Egymilliárdból turbózná fel Schmidt Mária alapítványa az '56-ról szóló töriórákat

Publikálás dátuma
2019.03.18. 11:08

Fotó: Népszava
Fejenként több mint 200 ezer forintért képezné tovább pedagógusokat a Schmidt-féle közalapítvány, kényelmes wellness szállodákban zajlik majd tanfolyam.
2017 májusában ért véget az 1956-osemlékévhez kapcsolódó tanárképzési program, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szerint azonban ennyi nem elég a jóból. A Schmidt Mária főigazgató vezette szervezet most nettó egymilliárd forintot ajánlott fel az „ 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévhez kapcsolódóan pedagógus továbbképzési szolgáltatás és kapcsolódó szolgáltatások” -nevű projektre, derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.   A pályázaton egyedüli jelentkezőként a Prekog Alfa Kft. győzött: a főként felnőttképzésben utazó vállalkozás már 2016-ban is befutott a közalapítvány azonos témájú tenderén, igaz, az Átlátszó cikke szerint kizárólagos ajánlattevőként, 628 millió forintból oktathatták a történelemtanárokat.
A Prekog ezúttal ötezer fő továbbképzését vállalta,  az alábbi költségvetési kerettel:
  • fejenként 112 ezer forintért vállalták a tanárok továbbképzését,
  • összesen 39, 5 millió forintba kerül az, hogy a résztvevők filmen készítsenek el 4 mintaórát, és hogy a Prekog magáról a továbbképzésről is egy werkfilmet forgasson,
  • résztvevőnként 33 ezer forintba kerül a képzési helyszín és szállás biztosítása, valamint 30 ezer forintba az étkezés költségei.
Vagyis, egy jelentkező okítása több mint 200 ezer forintba kerül, a teljes összeg pedig számításaink szerint furcsa módon 4 millió forinttal meghaladja a pályázat végösszegét is.

Azonban a közbeszerzési értesítőben erre vonatkozóan is ellentmondásos számok szerepelnek: a filmkészítés rovatban fejenként 39500 forintot említ a dokumentum, miközben az ajánlatok elbírálásánál 39,5 millió szerepel. 
A pályázat elnyeréséről honlapján beszámol a győztes is: mint írják, a „A képzéssorozat az 1956-os emlékév fontos eseménye volt, s mivel sokan jelezték, hogy korábban nem állt módjukban részt venni rajta, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által biztosított forrásoknak köszönhetően a képzést újra meghirdethetjük a résztvevők számára ingyenes formában. A képzés helyszínei kellemes és tanulásra alkalmas konferencia- és wellness-szállodák az ország több pontján, a résztvevőt azonban nem terheli költség a képzéshez kapcsolódó étkezés és szállás tekintetében sem.” A közleményben az is szerepel, hogy „a képzés történelmi tárgyú, de nem csak történelemtanároknak szól” – ez felveti a kérdést, hogy egy testnevelés vagy énektanár '56-os tematikájú oktatására miért kell közel negyedmillió forintot fordítani kényelmes wellness szállodákban, ha a tanóráin később talán szóba sem kerül majd a magyar forradalom témája. Bár az elnyert pályázat híre csak most jelent meg a közbeszerzési értesítőben, a Prekog Alfa már gőzerővel dolgozik a programon: ezt bizonyítja, hogy a balaton-környéki, ceglédi vagy éppen mezőkövesdi szállodákban meghirdetett képzések fele közel fele már be is telt
Szerző
Frissítve: 2019.03.18. 15:19

„Ezeknek egy fillért sem fizetek” – Inkább közmunkára ment Komjáthi

Publikálás dátuma
2019.03.18. 10:29

Fotó: Komjáthi Imre / Facebook
Az MSZP alelnöke elkezdte ledolgozni a büntetést, amit a Kossuth téri tüntetésen történtek miatt szabtak ki rá.
„A mai napon elkezdtem ledolgozni büntetést amit a december 8-i Kossuth téri áttörés miatt szabtak ki rám”

– közölte Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke a Facebook-oldalán. Hozzátette: eldönthette, hogy kifizeti az 50 ezer forintot kifizetem, 60 órát dolgozik közmunkán, vagy 10 napra lecsukják.  
„Ezeknek egy fillért sem fizetek. Még azt is ellopnák”

– jelentette ki.

