Schmidt Mária;Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány;

2019-03-18 11:08:36

Egymilliárdból turbózná fel Schmidt Mária alapítványa az '56-ról szóló töriórákat

Fejenként több mint 200 ezer forintért képezné tovább pedagógusokat a Schmidt-féle közalapítvány, kényelmes wellness szállodákban zajlik majd tanfolyam.

2017 májusában ért véget az 1956-osemlékévhez kapcsolódó tanárképzési program, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szerint azonban ennyi nem elég a jóból. A Schmidt Mária főigazgató vezette szervezet most nettó egymilliárd forintot ajánlott fel az „ 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévhez kapcsolódóan pedagógus továbbképzési szolgáltatás és kapcsolódó szolgáltatások” -nevű projektre, derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.

 

A pályázaton egyedüli jelentkezőként a Prekog Alfa Kft. győzött: a főként felnőttképzésben utazó vállalkozás már 2016-ban is befutott a közalapítvány azonos témájú tenderén, igaz, az Átlátszó cikke szerint kizárólagos ajánlattevőként, 628 millió forintból oktathatták a történelemtanárokat.

A Prekog ezúttal ötezer fő továbbképzését vállalta,  az alábbi költségvetési kerettel:

Azonban a közbeszerzési értesítőben erre vonatkozóan is ellentmondásos számok szerepelnek: a filmkészítés rovatban fejenként 39500 forintot említ a dokumentum, miközben az ajánlatok elbírálásánál 39,5 millió szerepel. 

A pályázat elnyeréséről honlapján beszámol a győztes is: mint írják, a „A képzéssorozat az 1956-os emlékév fontos eseménye volt, s mivel sokan jelezték, hogy korábban nem állt módjukban részt venni rajta, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által biztosított forrásoknak köszönhetően a képzést újra meghirdethetjük a résztvevők számára ingyenes formában. A képzés helyszínei kellemes és tanulásra alkalmas konferencia- és wellness-szállodák az ország több pontján, a résztvevőt azonban nem terheli költség a képzéshez kapcsolódó étkezés és szállás tekintetében sem.

A közleményben az is szerepel, hogy „a képzés történelmi tárgyú, de nem csak történelemtanároknak szól” – ez felveti a kérdést, hogy egy testnevelés vagy énektanár '56-os tematikájú oktatására miért kell közel negyedmillió forintot fordítani kényelmes wellness szállodákban, ha a tanóráin később talán szóba sem kerül majd a magyar forradalom témája.

Bár az elnyert pályázat híre csak most jelent meg a közbeszerzési értesítőben, a Prekog Alfa már gőzerővel dolgozik a programon: ezt bizonyítja, hogy a balaton-környéki, ceglédi vagy éppen mezőkövesdi szállodákban meghirdetett képzések fele közel fele már be is telt