Rogán a Kossuth Rádióban ekézte Junckert, Webert és Brüsszelt

Publikálás dátuma
2019.03.17 09:53
Rogán Antal
Fotó: Népszava
"Csak a szokásos": Rogán Antal szerint Jean-Claude Juncker az elmúlt öt évben kudarcot kudarcra halmozott, Manfred Weber a baloldalnak udvarol, Brüsszelnek pedig Soros érdeke a legfontosabb.
"Rogán: a Fidesz addig marad a néppártban, amíg az nem lesz bevándorláspárti." Ezzel a meglehetősen félreérthető címmel jelent meg az MTI-ben a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ma reggeli, a Kossuth Rádiónak adott interjújának összefoglalója. Félrevezetővel, hiszen a fenti mondatot akár úgy is lehetne érteni, hogy a Fidesz bevándorláspártivá akarja tenni az Európai Néppártot, és egészen addig ott marad, amíg ez nem sikerül neki. Az interjú egészét nézve persze már "megnyugodhat" az ember: nincs itt semmi látnivaló.

Rogán Antal ugyanis a beszélgetés során valójában azt hangsúlyozta, a kormánypártnak addig kell a néppárton belül harcolnia Európa megújításáért, amíg van esély arra, hogy annak segítségével olyan európai vezetőket választhatnak, akik képesek a bevándorlás megállítására, valamint a határok és a keresztény kultúra megvédésére. A tárcavezető, mint mondta, egyelőre úgy látja, van lehetőség erre.
"A mi célunk végső soron Európa megújítása" - fogalmazott, majd hozzátette, az európai vezetés Jean-Claude Juncker irányításával kudarcot kudarcra halmozott az elmúlt öt évben.
A két legnagyobb kudarcként említette, hogy a britek kiléptek az unióból, a "migránsok, a bevándorlók pedig tömegével bejöttek".

Megerősítette, a kormány március 15-én véget ért tájékoztatási kampányában azért mondták el, milyen titkos tervek lapulnak a brüsszeli fiókokban, mert attól tartanak, hogy ezeket a májusi EP-választás után elő fogják venni. "Így történt ez az elmúlt években is: a választók előtt nem beszéltek róla, ellenben egyszer csak törvények, intézkedések lettek belőle" - fogalmazott Rogán. Példaként említette, hogy így jelent meg a kötelező kvóta is a napirenden. Rogán szerint a néppártban sokan úgy kalkulálnak, hogy a baloldal szavazatai nélkül Manfred Weber nem lehet az Európai Bizottság elnöke.
A tárcavezető ennek tudja be azt is, hogy Weber most a politikai céljai elérése érdekében sok helyre udvarol, és egyes mondatai "nem feltétlenül az eredeti néppárti véleményeket tükrözik."
A riporter azon kérdésére, amely a "Soros-Juncker-plakátok" leszedését feszegette, Rogán Antal közölte, a kabinet a következő hetekben a családvédelmi akciótervre koncentrál, azzal kapcsolatos hirdetéseket jelentet meg, és a kommunikációjában is az lesz a hangsúlyos.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány elfelejtette volna, mit mondott az elmúlt hetekben, hiszen azt komolyan gondolta
- jelentette ki.
Egyúttal arra is felhívva a figyelmet, Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy a politikai álláspontja változatlan.

