Az LMP után a Jobbik is beállt Puzsér mögé

Publikálás dátuma
2019.03.14 14:44

Fotó: Lakos Gábor
Centrumot akar létrehozni Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségével a két párt, a szövetségbe pedig a Momentumot is várják.
A Jobbik is támogatja Puzsér Róbert főpolgármester-jelöltségét – írja a Magyar Hang. A sajtótájékoztatón, ahol a bejelentés is elhangzott, részt vett a publicista mellett a Jobbik elnöke és elnökhelyettese, Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton, illetve a nemrég budapesti elnökké választott Bencsik János. A Puzsér Róbert mögé korábban már felsorakozott LMP részéről pedig a két társelnök, Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, illetve fővárosi elnökük, Moldován László képviselteti magát. 
Puzsér Róbert „Sétáló Budapest” víziója beillik az LMP zöldpárti jellegébe – a  kormánykritikus polgári hetilap szerint ezt hangsúlyozta Demeter Márta, aki szerint arról kell beszélni, hogyan lesz végre Magyarországnak zöld fővárosa. Tömegessé váltak a fakivágások, „a fővárosi lakosok körül elfogyott a levegő”, Puzsér programjával viszont szerinte garantálható az élhető és megújuló Budapest. „Az LMP megtette az első fontos lépést Tarlós István főpolgármester lemondásához” – értékelte a Puzsér mögé való beállást. A zöld program mentén kérte a publicista a centrum erőinek támogatását –így  értékelt Keresztes László Lóránt, aki hozzátette, a párt is segít a program kidolgozásában, és részt vesznek majd aktívan a kampány során.  

A Jobbik is beszáll, ez kell a Fidesz megtöréséhez

A mai esemény egyik nóvuma, hogy a Jobbik itt van az asztalnál, és megállapodást írunk alá Puzsér támogatásáról – erről már Sneider Tamás számolt be, aki szerint erre az új pólusra szüksége van Magyarországnak. A legfontosabb célkitűzésük a Fidesz hatalmát megtörni az önkormányzati választásokon, akár egyedül indulva, akár különböző együttműködések révén. „Amolyan rendőri szelepként kívánunk ott lenni ezekben az önkormányzatokban, azokban az önkormányzatokban, ahol többségbe kerül a Jobbik vagy az ellenzék” – tette hozzá, a korrupciót és a szegénységet ostorozva, amik szerinte kéz a kézben járnak. A párt számára mind az LMP, mind Puzsér személye garancia arra, hogy Budapesten a korrupcióellenes küzdelmet meg tudják valósítani. Rövid személyes megjegyzésként hozzáfűzte: ő nem budapesti lakos, nála a Mátrában kiváló a levegő, de minden héten, amikor a fővárosba érkezik, fuldokolva lép be ő és a családja. A három oldalú politikai megállapodás részleteit már Bencsik János fővárosi elnök jelentette be. Támogatják Puzsér kampányát is, ebben a két párt egymással egyeztetve fog részt venni. A zárórendelkezések közt van, hogy nyitva tartják a felek bármely szervezet csatlakozását, valamint június 30-ával átnézik újra a megállapodást. „Szemben a XX. századi pártok gyakorlatával, amelyek szerint a megállapodás zárt ajtók mögött történik, mi itt ezt a sajtó előtt írjuk alá” – tette hozzá. „Most emelkedünk a kurzusok fölé, mert a kurzusok között hegy tornyosul. Most az lesz a feladatunk, hogy hidat ácsoljunk a kurzusok közé. Ez a centrum” – mondta Puzsér, aki elmondása szerint a szélsőségek felé nem, csak a mérsékelt erők irányába nyitott. „A centrum megszületett, de még mindig várja, hogy a Momentum megforduljon a kárhozat útján, és ne legyen belőle új SZDSZ, Párbeszéd vagy Együtt” – tette hozzá. A centrumnak szerinte ügye van, ez pedig életünk minősége. Személyekről, pozíciókról, céges felügyelőbizottsági helyekről nem beszéltek, ez pedig büszkévé is teszi, mert azt látja, hogy „a régi baloldalnak nincs egyetlen ügye sem, viszont minden személyi kérdés lassan eldől”. Új politikai minőség megteremtését nevezte fontosnak. 

