sújtaná. Ez pedig számos ilyen csoport, egyesület működését ellehetetlenítené. A Migration Aid - a szervezet egyébként az adóhatóságnál érdeklődött, hogy bevándorlást segítőnek minősül-e, és kell-e különadót fizetniük, de választ nem kaptak - ezért döntött az Éjjeli Őrség néven létrehozandó párt alapítása mellett.
Szerző