Felhőket, záporokat, éjszakai szélvihart hoz a hétvége

Publikálás dátuma
2019.03.15 16:28

Fotó: Shutterstock
Szombat estig a Kárpát-medence fölött több front is átvonul, folytatódik a változékony, gyakran felhős, esős, szeles idő. Felhős az ég Izlandtól Közép-Európán át egészen a Balkán-félszigetig.
Nyugat felől ismét erősen megnövekszik a felhőzet, eleinte elszórtan, majd északnyugaton több helyen alakul ki eső, záporeső - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Éjszaka többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé, legkisebb eséllyel délnyugaton várható csapadék. Szombaton kezdetben erősen felhős időre számíthatunk, de északkeleten szakadozottabb lesz a felhőzet, délután pedig délnyugat felől szakadozik fel, csökken a felhőzet, és arrafelé egyre több helyen kisüt a nap. Napközben főként a Sopron-Siófok-Szeged vonal széles sávjában valószínű eső, zápor, amely estére mindenütt megszűnik. Pénteken a nyugatira, délnyugatira forduló szél fokozatosan mérséklődik, majd éjszaka ismét északnyugatira fordul a szél, és többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, majd szombaton napközben a szél nyugatira, délnyugatira fordul.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 9 és 15 fok között várható, de délnyugaton ennél pár fokkal melegebb is lehet.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk délnyugati és északkeleti területe fölött anticiklon helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor Európa többi részén ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást, emiatt Izlandtól Közép-Európán át egészen a Balkán-félszigetig többnyire erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék, északon és a hegyekben többnyire havazik, nyugaton és délen az eső esik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti vidékein általában 0 és -6 fok között változik. Dél felé haladva fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, Nyugat- és Közép-Európa nagy részén többnyire 6 és 15 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A legmelegebb a Pireneusi-félszigeten van, ahol a kora délutáni órákra 19, 23 fok közé melegszik fel a levegő.
Szombat estig a Kárpát-medence fölött több front is átvonul, folytatódik a változékony, gyakran felhős, esős, szeles idő.

Itt a medvehagymaszezon! Saját fogyasztásra legfeljebb napi 2 kiló gyűjthető

Publikálás dátuma
2019.03.19 17:37
Illusztráció
Fotó: AFP/ ROBERT JAEGER / APA-PictureDesk
A kereskedelmi célú gyűjtéshez minden esetben engedély szükséges. Nagyon kell ügyelni, nehogy a jótékony hatású növényt összetévessze valaki a hasonló kinézetű, de mérgező gyöngyvirággal.
Saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges - hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján. Az érdeklődők az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhetnek hiteles információt, valamint a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az egyes erdőterületek besorolásáról - írja közleményében a hivatal.

A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez tehát minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. Kereskedelmi forgalomba hozatalnál fel kell tüntetni a címkén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.
A Nébih arra kéri a medvehagyma kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket.
A medvehagymának sokféle jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. A vadfokhagymaként is ismert növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.
A Nébih szerint a szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei.
A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Kitiltották a Párbeszéd három munkatársát a Parlamentből

Publikálás dátuma
2019.03.19 17:25

Fotó: Facebook / Tordai Bence
Hivatalos indoklás nincs, Kövér és Áder levideózása állhat a háttérben.
A Párbeszéd-frakció három munkatársát kitiltották a Parlamentből – értesült az Index.hu. A munkatársak – hiába dolgoznak ott – hétfőn a helyszínen szembesültek azzal, hogy nem érvényes a kártyájuk a Képviselői Irodaházba és az Országházba sem. 
Hivatalos indoklás nincs, de a váratlan eset összefüggésben lehet Tordai Bence képviselő március 15-i videójával. Tordai nem hogy oda merészelt lépni Áder János államfőhöz és Kövér László házelnökhöz ott, ahol újságírók már rég nem kérdezhetnek, de mindezt még közvetítette is közösségi oldalán. Kövér a képviselő érkezésekor elnémult és hátat fordított, majd elforgatta Ádert is. Ezt követően mindketten mozdulatlanná merevedtek, míg Tordai a '48-as forradalmak jelszavairól, a szabadság-egyenlőség-testvériség hármasáról kérdezte őket.
A videó láthatóan az Országháznak egy olyan részén készült (a Kossuth tér felé nyíló kapunál), ahol nem lehet házelnöki engedély nélkül forgatni. Aznap egy másik videó is kikerült Tordai honlapjára, amelyen képviselőtársával, Kocsis-Cake Olivióval egy molinót lógatnak ki az Országház Duna felőli erkélyére, ahol szintén csak engedéllyel lehetne forgatni.
A Párbeszéd három munkatársa is hasonló szankciót kapott: megvonták tőlük a belépési engedélyt az Országházba és a Képviselői Irodaházba.
A Párbeszéd megerősítette a kitiltás tényét, a párt is várja az indokolást. A Parlament sajtószolgálata válasz nélkül hagyta az ezzel kapcsolatos megkeresést. 
A szankcionált munkatársakban annyi a közös, hogy március 15-én - a videó készültekor - az Országházban voltak, írja a portál. A tudósítás bűnéért Kövér már több médium munkatársát, sőt, komplett szerkesztőségeket is kitiltott. Magát Tordai Bencét is örökre kitiltotta már a Parlamentből 2017-ben, csak később képviselő lett.