Péntektől visszavonják az országos tűzgyújtási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.03.14. 16:27
Feloldják a tűzgyújtási tilalmat
Fotó: Népszava / Népszava
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt véget ér a korlátozás. Az erdőkben ugyanakkor a tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken, szélcsendes időben szabad tüzet rakni.
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt március 15-i hatállyal visszavonta a tűzgyújtási tilalmat az ország teljes területén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csütörtöki, MTI által idézett közleményében a Nébih hangsúlyozza, hogy
erdőben a tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken, szélcsendes időben lehet tüzet rakni.

Őrzéséről, eloltásáról és a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza, de az erdőkön kívül és a lakott területeken is indokolt az óvatosság a tűzzel, mivel felügyelet nélkül itt is könnyen továbbterjedhet - írták.

A CEU üdvözli Weber kezdeményezését, de jogi garanciát vár a kormánytól

Publikálás dátuma
2019.03.14. 16:04
Michael Ignatieff, a CEU rektora
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Manfred Weber tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU. Az egyetem Orbán Viktortól is biztosítékot vár.
A Közép-európai Egyetem (CEU) üdvözli Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője közbenjárását az intézmény ügyében, de jogi garanciát vár működésének biztosítására a miniszterelnöktől. Az egyetem csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a CEU hálás a bajor kormányának, amiért pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) kialakítandó hosszú távú együttműködéshez.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a TUM elnöke megbeszélést folytatott az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, amelyeken a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, így a többi között a politikatudomány, a technológiakutatás, valamint a kognitív és hálózattudomány területén.
A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek.

Közölték: üdvözlik ezeket a fejleményeket, és azt, hogy lehetőség nyílt "a CEU Budapestről történő elüldözéséhez" vezető folyamat visszafordítására, de kiemelték, hogy a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják a felek, ha Orbán Viktor egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat.

Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül. Tudatták:
a CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban maradjon, amely több mint 25 éve az otthona,

de közben folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását is.

Manfred Weber, aki kedden a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra, fontos problémának nevezte a Közép-európai Egyetem ügyét. Azt mondta, olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni amerikai diplomához. Közölte: ezért tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU. Az EPP frakcióvezetője aznap tárgyalt a Közép-európai Egyetem rektorával is.
Frissítve: 2019.03.14. 16:22

"Rogánt is hívja be a rendőrség" - meghallgatták Szél Bernadettet a Brüsszel-ellenes plakátok ügyében

Publikálás dátuma
2019.03.14. 15:57

Fotó: Tóth Gergő
Másfél órán keresztül hallgatta meg a rendőrség Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, miután feljelentést tett a kormány Brüsszel-ellenes plakátkampányával kapcsolatban hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt.
A képviselő feljelentése szerint a kampány a kormánypártok érdekeit szolgálja. Szél Bernadett a meghallgatásról beszámoló Facebook-videójában többször is azt mondta, megkérdezték tőle, "mennyibe kerül ez a történet", mire azt válaszolta, ezzel kapcsolatban a Miniszterelnöki Kabinetiroda tud felvilágosítást adni, és reméli, hogy "Rogán Antalt ugyanúgy behívják, ahogy engem is behívtak".
A képviselő hozzátette, a Soros-Juncker-párost ábrázoló plakát szerinte 5-10 milliárd forintba kerülhetett. Mint mondta, a feljelentése kiterjedt a plakátok mellett minden olyan felületre, ahol a kormány hirdetése megjelent. Elmondta azt is a rendőrségnek a másfél órás meghallgatás alatt, hogy a Brüsszel-ellenes kampány hazugságokra épülő politikai propaganda, amelynek a célja a szavazatszerzés.
"Én csak azt kérem Polt Pétertől (...), hogyha engem behívtak ide, mint országgyűlési képviselőt (...), akkor hívják be Rogán Antalt is, és kérdezzék meg tőle, mennyibe került ez a történet. (...) Mert nem én költöm el hazugságokra és propagandára az adófizetők pénzét, hanem ő" - mondta Szél Bernadett.  
Szerző