Mint írta, hétfő reggel 7 órakor munkára jelentkezett a Borsodi Közhasznú Nonprofit Kft. edelényi telephelyén. Szavai szerint az ilyen jellegű közérdekű munkát viszonylag rugalmasan le lehet tudni. Egy nap minimum 2, maximum 6 órát, egy héten minimum 4 órát, egy hónapban minimum 24 órát, de összességében 3 hónap alatt le kell dolgoznia a 60 órát.
„Első két napon ledolgozom a 6 órát, aztán nagyon lazán a munkát és a családot előtérbe helyezve fogom teljesíteni a maradék büntit”

– tette hozzá.

Az MSZP alelnöke még tavaly decemberben, a rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Később a közösségi oldalon közzétett egy határozatot, melyből kiderült, hogy ötvenezer forintos pénzbírsággal sújtották „gyülekezési joggal visszaélés” miatt. A dokumentumban az állt, hogy amennyiben ennek a fizetési határidőig nem tesz eleget és a pénzbírságot 60 óra közérdekű munka végzésével nem váltja meg, a bírságot 10 nap szabálysértési elzárásra történő átváltoztatása miatt megküldik az ügy iratait az illetékes járásbíróságnak.
Szerző

Furcsa termékenységi tréninget támogat az EMMI

Publikálás dátuma
2019.03.18. 08:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Közpénzből finanszírozzák, de a Katolikus Szeretetszolgálaton keresztül lehet pályázni a FEMM-képzésre. Aki beszáll, az az orvosi etikával is nehezen összeegyeztethető feltételeket kell vállaljon.
Meglehetősen nagyvonalú támogatást jelentett be a Katolikus Szeretetszolgálat, több, mint húszmillió forint értékben pályázhatnak orvosok és egészségügyi szakdolgozók egy furcsa tréningen való részvételért; mindezt áttételesen az Emberi Erőforrások Minisztériuma is finanszírozza - derül ki a 444.hu cikkéből.
A tréning nem más, mint a kimondottan orvosoknak, oktatóknak ajánlott FEMM Medical Management képzés. Harmincan pályázatnak a tender keretében, a háromnapos tanfolyamon  pedig olyan –a hormonműködés megfigyelésén alapuló – módszereket mutatnak be, melyekkel elvileg a meddőséggel vagy menstruációs rendellenességgel küzdő nőkön lehet segíteni. 
A pályázat célja és követelményrendszere további kérdéseket vet fel: először is, az indulóknak ki kell tölteniük az adatlapot, amelyben a szokásos adatok mellett, motivációs levelet is kell írniuk, és be kell másolniuk még a lakcímkártya adatait is. Majd pedig kötelezően ki kell tölteni a jelentkezőnek egy szándéknyilatkozatot, amely szerint vállalják, hogy:
“a Katolikus Szeretetszolgálat támogatására pályázó vállalom, hogy legalább 2019. december 31-ig a) művi terhesség-megszakítást nem végzek/ abban nem közreműködök,  b) fogamzásgátló tablettát, eszközt fogamzásgátlási céllal nem állítok be, ill. alkalmazok, c) inseminatioban nem veszek részt, d) mesterséges megtermékenyítés semmilyen formáját nem végzem/ abban nem közreműködök, e) tevékenységemet a FEMM módszer szellemiségében végzem, f) FEMM módszer alkalmazását páciensei körében népszerűsítem.”
Magyarán, a pályázatot elnyerő orvos az év végéig vállalja, hogy akkor sem vesz részt terhességmegszakításban, ha a megtermékenyülés erőszak eredménye,sürgős esetben sem ír fel fogamzásgátló tablettát– és a meddőséggel küzdő nők, párok kifejezett kérésére sem vehet részt mesterséges megtermékenyítésben.

Ráadásul, a tender adatvédelmi szabályzatából kiderül, hogy nem is a Katolikus Szeretetszolgálat, hanem a mögötte álló EMMI az, aki a támogatást adja, azaz a mi pénzünkből képzünk majd olyan orvos-, egészségügyi oktatókat, akik aztán majd nekünk nem írják fel a fogamzásgátló tablettát. 
További érdekesség, hogy a FEMM Medical Management képzést szabadon választható tanfolyamként a Semmelweis Egyetem akkreditálta – csakhogy, az egyetem képzési díjként 499500 forintot tüntet fel, míg az EMMI pályázatonként 700 ezer forinttal támogatja a programot. Mivel harminc pályázóról van szó, legalább hatmillió forint sorsa válik kérdésessé - írja a portál. 
Szerző