Már ötven halálos áldozata van az új-zélandi terrortámadásnak

Publikálás dátuma
2019.03.17. 08:22

Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
Félő, hogy a szám ráadásul még nem is végleges, hiszen többeket ápolnak nagyon súlyos sérülésekkel a helyi kórházakban. Mostanra biztosnak tűnik, a 28 éves ausztrál férfi egymaga követte el a rémtettet.
Ötvenre emelkedett a terrortámadás áldozatainak száma, miután a hatóságok egy újabb holttestet fedeztek fel az egyik mecsetben. A legfiatalabb egy három éves kisfiú volt. Szintén ötven sérültet kellett ellátni a lövöldözést követően, közülük 34-en maradtak kórházban, 12 állapota még súlyos. Az áldozatok személyazonosságát lapzártánkig nem hozták nyilvánosságra, kiszivárgott információk szerint főként külföldről érkezett menekültek és bevándorlók tartózkodtak a megtámadott két mecsetben. A hatóságok közlése szerint szerdáig, a vizsgálatok lezárultával igyekeznek eljuttatni családjaikhoz az összes holttestet. Az iszlám vallási hagyományok szerint a temetést a halál után minél hamarabb, lehetőleg 24 órán belül el kell végezni. A temetések költségeit az új-zélandi állam magára vállalta. Nyilatkozott a vérengzés egyik túlélője is. Farid Ahmed kerekesszékes feleségét lőtték agyon az egyik mecsetben, ám azt mondta, megbocsát a gyilkosnak és imádkozni fog érte.
Akár még több áldozata is lehetett volna az Új-Zélandon muszlimok ellen elkövetett terrortámadásnak a merényletről sorra kiderülő részletek alapján. Nagy szerepe lehetett az elkövető, a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant megállításában például egy afgán származású férfinak, aki halált megvető bátorsággal támadt rá az állig felfegyverzett terroristára. Abdul Aziz elmondása alapján ő is abban a mecsetben imádkozott, amelyet Tarrant célba vett, már az ablakból kinézve feltűnt nekik a katonai ruhába öltözött, gépfegyveres férfi, ám először azt hitték, rendőr. Az első lövések után sietve menedéket kerestek, ám mikor egy időre elhallgattak a fegyverek, úgy döntött, cselekedni kell. Mint kiderült, a merénylő az autójához igyekezett vissza újabb fegyverért, így az afgán férfi az első keze ügyébe kerülő tárgyat, egy mobil hitelkártya leolvasót ragadott meg, és vágta a támadóhoz. Abdul Aziz ezután felkapta a földre dobott gépkarabélyt is, ám annak a tárja üres volt, így jobb híján a szélvédőhöz vágta a fegyvert, mire Tarrant sűrű káromkodások közepette inkább menekülőre fogta. Járműve tele volt robbanószerrel, így valószínűsíthető, hogy további célpontjai is voltak.
Az egész terrortámadás egyébként rendkívül gyorsan zajlott le. Az első beérkezett riasztás után 6 perccel már kiérkeztek az első egységek, és 36 perccel Tarrant kezén már csattant is a bilincs. Elfogását rögzítették is, a videón jól látszik, hogy két, mindössze pisztollyal felszerelt rendőr tartóztatta le, különösebb ellenállást nem is tanúsított. Nem sokra rá vádat is emeltek ellene. A bíróságon mosolyogva, de egyébként közömbösen, fehér ruhában, megbilincselt kézzel jelent meg. Legközelebb április ötödikén kell bíróság elé állnia. A merénylő az internetre feltöltött „vallomásában” egyébként azt írta, arra számít, hogy idővel ki fog szabadulni a börtönből, sőt, Nobel-békedíjat kap. Az új-zélandi miniszterelnökség közölte, a mészárlás kezdete előtt néhány perccel ők is megkapták e-mailben a „manifesztót”, abban azonban nem volt konkrét hely és időpont említve, így esélyük sem volt reagálni, pedig azonnal átadták a levelet a biztonságiaknak. Ugyanebben a dokumentumban arról is írt, hogy egyedül, mindenféle segítség nélkül tervezte és követte el tettét, nem tagja egyetlen csoportnak sem. Ugyan kapcsolatait még vizsgálják, de egyelőre úgy tűnik, valóban nem volt társa, a korábban letartóztatott többi gyanúsítottat azóta szabadon engedték.
A terrortámadás után az új-zélandi törvényhozás ismét napirendre tűzi a fegyverviselés szigorításának kérdését. A szigetországban az európaihoz képest enyhe a szabályozás, ám eddig nem történt hasonló ámokfutás, sőt még a gyilkosságok száma is nagyon alacsony. A tettesnek volt engedélye, a támadáshoz összesen öt fegyvert, köztük két félautomata gépfegyvert, két módosított sörétes puskát használt. Miután Tarrant az egész támadást élőben közvetítette az interneten, a felvétel vírusszerűen terjedt el a világhálón, és különösen a kezdeti időszakban könnyen elérhető volt. Annak ellenére is, hogy Facebook közlése szerint 1,5 millió videót töröltek, közülük 1,2 milliót már a feltöltés pillanatában blokkoltak.
Szerző
Frissítve: 2019.03.17. 20:24

