Előfizetés

Sokan meghaltak az Idai ciklon miatt Zimbabwében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.16. 15:01
Mozambikra is lecsapott az Idai ciklon
Fotó: AMOS GUMULIRA / AFP
Legkevesebb 24 ember életét vesztette és 40-en eltűntek.
Legkevesebb 24 ember életét vesztette és 40-en eltűntek az Idai ciklon átvonulása miatt Zimbabwe keleti részén – írja a BBC. A természeti katasztrófa miatt házak dőltek össze, hidakat rongálódtak meg és megszakadt az áramszolgáltatás.
Mozambikban csütörtökön söpört végig az Idai ciklon. 19 ember meghalt, szünetel az áramszolgáltatás és le kellett zárni a repülőteret is.

Kommentje miatt érvénytelenítették a szélsőjobboldali megmondóember vízumát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.16. 13:18
Milo Yiannopoulos
Fotó: MARK GRAHAM / AFP
Milo Yiannopoulos útja már korábban is élénk felháborodást keltett az országban.
Érvénytelenítették a szélsőjobboldali megmondóember, Milo Yiannopoulos ausztráliai vízumát, miután az altrigh mozgalom képviselőjének az új-zélandi muszlimok elleni véres merénylet után is csak az jutott az eszébe, hogy az iszlám barbár, és az emberiségtől idegen vallás – vette észre a hvg.hu. Yiannopoulos tervezett ausztráliai útja már a merénylet előtt is élénk felháborodást keltett az országban, és végül a bevándorlásügyi miniszter személyesen engedélyezte a megosztó aktivista beutazását. A vízumot most Yiannopoulos egyik Facebook-kommentje után vonták vissza. „Az ilyen támadások azért történnek, mert a politikai intézményrendszer támogatja a szélsőbalosokat, illetve a barbár és idegen vallási kultúrákat. Nem pedig azért, mert valaki rámutat erre a tényre” – írta Yiannopoulos.   Yiannopoulos többször is megszólalt a magyarországi kormánymédiában és felszólalt egy budapesti konferencián is.

Etióp légikatasztrófa: fél évig is tarthat az áldozatok azonosítása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.16. 12:53

Fotó: TONY KARUMBA / AFP
A kész Boeing 737 MAX típusú gépek átadása szünetel.
Akár fél évig is tarthat a múlt vasárnap lezuhant Boeing 737-es repülő áldozatainak az azonosítása – közölte a Reuters szerint szombaton az Ethiopian Airlines. Az utasszállító helyi idő szerint reggel 8 óra 44 perckor, nem sokkal a felszállás után zuhant le. A repülőn 33 ország 149 polgára utazott. A balesetet senki nem élte túl, a 8 fős személyzettel együtt összesen 157-en haltak meg.
A nyomozók pénteken láttak hozzá a gép feketedobozának a vizsgálatához. A tragédia hasonló körülmények között, ugyanolyan Boeing 737 MAX repülőgéppel történt, mint pár hónappal korábban egy indonéziai szerencsétlenség, mely 189 áldozattal járt. A szakértők azt várják, hogy a repülés rögzített adataiból kiderül: vajon az ok is ugyanaz volt-e, és a repülőgéptípus hibája vezetett-e a balesetekhez. A Boeing érintett modelljeit a tragédia óta sok országban nem engedik repülni a légügyi hatóságok, megrendelések ezreit mondták vissza, és a cég tőzsdei értéke 28 milliárd dollárral esett. Ugyan a gyártó tagadja, hogy veszélyes lenne repülni a gépekkel, de még jövőhéten kiad egy szoftver-frissítést a 737 MAX-hoz. A típus sorozatgyártását sem állították le, bár a kész repülők átadása szünetel.