Karácsony örül

Örülök neki, hogy a Jobbik támogatja Puzsér Róbertet - jelentette ki lapunknak Karácsony Gergely. A baloldal főpolgármester-jelöltje azzal indokolt, hogy így a Jobbik biztosan nem állít külön jelöltet, tehát az előválasztás második körének győztese egyedül mérkőzik majd meg Tarlós Istvánnal. Karácsony hangsúlyozta azt is, továbbra is fenntartja, hogy ha kikap Puzsértól, akkor támogatni fogja a publicistát a jelenlegi főpolgármesterrel szemben. - Zoltai Ákos

Frissítve: 2019.03.14 16:14

Ha a kabinet nem lép, akkor is tovább erősödik a magánegészségügy - csak szabályozatlanul

Publikálás dátuma
2019.03.21 20:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kormányzati eligazító táblákra várnak a magánegészségügy szereplői, akik biztatónak vélik, hogy a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi csomagjában szó esik a magánellátásról, és a magánbiztosításról is.
  Az MNB javaslatcsomagja végre a tűrt kategóriából támogatottá „léptette elő” a magánegészségügyet – vélekedett egy háttérbeszélgetésen Leitner György, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke. Az ágazat szereplői most arra várnak, hogy mielőbb kiderüljön mi a kormány szándéka - lép vagy sem az MNB által javasolt irányba. Ha a kabinet nem tesz semmit, az is egyfajta válasz a piac számára: azt jelenti, hogy a jelenlegi folyamatok erősödnek tovább - szabályozatlanul. A betegek az állami egészségügy helyett mind gyakrabban választják a magánszolgáltatókat. Akkor is, ha ez lehetőségeiknél nagyobb kiadásokkal jár. Arról már Bartók János, a Duna Medical Center vezérigazgatója beszélt, hogy van olyan, aki a lovát adja el, másnak meg olykor egy egész egyházközösség adja össze a magánkórházi kezelés árát. Miközben mindenkinek jobb lenne, ha előtakarékossággal, biztosítással fizethetné a számlát. És a biztosítás költségeit Becslések szerint a magánbiztosítások piaca mintegy 16 milliárd forint - ennek 90 százaléka mögött vállalati befizetések vannak. Leitner György szerint az egyéni befizetésekkel akár akár 80-120 milliárd forintra is nőhetne a szektor. A magánbiztosítói szolgáltatások zöme még úgynevezett összegbiztosítás, azaz egy-egy kezeléshez meghatározott összeget fizet a biztosító, miközben arra volna szükség, hogy ha valaki megbetegszik, akkor a szolgáltatás árát, azaz a kezelés költségét állják a biztosítók. Jó lenne - a piac felpörgetése érdekében - ha az egészségbiztosítások mögé különböző ösztönző elemek kerülhetnének. Bartók János hozzátette, fontos hogy mindenféle kedvezmények jelenjenek meg a vállalati és egyének oldalán is. A cafetéria-szabályok kedvezőtlen változása ellenére sem esett vissza drasztikusan a vállalati egészségbiztosítási csomagok vásárlása – derült ki Kiss András, a Budai Egészségközpont marketing értékesítési igazgatójának szavaiból. Mint mondta: ma egy munkavállalónak a fizetés tisztázása után az a második kérdése, hogy milyen biztosítási csomagot kínál a munkáltató. A vállalatok szívesen költenének munkavállalóik egészségére a jelenleginél is többet is, csakhogy egyelőre bizonytalanok, mert nem tudják, hogy milyen törvényi háttér mellett nyújthatnak egészségügyi csomagokat 2020-tól.

Mi van az MNB csomagjában?

