Előfizetés

Új-zélandi terrortámadás: a TEK is együttműködik a nyomozásban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.16. 17:49

Fotó: Népszava
Az elkövető az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult.
A Terrorelhárítási Központ szombaton közölte az MTI-vel, hogy együttműködik az előző napi új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatos vizsgálatokban az érintett országok partner szolgálataival Brenton Tarrant magyarországi utazási és tartózkodási körülményeinek teljes körű feltárása érdekében – írja a hirado.hu. A 49 halálos áldozattal és csaknem ugyanennyi sebesülttel járó merényleteket két mecset ellen hajtotta végre a magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező 28 éves ausztrál férfi, aki ellen már vádat is emeltek a christchurch-i körzeti bíróságon tömeggyilkosság miatt. A bolgár hatóságok pénteken közölték, hogy vizsgálatot indítottak Brenton Tarrant ügyében. A férfi tavaly novemberben turistaként járt Bulgáriában, de az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult. Szombaton Reccep Tayyip Erdogan török államfő is bejelentette, hogy az ottani hatóságok is vizsgálódnak az ügyben. A TRT török közszolgálati televízió szerint Tarrant 2016-ban kétszer is járt Törökországban. Ugyancsak szombaton a horvát belügyminisztérium is közölte, hogy az elkövető Horvátországban is megfordult, 2016 év végén, 2017 elején. A Hina horvát hírügynökség szerint Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is megfordult.

Akár 23 fokot is mérhetünk vasárnap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.16. 16:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul.
Délnyugat felől meleg, száraz levegő árasztja el a Kárpát-medencét, és ismét 20 fok körüli maximumokra számíthatunk. Azonban vasárnap este újra hidegfront éri el hazánkat – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint túlnyomóan napos időre számíthatunk csapadék nélkül. A délnyugati, déli szelet nagy területen élénk, elsősorban a Dunántúl nyugati részén pedig erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható. 

„Ennek a kormánynak nincs köze a kereszténységhez” – Iványi Gáborról közölt portrécikket a New York Times

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.16. 15:47

Fotó: Draskovics Ádám
Az amerikai lapban kiemelik, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze azt mondta: most Orbán már egy szélsőjobboldali, fasiszta pártot vezet.
Iványi Gábor lelkészről, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjéről közölt portrécikket szombati nyomtatott lapjában és az online felületén a New York Times – vette észre a 444.hu. A vezető amerikai lapban felidézik: ez a lelkész adta össze Orbán Viktort és feleségét, és ő keresztelte meg a két idősebb gyereküket, most viszont azt mondja: „Ennek a kormánynak nincs köze a kereszténységhez.” Az „Orbán Viktort a szövetségesének tartotta. Most a fasizmus szimbólumának hívja” című cikk részletesen elmeséli Iványi Gábor életútját, a kommunista rendszer elleni, bebörtönzésekkel tarkított küzdelmeitől a hajléktalanok segítéséig, az Evangéliumi Testvérközösség alapításától egészen odáig, hogy korábbi szövetségese, Orbán Viktor elvette tőle az egyházi státuszt. Iványi elmondása szerint 2010 után Orbánék még meghívták egy megemlékezésre, amit ő nyílt levélben utasított vissza, ezután jött a bosszú. Amikor először találkoztak Orbánnal, ugyanazt akarták – mondta Iványi a New York Timesnak, hozzátéve, hogy most Orbán már egy szélsőjobboldali, fasiszta pártot vezet. A cikkben megszólal Beer Miklós püspök és Fröhlich Róbert főrabbi is. Utóbbi felidézi a zsidó legendát, hogy minden generációban van 36 igaz ember, aki viszi a hátán a világ terheit. „Szerintem Gábor az egyikük” – fogalmazott a rabbi.