Előfizetés

Szeles, kissé csapadékos időnk lesz a nemzeti ünnepen

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Pénteken szinte mindenütt erős lesz a szél, az Észak-Dunántúlon viharossá is fokozódhat, miközben helyenként előfordulhatnak kisebb esők, záporok.
Csütörtök délutántól északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, az éjszaka második felétől viszont már szakadozik, csökken a felhőzet. Estig helyenként, éjszaka viszont az északi megyékben, illetve a Duna-Tisza közén már szórványosan várható eső, záporeső. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, a fagypont körüli értékeket az északkeleti országrészben mérhetik. A délnyugati szelet éjszaka helyenként erős széllökések kísérik.

Péntek reggel, délelőtt keleten is csökken a felhőzet, majd a déli óráktól nyugat felől ismét felhősödésre számíthatunk. Délelőtt elsősorban a keleti megyékben, napközben helyenként valószínű eső, záporeső, majd késő délutántól, estétől északnyugat felől egy újabb csapadéksáv érkezik.  Pénteken a szél ismét északnyugatira fordul, nagy területen megerősödik, az Észak-Dunántúlon néhol viharossá is fokozódik, majd délutántól mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 9 és 15 fok között várható, a déli, délnyugati megyékben lesz melegebb.

Ünnepségek, tüntetések, lezárások - erre érdemes figyelni március 15-én

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.14. 17:05

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Budapest belvárosában nagyon nehéz lesz autóval közlekedni és parkolni a nemzeti ünnepen. Az állami ünnepségek délelőtt, az ellenzéki demonstrációk pedig délután esedékesek.
Állami ünnepségek, tüntetések és rengeteg forgalomkorlátozás  - ez jellemzi majd a fővárosban március 15-i nemzeti ünnepet, azaz a pénteki napot. Íme a legfontosabb információk az Index gyűjtése alapján azoknak, akik részt kívánnak venni az eseményeken, vagy éppen hogy elkerülnék a lezárásokat:

Pénteken reggel 9 órakor, ahogy az lenni szokott, a Kossuth téren vonják fel a magyar zászlót. Délelőtt fél tizenegykor Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Nemzeti Múzeum kertjében mondanak beszédet.

Az ellenzéki megmozdulások délután lesznek. Demokratikus Koalíció 13 órakor kezd az Egyetem téren, ott mások mellett Gyurcsány Ferenc beszél majd.
Lesz egy összellenzéki tüntetés is délután 15 órától a Szabad sajtó útján. Ezen az eseményen az összes parlamenti ellenzéki párt és a Momentum is képviselteti magát.

16 órakor a Szent Gellért téren az LMP – Puzsér Róberttel kiegészítve – tart ünnepséget.

Ami a politikamentes eseményeket illeti, délelőtt fél tízkor indul a Kossuth térről a huszármenet a Múzeum körútig az Alkotmány utcán, a Bajcsyn és az Erzsébet tér, Károly körút útvonalon. A Múzeumkertben 13 órától 18 óráig lesznek kísérő események, családi programok: tánctanítás, lósimogatás, térzene, vásár, kézműves foglalkozások kicsiknek, nagyoknak. A Budai Várba is érdemes lehet ellátogatni, ott délelőttől este 6-ig lesznek programok: népzene, néptánc, vásár, térzene, sőt egy „kutyavásár” is.

Felejtsék el az autót!

Pénteken délelőtt 10 órától este 22 óráig lezárják a Kossuth Lajos utca – Szabad sajtó útja –Erzsébet híd útvonalat, 11 órától 12:30-ig Budán a Vám utca az Iskola utca és a Fő utca közötti részét, 14 óra 30 perctől este fél 7-ig Pesten az Apáczai Csere János utcát, a Március 15. teret, a Petőfi teret. Délután 3-tól este 8-ig pedig a Semmelweis utca a Vitkovics Mihály utca és a Kossuth Lajos utca közötti részét.

Szakaszosan és időszakosan lezárják pénteken 13 óra 30 perctől 14 óra 30 percig a belvárosban a Henszlmann Imre utca – Magyar utca – Kossuth Lajos utca – Szabad sajtó útja útvonalat. Aztán délután fél 5-től mindössze fél órára a Szent Gellért tér – Szabadság híd – Vámház körút (menetiránnyal szemközti oldalon) – Kecskeméti utca – Egyetem tér útvonalat.