Prágában is nemet mondanak a sörbiciklikre

Publikálás dátuma
2019.03.16. 18:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Disney-figurákat is el akarják távolítani az utcákról.
Eltűnhetnek Prágából a budapesti belső kerületekből is jól ismert sörbiciklik: a lakosság megelégelte a 15 fős járműveket, ezért a tradicionális belvárosból ki fogják ezeket tiltani – írja a Radio Praha cikke alapján a napi.hu. A kezdeményezést az érintett kerültek polgármestere azzal indokolta, hogy nem az alkoholturizmussal akarják reklámozni a cseh fővárost. Emellett a Disney-figurákat is el akarják távolítani az utcákról.
A sörbicikliket már Magyarországon is több kerületből – például a VI., a VII. és az V. kerületből, valamint Zuglóból és Óbudáról is – kitiltották.
Szerző

Összecsapások voltak a rendőrök és a tiltakozók között Párizsban

Publikálás dátuma
2019.03.16. 16:37

Fotó: ALAIN JOCARD / AFP
Szombaton 18. alkalommal vonultak utcára a sárgamellényes tüntetők.
Az elmúlt hetek békés hétvégi tüntetései után szombaton ismét erőszakba torkollt Párizsban a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők megmozdulása. A Champs-Elysées sugárúton már délelőtt 11 órakor összecsapások törtek ki a felvonulók egy része és a közéjük keveredett feketeruhás anarchista csoportok, az úgynevezett black blocs és a rendőrök között. A sárgamellényesek barikádokat emeltek az utak közepén, amelyeket fel is gyújtottak, a csendőrök pedig azonnal könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tömeget. Az antikapitalista és rendőrellenes szlogenek skandáló anarchisták megtámadták a luxusmárkák boltjait, betörték a kirakatokat, a Champs-Elysée elegáns éttermeiben pedig a berendezéseket rongálták meg. A francia hírtelevíziók által élőben közvetített képek alapján a negyedik hónapja tartó megmozdulás 18. tüntetése az elmúlt két hónap békés felvonulásai után ismét a decemberi és januári hétvégékre emlékeztetett. A francia hírességek és politikusok által előszeretettel látogatott Fouquet's étterembe – amelyet elővigyázatosságból hiába barikádoztak körbe – vandálok betörtek, feldöntötték az asztalokat és amit értek, széttörtek.
A luxusboltok betört kirakatai közelében feketébe öltözött, kapucnis fiatalok felszedték az utcaköveket és azokkal dobálták a rendőröket, akik folyamatosan könnygázzal válaszoltak, miközben mások egy újságosbódét és egy bankfiókot is felgyújtottak. Az épületben – amelynek aljában található a bank – 11-en könnyebben megsérültek a kiürítés során, köztük két rendőr. Egy anyát és kisgyerekét a lángokban álló második emeletről hoztak le a rendőrök.
„Megint tömeg van, megint akció van, mint decemberben. Azt hiszik, hogy megszelídítettek minket, de betörhetetlenek vagyunk. A sárgamellényesek nem engednek semmiből, meg kell hogy értsék végre”

– idézett egy tüntetőt a francia hírügynökség.

Christophe Castaner belügyminiszter azt mondta, hogy
„az emberek egy jelentős része kizárólag rombolni ment ma utcára”.

Szerinte a 7-8 ezer békés sárgamellényes tüntető közé mintegy 1500 rendbontó keveredett a francia fővárosban. Délután 2 óráig 82 embert állítottak elő Párizsban, ahol a rendbontások helyszínétől néhány utcára több ezren, köztük sárgamellényesek százai vettek részt az éghajlat megmentéséért rendezett Menet a századért elnevezésű békés klímafelvonuláson. A sárgamellényesek nem titkolt célja volt hetek óta, hogy március 16-ig életben tartsák a szombati tiltakozásokat és ismét jelentős megmozdulást szervezzenek a fővárosban azért, hogy „ultimátumot adjanak a kormánynak”, miután pénteken ért véget a szociális követelésekről Emmanuel Macron államfő által január 15-én meghirdetett úgynevezett nagy nemzeti vita. A több mint 10 ezer lakossági fórum közül néhányon maga Emmanuel Macron is részt vett, és 6-7 órán át válaszolt a résztvevőknek a jobb megélhetés érdekében tett kormányzati intézkedésekről. A vitában, amelyhez interneten is hozzá lehetett szólni, közel 2 millióan vettek részt és tettek javaslatokat. A sárgamellényesek hangadói azonban a kormány kezdeményezését elterelő hadműveletnek tartják, és jelezték, hogy tartósan, az államfő teljes mandátuma idején nyomás alatt kívánják tartani a kormányt az utcai megmozdulásokkal.
Helyszíni tudósítások szerint a békés sárgamellényesek tétlenül nézték a közéjük keveredő rendbontókat, de tudósításokban nem ítélték el őket, hanem inkább megállapították, hogy a kormány decemberben is csak az erőszaknak köszönhetően engedett egyes követeléseiknek.
Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárgamellényes mozgalomnak az elmúlt három hónapban több szociális jellegű követelése volt, és az államfő távozását is el akarják érni. Ezek kikényszerítésére úttorlaszokat állítottak fel a városszéli körforgalmakban. Szombatonként a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásba és a rendfenntartó erőkkel való összetűzésbe torkollnak. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon. Bruno Le Maire gazdasági miniszter két héttel ezelőtt legalább 30 millió euróra becsülte a szombati tüntetéseken az utcákon – üzletek, bankok, kirakatok, középületek, köztéri eszközök megrongálásával – okozott anyagi károkat.
Szerző