Több tízmillióra büntethet 36 ellenzéki képviselőt jövő héten a parlament

Publikálás dátuma
2019.03.17. 14:31
Ellenzéki akciók az Országgyűlésben
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
És reálisan nézve a feltételes módot akár el is lehetne hagyni a címből... Az érintetteket azért szankcionálják, mert decemberben számos eszközt bevetve tiltakoztak a rabszolgatörvény elfogadása ellen.
Négynapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben az Országgyűlés, amely kedden várhatóan dönthet egyebek mellett harminchat ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről, akiket a házelnök javaslatára azért büntethetnek, mert megzavarták, illetve akadályozták a parlament tavaly december közepi ülését - írja az MTI.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, mintegy két héttel ezelőtt már megbüntettek - összesen nagyjából 5 millió forintra - nyolc ellenzéki politikust, akik tavaly decemberben számos eszközt bevetve tiltakoztak, hogy elfogadják a rabszolgatörvényként ismertté vált jogszabályt. A szankciókat akkor Kövér László házelnök egyénileg állapította meg.
Már akkor előrevetítették azt is, hogy hamarosan 36 képviselő több tízmilliós bírságáról is határozhat majd a Ház - ez az idő pedig most jött el.

A fenti intézkedést megelőzően, hétfőn egyébként a parlament megtárgyalhatja, majd határozatot is hozhat a jobbikos Farkas Gergely mentelmi ügyében. Polt Péter legfőbb ügyész egy választási csalás miatt indult ügyben indítványozta az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztését.
Szintén jövő héten kezdődhet általános vita a kormány családvédelmi akciótervének bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokról.

Az emberi erőforrások minisztere javaslatában a személyi jövedelemadóról szóló törvény változtatását kezdeményezi a babaváró támogatás és a nagycsaládok személygépkocsi-vásárlási támogatása érdekében. Az indítvány emellett tartalmazza a gyermekvállalási korban lévő házaspároknak elérhető, legfeljebb 10 millió forint összegű babaváró támogatás kamatmentes kölcsönéhez kapcsolódó állami kezességvállalás főbb szabályait is.

Szerdán a közigazgatási bíróságok függetlenségére további garanciákat biztosító fideszes javaslatot tárgyalhatják az elsők között, majd napirendre kerülhetnek klímapolitikai törvénymódosítások is. Az Országgyűlés következő ülése március 25-én, hétfőn ér véget.

Ujhelyi: "lopakodó hazaárulás", hogy Orbán ajtót nyitott Putyin bankjának

Publikálás dátuma
2019.03.17. 13:23
Ujhelyi István
Fotó: Javier Bernal Revert / Európai Parlement
A szocialista EP-képviselő szerint a Fidesz nemcsak Magyarország, de az egész EU biztonságát veszélyezteti az egykor a KGST bankjaként működő Nemzetközi Beruházási Bank beengedésével.
"Lopakodó hazaárulásról" ír vasárnap kiadott közleményében Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője annak kapcsán, hogy az Országgyűlés néhány napja elfogadta azt a törvényt, amely támogatja, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank központja Moszkva helyett a jövőben Budapest legyen. A politikus szerint ráadásul a kormány nemcsak Magyarország, de az egész Európai Unió biztonságát veszélyezteti azzal, hogy tágra nyitotta a kapukat az orosz hírszerzés fedőszervének tekintett szervezet előtt.
A kizárólag kormánypárti képviselők által megszavazott törvény felháborító kedvezményeket és különleges elbánást biztosít az orosz államigazgatás hivatalos részét képező intézménynek

- fogalmaz Ujhelyi.

Példaként említi, hogy a bank elnöke és személyzete mentességet kap minden bírósági és közigazgatási eljárás alól. Diplomáciai mentesség mellett tulajdonképpen létszámkorlátozás nélkül utaztathatnak be "munkatársakat" és "vendégeket" Magyarországra - és így az Unió - területére anélkül, hogy abba a magyar államnak bármilyen beleszólása lenne. A jogszabály előírja, hogy az orosz bankot és annak pénzügyi műveleteit semmilyen hatóság vagy felügyelet nem ellenőrizheti. Az oroszok nem kötelesek betartani a számviteli szabályokat, és nem kell megfelelniük az engedélyeztetési vagy regisztrációs kötelezettségeknek sem.