Az MNB új 330 pontos versenyképesség javítási programjának tizede szól az egészségügyről. Ebben számtalan javaslattal élnek az egészségügyi rendszer jobbítására, egyebek mellett a betegek együttműködésétől tennék függővé a térítéseket. Állítják: a betegségek megelőzése alapvetően az egyén felelőssége. Így például több információval, az egészségtelen ételek adójának emelésével ösztönöznék a lakosságot egészségtudatosságra. Azon betegek, akik nem követik az orvos utasításait (nem diétáznak, nem mennek vissza a kontrollra) azokkal nagyobb önrészt fizettetnének, míg az együttműködőkkel pedig kevesebbet. Új elemként ajánlják az úgynevezett kétoldalú megállapodást, melynek értelmében ha a beteg elmulasztaná a terápiás lépéseket, akkor a továbbiakban nagyobb hozzájárulást várnának el a részéről a kezelés megnövekedett költségeihez. Az MNB pontosíttatná, hogy mi tekinthető a közfinanszírozott ellátás részének. A javaslat értelmében az egészségügyi szolgáltatások rendszerét úgy alakítanák át, hogy bevezetnék az "alanyi pénztári tagságot": aki az állami rendszernek a tagja, az a magán-egészségbiztosítóknál is kaphatna szolgáltatást, ez például "egy rettegett daganatos betegséggel kapcsolatos külön nagy műtéti kiadást is fedezne". Ha ez mindenkinek alanyi jogon rendelkezésre állna, akkor az állampolgárok dönthetnének arról, hogy a jövedelmük, a bérük arányában milyen százalékban - 1 vagy 2 százalékban vagy akár nagyobb arányban - helyeznék a saját pénzüket a rendszerbe, az egészségpénztárba vagy "jóléti alapba". A szóban forgó rendszernek egészségpénztári és nyugdíjbiztosítása zsebe is lenne. A munkáltatók ezeket a befizetéseket egészíthetnék ki adó- és járulékmentesen. A szerzők hátránynak tekintik magán- és a közellátás határainak összemosódását is. Szorgalmazzák az intézmények teljesítményének és a betegek elégedettségének mérését, illetve ezen adatok publikálását. Valamint azt is, hogy minden egészségügyi szolgáltatót kötelezzenek online pénztárgép használatára.

Szerző

A kormányhivatal szerint is védettség alatt állt a kiirtott Balaton-parti erdő

Publikálás dátuma
2019.03.21 20:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Natura 2000-es oltalom a természetrongálással sem szűnik meg.
Hatalmas csonkokat hátrahagyva, rohamtempóban vágták ki Balatonfűzfőn a strand melletti területet borító ősfás erdőrészt, az erdő helyére strandröplabda-pályákat terveznek – írta meg nemrég a 24.hu. Marton Béla polgármester azt állította, hogy a strand és a Sirály kikötő közötti terület az önkormányzat tulajdonában van, és nem Natura 2000-es besorolású. A Balaton-parti erdő eltüntetésével csütörtökön a Magyar Nemzet is foglalkozott: a polgármester tagadta, hogy védett lenne a letarolt rész, és azt állította, hogy csak a veszélyes fákat vágatták ki. A 24.hu birtokába került hivatalos dokumentum szerint viszont ez nem igaz: a három helyrajzi szám alatt nyilvántartott terület már hosszú ideje védettséget élvez, és jelenleg is Natura 2000-es oltalom alatt áll. A Veszprém Járási Kormányhivatal által kiadott tájékoztatás szerint a védettség tényét az ingatlan-nyilvántartásban is rögzítették. A Natura 2000-es oltalom a természetrongálással sem szűnik meg. A portál információi szerint a védett területet érintő fakivágásokról egyáltalán nem értesítették a hatóságot, engedélykérés sem történt. Úgy tudják, a sportcentrum építésére kiszemelt terület különleges besorolásáról az önkormányzati képviselőket sem tájékoztatták a beruházással kapcsolatos testületi szavazások előtt.