Csak egy napig tartott a tavasz - éjszaka viharos széllel érkezik a csapadék

Publikálás dátuma
2019.03.17. 15:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vasárnap éjszaka nyugatról felhősödés kezdődik, a csapadékzóna pedig hétfő estére már a Tiszántúlra is elér. Az északnyugatira forduló szél közben megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik.
Vasárnap a késő délutáni óráktól több-kevesebb fátyolfelhő mellett száraz idő várható, majd éjszaka északnyugat, nyugat felől felhőzetnövekedés kezdődik, és hétfőn már csak az Alföldön számíthatunk többórás napsütésre.
Az éjszaka második felében elsősorban a nyugati határvidéken, hétfő délelőtt pedig a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható eső, záporeső, majd ezt követően a csapadéksáv kelet felé halad tovább, és estétől már a Tiszántúlon is eshet.

A délnyugati szelet vasárnap délután főként a nyugati tájakon kísérhetik erős lökések. Késő estétől aztán egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, és főként az Észak-Dunántúlon és a főváros környezetében megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, a déli országrészben lesz enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 6 és 18 fok között várható, délkelet felé haladva mérhetjük majd a magasabb értékeket.
Szerző

Több tízmillióra büntethet 36 ellenzéki képviselőt jövő héten a parlament

Publikálás dátuma
2019.03.17. 14:31
Ellenzéki akciók az Országgyűlésben
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
És reálisan nézve a feltételes módot akár el is lehetne hagyni a címből... Az érintetteket azért szankcionálják, mert decemberben számos eszközt bevetve tiltakoztak a rabszolgatörvény elfogadása ellen.
Négynapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben az Országgyűlés, amely kedden várhatóan dönthet egyebek mellett harminchat ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről, akiket a házelnök javaslatára azért büntethetnek, mert megzavarták, illetve akadályozták a parlament tavaly december közepi ülését - írja az MTI.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, mintegy két héttel ezelőtt már megbüntettek - összesen nagyjából 5 millió forintra - nyolc ellenzéki politikust, akik tavaly decemberben számos eszközt bevetve tiltakoztak, hogy elfogadják a rabszolgatörvényként ismertté vált jogszabályt. A szankciókat akkor Kövér László házelnök egyénileg állapította meg.
Már akkor előrevetítették azt is, hogy hamarosan 36 képviselő több tízmilliós bírságáról is határozhat majd a Ház - ez az idő pedig most jött el.

A fenti intézkedést megelőzően, hétfőn egyébként a parlament megtárgyalhatja, majd határozatot is hozhat a jobbikos Farkas Gergely mentelmi ügyében. Polt Péter legfőbb ügyész egy választási csalás miatt indult ügyben indítványozta az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztését.
Szintén jövő héten kezdődhet általános vita a kormány családvédelmi akciótervének bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról.

Az emberi erőforrások minisztere javaslatában a személyi jövedelemadóról szóló törvény változtatását kezdeményezi a babaváró támogatás és a nagycsaládok személygépkocsi-vásárlási támogatása érdekében. Az indítvány emellett tartalmazza a gyermekvállalási korban lévő házaspároknak elérhető, legfeljebb 10 millió forint összegű babaváró támogatás kamatmentes kölcsönéhez kapcsolódó állami kezességvállalás főbb szabályait is.

Szerdán a közigazgatási bíróságok függetlenségére további garanciákat biztosító fideszes javaslatot tárgyalhatják az elsők között, majd napirendre kerülhetnek klímapolitikai törvénymódosítások is. Az Országgyűlés következő ülése március 25-én, hétfőn ér véget.

Ujhelyi: "lopakodó hazaárulás", hogy Orbán ajtót nyitott Putyin bankjának

Publikálás dátuma
2019.03.17. 13:23
Ujhelyi István
Fotó: Javier Bernal Revert / Európai Parlement
A szocialista EP-képviselő szerint a Fidesz nemcsak Magyarország, de az egész EU biztonságát veszélyezteti az egykor a KGST bankjaként működő Nemzetközi Beruházási Bank beengedésével.
"Lopakodó hazaárulásról" ír vasárnap kiadott közleményében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy az Országgyűlés néhány napja elfogadta azt a törvényt, amely támogatja, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Moszkva helyett a jövőben Budapest legyen. A politikus szerint ráadásul a kormány nemcsak Magyarország, de az egész Európai Unió biztonságát veszélyezteti azzal, hogy tágra nyitotta a kapukat az orosz hírszerzés fedőszervének tekintett szervezet előtt.
A kizárólag kormánypárti képviselők által megszavazott törvény felháborító kedvezményeket és különleges elbánást biztosít az orosz államigazgatás hivatalos részét képező intézménynek

- fogalmaz Ujhelyi.

Példaként említi, hogy a bank elnöke és személyzete mentességet kap minden bírósági és közigazgatási eljárás alól. Diplomáciai mentesség mellett tulajdonképpen létszámkorlátozás nélkül utaztathatnak be "munkatársakat" és "vendégeket" Magyarországra - és így az Unió - területére anélkül, hogy abba a magyar államnak bármilyen beleszólása lenne. A jogszabály előírja, hogy az orosz bankot és annak pénzügyi műveleteit semmilyen hatóság vagy felügyelet nem ellenőrizheti. Az oroszok nem kötelesek betartani a számviteli szabályokat, és nem kell megfelelniük az engedélyeztetési vagy regisztrációs kötelezettségeknek sem.

Ezen kívül, írja Ujhelyi, a bank által használt járműveket megállítani, átkutatni, lefoglalni nem lehet, de az orosz szervezet budapesti irodájába sem mehet be senki, akit az oroszok nem akarnak beengedni. Diplomáciai mentességgel azt és úgy csinálnak majd az épületükben, amit akarnak: a magyar hatóságoknak nem lesz semmilyen jogkörük arra, hogy intézkedjenek az irodaépületben.

A politikus szerint nehezen hihető, hogy mindezekre egy tisztán pénzügyi befektetéseket koordináló intézmény hatékony működése miatt van szükség. Hozzáteszi, a bankot vezető Nyikolaj Koszov szülei "feketeöves KGB-sek voltak": "anyja az amerikai atomtitkok megszerzésében vett részt, apja pedig a KGB magyarországi képviselője volt, és a Belügyminisztériumban volt az irodája."
Legyen világos és egyértelmű: Orbán Viktor és a Fidesz visszaélt a hatalmával, amikor hídfőállást biztosított Budapesten egy minimum kétes hátterű orosz intézménynek.

- olvasható a közleményben.

Az EP-képviselő megjegyzi, az ügyben sürgősségi írásbeli kérdéssel az Európai Bizottsághoz fordult a biztonsági kockázat érdemi kivizsgálása érdekében.

A Nemzetközi Beruházási Bank beengedéséről korábban mi is írtunk, Ungváry Krisztián történész például Ujhelyihez hasonlóan "nettó hazaárulásnak" tartja az egykori KGST-bank székhelyének Budapestre helyezését.
Szerző
Frissítve: 2019.03.17. 13:25