Már csütörtök 18 órától péntek 24 óráig tilos lesz autóval megállni:
  • a Múzeum körúton mindkét oldalán a Kálvin tér és az Astoria között
  • a Puskin utca mindkét oldalán a Bródy Sándor utca és a Rákóczi út között, valamint Bródy Sándor utca mindkét oldalán a Múzeum körút és a Szentkirályi utca között, a Szentkirályi utca mindkét oldalán a Rákóczi út és a Múzeum utca között, Múzeum utca mindkét oldalán a Múzeum körút és a Szentkirályi utca között
  • a Pollack Mihály téren, az Ötpacsirta utca mindkét oldalán, a Reviczky utca mindkét oldalán az Ötpacsirta és Szentkirályi utca között
Csütörtök 18 órától péntek 13 óráig tilos lesz autóval megállni a Baross utca mindkét oldalán a Szentkirályi utca és a Szabó Ervin tér között, az Üllői út mindkét oldalán a Szentkirályi utca és a Szabó Ervin tér között. Csütörtök este 20 órától másnap este 18 óráig tilos megállni autóval a Belvárosban az Alkotmány utca mindkét oldalán. Ugyancsak csütörtök estétől, de csak másnap délelőtt 11-ig nem lehet megállni a Vajkay utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Szalay utcáig, a Báthory utca mindkét oldalán a Vértanúk terétől a Honvéd utcáig, a Vértanúk terén körben, a Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Stollár Béla utcától a Kossuth Lajos térig, a Markó utca mindkét oldalán a Széchenyi felső rakparttól a Balassi Bálint utcáig.
Péntek este 20 óráig nem lehet majd megállni a Szalai utca mindkét oldalán a Honvéd utcától a Kossuth térig. Péntek éjfélig pedig:
  • a Gyorskocsi utca mindkét oldalán a Nagy Imre tér és a Kacsa utca között, a Fő utca mindkét oldalán a Markovits Iván utca és a Vám utca között, a Csillaghegyi út mindkét oldalán a Fehérítő út és a Csillaghegyi út 15-17. szám között, a Széchenyi felső rakparton az Olimpiai parknál lévő parkolóban
  • a Zoltán utca mindkét oldalán a Nádor utca és a Szabadság tér között, a Ferenczy István utca páros oldalán a Magyar utca és a Károlyi utca között, a Széchenyi téren az Magyar Tudományos Akadémia előtti nagy parkoló Magyar Tudományos Akadémia felőli 3 parkoló sávjában, a Lendvay utca páros oldalán a Rippl-Rónai utca és a Dózsa György út között, a Trefort utca mindkét oldalán
  • a Lónyay utca mindkét oldalán az Erkel utca és a Török Pál utca között,
  • a Bem felső rakpart mindkét oldalán a Vitéz utca és a Bem tér között, és a Bem téren körben, a Szőlő utca mindkét oldalán a Nagyszombat utca és a Viador utca között, a Viador utca páratlan oldalán a Szőlő utca felől a Pacsirtamező utca felé 10 méter hosszon;
  • a Magyar utca mindkét oldalán a Kecskeméti utca a Kossuth Lajos utca között, a Henszlmann Imre utca mindkét oldalán az Egyetem tér és a Magyar utca között, a Semmelweis utca páratlan oldalán a Vármegye utca és a Kossuth Lajos utca között,
  • az Oktogon tér 2. szám előtt, a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán az Alkotmány utca és a Deák tér között, a Károly körút mindkét oldalán, a Múzeum körút mindkét oldalán.
Néhány helyen még szombaton is lesznek korlátozások, ezekről a rendőrség honlapján tájékozódhatnak.

Péntektől visszavonják az országos tűzgyújtási tilalmat

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.14. 16:27
Feloldják a tűzgyújtási tilalmat
Fotó: Népszava / Népszava
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt véget ér a korlátozás. Az erdőkben ugyanakkor a tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken, szélcsendes időben szabad tüzet rakni.
Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt március 15-i hatállyal visszavonta a tűzgyújtási tilalmat az ország teljes területén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csütörtöki, MTI által idézett közleményében a Nébih hangsúlyozza, hogy
erdőben a tilalom visszavonása után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken, szélcsendes időben lehet tüzet rakni.

Őrzéséről, eloltásáról és a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza, de az erdőkön kívül és a lakott területeken is indokolt az óvatosság a tűzzel, mivel felügyelet nélkül itt is könnyen továbbterjedhet - írták.