Előfizetés

Duisburg rendezi a 2023-as kajak-kenu világbajnokságot

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.15. 20:16

Fotó: Anke Waelischmiller / AFP/Picture-Alliance
A 2021-es világkupa-sorozat második állomását pedig Szegeden rendezik.
Duisburgban rendezik a 2023-as olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot. A helyszínt a nemzetközi szövetség (ICF) vezető testülete pénteken Pekingben jelölte ki.
A német város ötödik alkalommal ad otthont olimpiai kvalifikációs vb-nek, ugyanis az 1980-as, az 1988-as, az 1996-os és a 2008-as ötkarikás játékok előtt is ott rendezték a viadalt, és a 2024-es párizsi olimpiára is Duisburgban lehet majd kvótákat szerezni.
Az ICF illetékesei a kínai fővárosban arról is döntöttek, hogy a 2021-es világkupa-sorozat második állomását Szegeden rendezik.

Meghalt Novák Ilona olimpiai bajnok úszó

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.15. 11:43

Fotó: Shutterstock
A 94 évesen elhunyt sportoló 1940 és 1950 között húsz magyar csúcsot állított fel, és kétszer volt tagja világrekordot úszó magyar váltónak.
Életének 94. évében otthonában elhunyt Popper Imréné, Novák Ilona olimpiai bajnok úszó. A sportoló csütörtöki haláláról a család tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubját.
Novák Ilona a magyar úszósport kiemelkedő egyéniségeként két olimpián szerepelt, az 1952-es helsinki ötkarikás játékokon nővérével, Novák Évával, továbbá Szőke Katalinnal és Temes Judittal világcsúccsal nyert aranyérmet a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként.
1940 és 1950 között húsz magyar csúcsot állított fel, és kétszer volt tagja világrekordot úszó magyar váltónak. Emellett négyszeres főiskolai világbajnoki aranyérmes, országos bajnoki címet 35 alkalommal szerzett.
Novák Ilona az FTC örökös bajnoka, a sportági Hírességek Csarnokának 1973-ban lett tagja.

Államtitkári ultimátum és 400 ezer dollár - önellentmondásban a teniszszövetség

Népszava
Publikálás dátuma
2019.03.14. 08:00

Fotó: Molnár Ádám
A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerdai elnökségi ülésén arról döntött, hogy visszalép a jövő évre tervezett női füves pályás torna megrendezésétől. Az MTSZ közleményében ugyanakkor furcsa ellentmondásba keveredett, lévén azt állítja, már egy héttel ezelőtt felmondta a szövetség és a Mallorca Open jogtulajdonosával kötött feltételes szerződést, amely a füves pályás WTA-torna 2020-as magyarországi megrendezését szolgálta volna.
Ha mindez igaz, akkor felmerül a kérdés, miért adott hétfőn ultimátumot a füves tornától való visszalépéshez a sportért felelős államtitkár, miért tartottak szerdán rendkívüli elnökségi ülést, illetve, hogy egy hete elnökségi határozat nélkül döntött-e a szövetség? Írásban feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem reagált az MTSZ.
A szövetség közleményében továbbá úgy fogalmaz, mivel a szerződés nem lépett érvénybe, így az nem befolyásolhatja hátrányosan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által támogatott salakpályás WTA-torna hazai megrendezését, a 24.hu ugyanakkor úgy tudja, a Mallorca Open jogtulajdonosával kötött megállapodás 400 ezer dolláros kártérítési kötelezettséget tartalmaz, ha az MTSZ nem tesz eleget a vállaltaknak.
Az MTSZ a kialakult helyzet miatt Márky Jenőt - aki jogtulajdonosa a bukaresti salakpályás WTA-tornának - hibáztatja, aki azt a vállalást tette a magyar kormány felé, hogy versenyét 2019 és 2023 között Budapesten rendezné meg, azonban erre nem volt előzetes jóváhagyása a végső döntést hozó nemzetközi szervezettől (WTA). Sőt még csak informálisan sem jelezte szándékát, ahogyan nem egyeztetett az MTSZ-szel sem. A jogtulajdonos a verseny helyszínének módosítására vonatkozó január 15-i határidőt sem tartotta be, így jelenleg is Bukarest van megjelölve a versenynaptárban. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Magyarországon 2019-ben már megrendeztek egy WTA-tornát - a Hungarian Ladies Opent a BOK csarnokban -, egy ország egy évben pedig két versenyt csak a lehető legritkább esetben rendezhet.
Mindez azt jelenti, hogy a magyar főváros 2020-tól nem rendez női füves pályás tornát, míg a salakos verseny jövője kérdéses, ugyanis noha a tulajdonos Budapesten szeretné lebonyolítani a versenyt, illetve kormányhatározat is született ennek támogatásáról, mindez még nem elegendő feltétel a megrendezéshez.