Ezen kívül, írja Ujhelyi, a bank által használt járműveket megállítani, átkutatni, lefoglalni nem lehet, de az orosz szervezet budapesti irodájába sem mehet be senki, akit az oroszok nem akarnak beengedni. Diplomáciai mentességgel azt és úgy csinálnak majd az épületükben, amit akarnak: a magyar hatóságoknak nem lesz semmilyen jogkörük arra, hogy intézkedjenek az irodaépületben.

A politikus szerint nehezen hihető, hogy mindezekre egy tisztán pénzügyi befektetéseket koordináló intézmény hatékony működése miatt van szükség. Hozzáteszi, a bankot vezető Nyikolaj Koszov szülei "feketeöves KGB-sek voltak": "anyja az amerikai atomtitkok megszerzésében vett részt, apja pedig a KGB magyarországi képviselője volt, és a Belügyminisztériumban volt az irodája."
Legyen világos és egyértelmű: Orbán Viktor és a Fidesz visszaélt a hatalmával, amikor hídfőállást biztosított Budapesten egy minimum kétes hátterű orosz intézménynek.

- olvasható a közleményben.

Az EP-képviselő megjegyzi, az ügyben sürgősségi írásbeli kérdéssel az Európai Bizottsághoz fordult a biztonsági kockázat érdemi kivizsgálása érdekében.

A Nemzetközi Beruházási Bank beengedéséről korábban mi is írtunk, Ungváry Krisztián történész például Ujhelyihez hasonlóan "nettó hazaárulásnak" tartja az egykori KGST-bank székhelyének Budapestre helyezését.
Szerző
Frissítve: 2019.03.17. 13:25

A DK az Országgyűlés elé terjeszti családvédelmi akciótervét

Publikálás dátuma
2019.03.17. 12:51
Gyurcsány Ferenc két hete jelentette be a DK 7+1 pontos családvédelmi akciótervét
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A párt többek közt a rabszolgatörvény visszavonását, a családi pótlék emelését és a háziorvosi körzetek betöltését követeli, valamint garanciát arra, hogy kisgyermekes családok nem kerülhetnek az utcára.
A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn az Országgyűlés elé terjeszti 7+1 pontos családvédelmi akciótervét - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese vasárnap Budapesten. Arató Gergely azt mondta: évről évre kevesebb gyerek születik Magyarországon, már csaknem félmillió magyar ment külföldre, és minden hatodik magyar gyerek már határainkon túl születik. Hozzátette:
Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos családvédelmi programja "nagyon kevés", és egyébként is jómódú családnak nyújt csak segítséget.

Az ellenzéki politikus közlése szerint a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc által két hete bejelentett 7+1 pont azokra a problémákra válaszol, amelyek leginkább foglalkoztatják a magyar családokat.

A DK azt követeli, hogy

  • vonják vissza a "rabszolgatörvényt"
  • hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot és törvényes garancia legyen arra, hogy kisgyermekes családok nem kerülhetnek az utcára.
  • számítson munkaviszonynak az otthonápolás,
  • legalább 50 százalékkal emeljék meg a családi pótlékot
  • töltsék be az összes háziorvosi körzetet az egészségügyi dolgozók azonnali, 50 százalékos béremelése mellett
  • az oktatás legyen nyitott, tárják ki a felsőoktatás kapuit
  • és minden család számára legyen biztosított legalább a víz, az áram és a gáz minimuma
Arató Gergely hozzátette, a plusz egy pontjuk a békéről szól, arról, hogy egy kormány ne háborúzzon, mert háborúban nem születnek gyerekek. Szerinte ha a Fidesz leszavazza ezt a javaslatot, az nyílt beismerése lesz annak, hogy a családok érdeke csak az ígérgetések és a kampányplakátok kinyomtatásáig érdekli őket.