Rogán arra nem tért ki, hogy ha a plakátleszedés valóban egy előre kalkulált lépés volt, akkor hogy lehet, hogy Manfred Weber keddi látogatásakor sietve pont azokat ragasztották át, amelyeket az Európai Néppárt csúcsjelöltje láthatott volna a repülőtérről befelé tartva, sokszor otthagyva egy szomszédos, az útról már takarásban lévő hirdetést.
Ehelyett megerősítette, a magyar kormányfő továbbra is azt javasolja, hogy a határvédelmi jogok kerüljenek vissza a nemzetállamokhoz az Európai Bizottságtól, a schengeni országok belügyminiszterei együtt döntsenek a migrációs és határvédelmi kérdésekben, az unió pedig a közös kasszából állja a tagállamok mindenkori határvédelmi költségeinek felét. Amíg ezeket a javaslatokat nem söprik le egyértelműen, addig a Fidesz a néppárt keretein belül marad - mondta. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kitért a Manfred Weber által a 3 pontos ultimátumba is beemelt CEU-ügyre. Meglepőnek nevezte, hogy Brüsszelnek fontosabbnak tűnik az "amerikai illetőségű Soros-egyetem ügye", mint az amerikai kormányzatnak, amely az elmúlt hetekben meggyőződhetett arról, hogy az intézmény működését nem gátolja semmi Budapesten.
"Úgy tűnik, hogy Brüsszelben sokaknak Soros György egyeteme és Soros György érdeke fontosabb, mint az amerikai kormányzatnak"
- fogalmazott.
Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy amennyiben van olyan megoldási javaslat, amihez a magyar törvényeket nem kell módosítani, és azokba bekapcsolódnak más kormányok is, akkor azokat szívesen tanulmányozzák.
Frissítve: 2019.03.17 09:55

Orbán majdnem minden megtakarított forintját a Fideszre költötte

Publikálás dátuma
2019.04.22 20:25

Fotó: Népszava
Legalábbis ez derül ki, ha a kormánypárt pénzügyi kimutatását és a miniszterelnök vagyonnyilatkozatát egymás mellé teszi valaki.
Orbán Viktor 1 032 421 forintot adományozott tavaly a pártjának, szúrta ki a Fidesz 2018. évi pénzügyi kimutatásában a 24.hu. Ez az összeg közel annyi, mint a miniszterelnök összes megtakarítása, amely a 2019-es adóbevallása szerint 1 millió 395 ezer forint. Így már csak az a kérdés: vajon miből fizeti ki a miniszterelnök az OTP magánrepülőjét - amivel ha utazott, azt mindig kifizette Csányi Sándor szerint -, hogyha majdnem teljes vagyonát pártjára költi.
A kimutatás szerint tavaly forintra pontosan 2 milliárd 426 millió 316 ezer 698 forint bevétele volt a kormánypártnak, és ebből 1,5 milliárd központi költségvetésből származó támogatás, 407 millió adomány, 301 millió egyéb támogatás és 176 millió tagdíj.
2,3 milliárdot még tavaly el is költött a Fidesz. A legtöbbet, 1,6 milliárdot "politikai tevékenység kiadása" címszó alatt költötték a dokumentum szerint. A második legkomolyabb tétel a "működési kiadások", ami 428 milliót emésztett fel.
Frissítve: 2019.04.22 20:52

A tervezettnél 7000 millió forinttal dolgozik drágábban Mészáros Lőrinc cége a Tisza-Túr tározón

Publikálás dátuma
2019.04.22 16:55

Fotó: Népszava
Mielőtt elnyerte a közbeszerzést a Mészáros és Mészáros Kft., illetve a Ke-Víz 21 Építőipari Zrt., még csak 19 milliárddal számoltak annak kiírói.
A becsült 19 milliárd forint helyett 25 milliárd 974 millió forintért tervezheti és építheti meg a Tisza-Túr tározót a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft. a nyíregyházi Ke-Víz 21 Építőipari Zrt.-vel - számol be egy újabb, a felcsúti milliárdos nevéhez kötődő közbeszerzési drágulásról az uniós közlöny alapján a Napi.hu.
A projekt általános célkitűzése a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán kialakított árapasztó tározó létesítésével. A közel 26 milliárd forintos beruházás az európai uniós finanszírozású Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával valósul meg.
A munkákba Mészáros Lőrinc érdekeltsége alvállalkozóként bevonja a Duna Aszfalt Kft.-t, a Kötiviép'B Kft.-t, a Hazai Építőgép Társulás Kft.-t, a Békés Drén Kft.-t, a Viziterv Consult Kft.-t és az Aqua Duplex Kft.-t.
Frissítve: 2019.04.22 17:33