Cseh Katalin az európai liberálisok vezető jelöltjei között

Publikálás dátuma
2019.03.18. 15:40

Fotó: Wiktor Dabkowski / AFP/Picture-Alliance
Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti listavezetője is szerepel az Európai Liberálisok és Demokraták Pártja (ALDE) vezető jelöltjeinek listáján — tudta meg a Népszava.
Az ALDE március 21-ikén indítja el európai parlamenti kampányát és ennek keretében teszi közzé annak a hét személynek nevét, akiket alkalmasnak tart rá, hogy a választások után betöltsék az EU valamely vezető tisztségét.
A liberálisok úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyománnyal, és nem egyetlen vezető jelöltet, úgynevezett Spitzenkandidatot neveznek meg, hanem egy csapattal vágnak neki az EP választási kampánynak. Úgy tudjuk, hogy a listán szerepel a belga Guy Verhofstadt frakcióvezető és a dán Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, akit Jean-Claude Juncker elnök legesélyesebb liberális kihívójának tartanak.
Frissítve: 2019.03.18. 21:34

Az Országgyűlés felfüggesztette a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát

Publikálás dátuma
2019.03.18. 15:33

Fotó: Molnár Ádám
151 igen és 6 nem mellett hozták meg a döntést Polt Péter indítványáról.
Az Országgyűlés hétfőn 151 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül felfüggesztette a jobbikos Farkas Gergely mentelmi jogát. Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke a szavazás előtt elmondta:
a legfőbb ügyész részéről közvádas ügyben érkezett megkeresés, amelyben Polt Péter indítványozta Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését a választás rendje elleni bűntett miatt.

A cselekmény még a választási kampány időszakára nyúlik vissza, amikor Farkas a Bács-Kiskun megyei 5. egyéni választókörzet képviselőjelöltjeként felajánlotta az ott induló LMP-s képviselőjelöltnek, hogy 600 forintot - az addigi kampányköltségeit - kifizeti, ha visszalép. Az LMP-s képviselő ezt visszautasította.
Hangfelvétel és e-mail is alátámasztja a gyanút, idézte fel Hargitai. A bizottsági elnök jelezte, hogy a mentelmi bizottság hétfői ülésén megtárgyalta az ügyet, azon Farkas Gergely is mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte. A bizottság - mivel közvádas ügyről van szó - eddigi gyakorlatát követve egyhangúlag azt javasolta, hogy a képviselő mentelmi jogát ebben az ügyben adja ki a parlament.
Farkas Gergely az Országgyűlés plenáris ülésén nem kívánt élni a felszólalás lehetőségével.

„Ezeknek” nem fizet Komjáthi, inkább dolgozik

Publikálás dátuma
2019.03.18. 14:45

Fotó: Komjáthi Imre Facebook oldala
Bírságfizetés helyett közérdekű munkát vállalt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, akit túlóratörvény ellen tartott tüntetés után büntettek meg.
Elkezdtem ledolgozni a büntetést amit a december 8-i Kossuth téri áttörés miatt szabtak ki rám – mondta a Népszavának Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke.   
A politikus még tavaly decemberben, a rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Később a közösségi oldalon közzétett egy határozatot, melyből kiderült, hogy ötvenezer forintos pénzbírsággal sújtották „gyülekezési joggal visszaélés” miatt. A dokumentumban az állt, hogy amennyiben ennek a fizetési határidőig nem tesz eleget és a pénzbírságot 60 óra közérdekű munka végzésével nem váltja meg, a bírságot 10 nap szabálysértési elzárásra történő átváltoztatása miatt megküldik az ügy iratait az illetékes járásbíróságnak. 
 Komjáthi lapunknak azt mondta, hétfő reggel 7 órakor jelentkezett munkára a Borsodi Közhasznú Nonprofit Kft. edelényi telephelyén. – Kertészkedtem az edelényi iskola előtt. 6-700 méter hosszan kapáltam – mesélte. A szocialista politikus tíz fős brigádban tevékenykedett, beszámolója szerint cudar időben. – A kollégák imádkoztak is, hogy essen az eső, így ugyanis bemehettünk volna a telephelyre. Sajnos csak a szél fújt, de az kegyetlenül – mondta. Komjáthi kérdésünkre azt mondta, sokan felajánlották neki, hogy kifizetik az 50 ezer forintos bírságot. – Ezeknek én nem fizetek egy fillért sem. Még azt is ellopnák.
Ezeknek én nem fizetek egy fillért sem. Még azt is ellopnák

– utalt a Fidesz-kabinetre. Az MSZP alelnöke állítása szerint a családját nem akarta annak kitenni, hogy tíz napra börtönbe vonul, ráadásul félt a „kormánypárti hazugsággyártól” is. – Úgy tálalták volna, hogy újabb szocialista kerül a börtönbe – legalábbis Komjáthi szerint. A munkától pedig –folytatta az alelnök – nem ijedek meg, 33 évig a vegyiparban dolgoztam. A társai egyébként amikor megjelent megijedtek, féltek az ellenőrzéstől és a sajtótól. Miután Komjáthi megnyugtatta őket a mindennapi élet problémáiról számoltak be a politikusnak.
A Komjáthira kiszabott közérdekű munkát viszonylag rugalmasan le lehet tudni. Egy nap minimum 2, maximum 6 órát, egy héten minimum 4 órát, egy hónapban minimum 24 órát, de összességében 3 hónap alatt le kell dolgoznia a 60 órát. – Az első két alkalommal ledolgozom a hat órát, aztán nagyon lazán a munkát és a családot előtérbe helyezve fogom teljesíteni a maradék büntit – tette hozzá. Komjáthi következő munkanapja szerdán lesz. 
Szerző