Előfizetés

A médiahatóság a kormányzati kommunikáció legfőbb fegyverét készül felszámolni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.19. 19:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az NMHH hadat üzent az álhíreknek, és ha a harcot sikerrel vívná meg, az bizonyos értelemben éppen a Fidesz számára lenne a legnagyobb csapás. Vagy ez a gondolatmenet is csak fake news lenne?
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a most zajló médiaműveltség európai hete alkalmából fiataloknak szóló infografikákat, és ezekhez is kapcsolódó, iskolai használatra alkalmas óraterveket állított össze az álhírekről - olvasható a szervezet szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében. Mint írják, a félretájékoztatással szembeni harcban a médiaműveltség fejlesztése továbbra is kulcsfontosságú.

A cél tehát világos: küzdelem a - közkeletű angol kifejezéssel élve - "fake news" ellen. És miközben ezzel maximálisan egyet kell érteni, azért az ember eszébe jut: ha tényleg nem lennének többé álhírek, és azokat terjesztő médiumok,
mégis mire hivatkozva bújna ki a kellemetlen kérdések alól Orbán Viktor?

A miniszterelnöknek ugyanis a közelmúltban már-már szokásává vált - talán Donald Trumptól ellesve a módszert -, hogy a számára kényelmetlen témákat ezzel a bűvös kifejezéssel zárja rövidre. Tavaly például az Index stábjának kérdését hárította el annyival, hogy "az egy fake news-gyár, oda nem nyilatkozom." A jelenet az alábbi videóban 00:15-től látható:
De szinte ugyanígy járt korábban a - még a "visszafoglalás" előtt álló - Hír TV is. A lenti felvételen 1:05-től:
Ugyan nem tudjuk, hogy jelenleg a választók hány százaléka számára megfelelő ez a "válasz" (a felvételeken Orbán körül állók mindenesetre elég jól szórakoznak rajta), de
ha sikerülne az NMHH törekvése, és mindenki számára világos lenne, hogy nincsenek többé álhírek, az bizony jókora léket ütne a kormányzati kommunikáció hajóján, amely kis túlzással minden neki nem tetsző hírt és véleményt ebbe a kategóriába sorol.

Visszatérve a projektre, a Médiaértés-oktató Központ honlapján meg is lehet nézni az iskolások számára - három különböző korosztályra bontva - összeállított segédanyagokat, amelyeket a pedagógusok figyelmébe ajánlanak, például egy osztályfőnöki óra erejéig. Az útmutatóhoz természetesen példatár is tartozik, amelyben a legfelkapottabb álhír-terjesztő oldalak mellett egy az Index portálról hozott esetet is találni. Hogy ez mennyire szerencsés választás, ahhoz talán elegendő adalék, hogy az átlátszó.hu összesítése alapján
az Index a tavalyi esztendőben 7 helyreigazítási pert vesztett, vagyis ennyi alkalommal mondták ki róla, hogy valótlanságot állított. Ugyanez a szám az Origo esetén 34.

Az adatok szerint egyébként a górcső alá vett, a kormány által rendszeresen támadott szerkesztőségeket 14-szer marasztalta el a bíróság 2018-ban, míg a vizsgált kormányközeli médiumokat összesen 109 alkalommal.

Kinek is üzentek hadat?

Imént már említettük a "legfelkapottabb álhír-terjesztő oldalakat", amelyeknek most szintén hadat üzent az NMHH. Ezekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az oxfordi egyetem közelmúltbeli, általunk is ismertetett kutatása - amely azt vizsgálta, hogy világszerte a kormányok, politikai szereplők hogyan manipulálják a közvéleményt a közösségi médián keresztül - megállapította:
Magyarországon jelen van "egy hazai fejlesztésű álhírterjesztő birodalom, ami a hivatalos kormánybarát médiával szoros szimbiózisban működik."

A kutatók szerint a hazai szervezett közösségimédia-manipuláció 2010-ig nyúlik vissza, és egyedül a kormány csinálja nagyban.
Ha ez igaz, akkor bizonyos értelemben azzal, hogy az NMHH megpróbál minél többeket felvértezni az álhírekkel szembeni küzdelemre, csúnyán hátba támadja a kormányt.

Még a végén holnapról ők is fake news lesznek?

"Bábeli zűrzavar, ahol a közmédiának kell példát mutatnia"

Nem először hallunk mostanság állami berkekből a fake news elleni harcról, Dobos Menyhért a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója ugyanis a közmédia által újonnan alapított, és saját dolgozóinak kiosztott nyolc díj átadásán azt mondta: „bábeli zűrzavarban élünk, az álhírek világában, ebben a helyzetben a közmédiának példát kell mutatnia és ez óriási felelősséget jelent”.

Ezt a "példamutató", "felelősséggel teli" képet árnyalja némileg a német Spiegelben nemrég közölt cikk, kifejtve, hogy "a közmédia és a Fidesz-párti sajtótermékek következetesen csúsztatnak és hazudnak a németországi állapotokról". