Előfizetés

Ünnepségek, tüntetések, lezárások - erre érdemes figyelni március 15-én

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:05

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Budapest belvárosában nagyon nehéz lesz autóval közlekedni és parkolni a nemzeti ünnepen. Az állami ünnepségek délelőtt, az ellenzéki demonstrációk pedig délután esedékesek.
Állami ünnepségek, tüntetések és rengeteg forgalomkorlátozás  - ez jellemzi majd a fővárosban március 15-i nemzeti ünnepet, azaz a pénteki napot. Íme a legfontosabb információk az Index gyűjtése alapján azoknak, akik részt kívánnak venni az eseményeken, vagy éppen hogy elkerülnék a lezárásokat:

Pénteken reggel 9 órakor, ahogy az lenni szokott, a Kossuth téren vonják fel a magyar zászlót. Délelőtt fél tizenegykor Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Nemzeti Múzeum kertjében mondanak beszédet.

Az ellenzéki megmozdulások délután lesznek. Demokratikus Koalíció 13 órakor kezd az Egyetem téren, ott mások mellett Gyurcsány Ferenc beszél majd.
Lesz egy összellenzéki tüntetés is délután 15 órától a Szabad sajtó útján. Ezen az eseményen az összes parlamenti ellenzéki párt és a Momentum is képviselteti magát.

16 órakor a Szent Gellért téren az LMP – Puzsér Róberttel kiegészítve – tart ünnepséget.

Ami a politikamentes eseményeket illeti, délelőtt fél tízkor indul a Kossuth térről a huszármenet a Múzeum körútig az Alkotmány utcán, a Bajcsyn és az Erzsébet tér, Károly körút útvonalon. A Múzeumkertben 13 órától 18 óráig lesznek kísérő események, családi programok: tánctanítás, lósimogatás, térzene, vásár, kézműves foglalkozások kicsiknek, nagyoknak. A Budai Várba is érdemes lehet ellátogatni, ott délelőttől este 6-ig lesznek programok: népzene, néptánc, vásár, térzene, sőt egy „kutyavásár” is.

Felejtsék el az autót!

Pénteken délelőtt 10 órától este 22 óráig lezárják a Kossuth Lajos utca – Szabad sajtó útja –Erzsébet híd útvonalat, 11 órától 12:30-ig Budán a Vám utca az Iskola utca és a Fő utca közötti részét, 14 óra 30 perctől este fél 7-ig Pesten az Apáczai Csere János utcát, a Március 15. teret, a Petőfi teret. Délután 3-tól este 8-ig pedig a Semmelweis utca a Vitkovics Mihály utca és a Kossuth Lajos utca közötti részét.

Szakaszosan és időszakosan lezárják pénteken 13 óra 30 perctől 14 óra 30 percig a belvárosban a Henszlmann Imre utca – Magyar utca – Kossuth Lajos utca – Szabad sajtó útja útvonalat. Aztán délután fél 5-től mindössze fél órára a Szent Gellért tér – Szabadság híd – Vámház körút (menetiránnyal szemközti oldalon) – Kecskeméti utca – Egyetem tér útvonalat.

Már csütörtök 18 órától péntek 24 óráig tilos lesz autóval megállni:
  • a Múzeum körúton mindkét oldalán a Kálvin tér és az Astoria között
  • a Puskin utca mindkét oldalán a Bródy Sándor utca és a Rákóczi út között, valamint Bródy Sándor utca mindkét oldalán a Múzeum körút és a Szentkirályi utca között, a Szentkirályi utca mindkét oldalán a Rákóczi út és a Múzeum utca között, Múzeum utca mindkét oldalán a Múzeum körút és a Szentkirályi utca között
  • a Pollack Mihály téren, az Ötpacsirta utca mindkét oldalán, a Reviczky utca mindkét oldalán az Ötpacsirta és Szentkirályi utca között
Csütörtök 18 órától péntek 13 óráig tilos lesz autóval megállni a Baross utca mindkét oldalán a Szentkirályi utca és a Szabó Ervin tér között, az Üllői út mindkét oldalán a Szentkirályi utca és a Szabó Ervin tér között. Csütörtök este 20 órától másnap este 18 óráig tilos megállni autóval a Belvárosban az Alkotmány utca mindkét oldalán. Ugyancsak csütörtök estétől, de csak másnap délelőtt 11-ig nem lehet megállni a Vajkay utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Szalay utcáig, a Báthory utca mindkét oldalán a Vértanúk terétől a Honvéd utcáig, a Vértanúk terén körben, a Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Stollár Béla utcától a Kossuth Lajos térig, a Markó utca mindkét oldalán a Széchenyi felső rakparttól a Balassi Bálint utcáig.
Péntek este 20 óráig nem lehet majd megállni a Szalai utca mindkét oldalán a Honvéd utcától a Kossuth térig. Péntek éjfélig pedig:
  • a Gyorskocsi utca mindkét oldalán a Nagy Imre tér és a Kacsa utca között, a Fő utca mindkét oldalán a Markovits Iván utca és a Vám utca között, a Csillaghegyi út mindkét oldalán a Fehérítő út és a Csillaghegyi út 15-17. szám között, a Széchenyi felső rakparton az Olimpiai parknál lévő parkolóban
  • a Zoltán utca mindkét oldalán a Nádor utca és a Szabadság tér között, a Ferenczy István utca páros oldalán a Magyar utca és a Károlyi utca között, a Széchenyi téren az Magyar Tudományos Akadémia előtti nagy parkoló Magyar Tudományos Akadémia felőli 3 parkoló sávjában, a Lendvay utca páros oldalán a Rippl-Rónai utca és a Dózsa György út között, a Trefort utca mindkét oldalán
  • a Lónyay utca mindkét oldalán az Erkel utca és a Török Pál utca között,
  • a Bem felső rakpart mindkét oldalán a Vitéz utca és a Bem tér között, és a Bem téren körben, a Szőlő utca mindkét oldalán a Nagyszombat utca és a Viador utca között, a Viador utca páratlan oldalán a Szőlő utca felől a Pacsirtamező utca felé 10 méter hosszon;
  • a Magyar utca mindkét oldalán a Kecskeméti utca a Kossuth Lajos utca között, a Henszlmann Imre utca mindkét oldalán az Egyetem tér és a Magyar utca között, a Semmelweis utca páratlan oldalán a Vármegye utca és a Kossuth Lajos utca között,
  • az Oktogon tér 2. szám előtt, a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán az Alkotmány utca és a Deák tér között, a Károly körút mindkét oldalán, a Múzeum körút mindkét oldalán.
Néhány helyen még szombaton is lesznek korlátozások, ezekről a rendőrség honlapján tájékozódhatnak.

Péntektől visszavonják az országos tűzgyújtási tilalmat

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.14. 16:27
Feloldják a tűzgyújtási tilalmat
Fotó: Népszava / Népszava
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt véget ér a korlátozás. Az erdőkben ugyanakkor a tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken, szélcsendes időben szabad tüzet rakni.
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt március 15-i hatállyal visszavonta a tűzgyújtási tilalmat az ország teljes területén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csütörtöki, MTI által idézett közleményében a Nébih hangsúlyozza, hogy
erdőben a tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken, szélcsendes időben lehet tüzet rakni.

Őrzéséről, eloltásáról és a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza, de az erdőkön kívül és a lakott területeken is indokolt az óvatosság a tűzzel, mivel felügyelet nélkül itt is könnyen továbbterjedhet - írták.

A CEU üdvözli Weber kezdeményezését, de jogi garanciát vár a kormánytól

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.14. 16:04
Michael Ignatieff, a CEU rektora
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Manfred Weber tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU. Az egyetem Orbán Viktortól is biztosítékot vár.
A Közép-európai Egyetem (CEU) üdvözli Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője közbenjárását az intézmény ügyében, de jogi garanciát vár működésének biztosítására a miniszterelnöktől. Az egyetem csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a CEU hálás a bajor kormányának, amiért pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) kialakítandó hosszú távú együttműködéshez.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a TUM elnöke megbeszélést folytatott az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, amelyeken a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, így a többi között a politikatudomány, a technológiakutatás, valamint a kognitív és hálózattudomány területén.
A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek.

Közölték: üdvözlik ezeket a fejleményeket, és azt, hogy lehetőség nyílt "a CEU Budapestről történő elüldözéséhez" vezető folyamat visszafordítására, de kiemelték, hogy a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják a felek, ha Orbán Viktor egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat.

Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül. Tudatták:
a CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban maradjon, amely több mint 25 éve az otthona,

de közben folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását is.

Manfred Weber, aki kedden a Fidesz EPP-tagságának ügyében utazott Magyarországra, fontos problémának nevezte a Közép-európai Egyetem ügyét. Azt mondta, olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehet majd jutni amerikai diplomához. Közölte: ezért tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU. Az EPP frakcióvezetője aznap tárgyalt a Közép-európai Egyetem rektorával is.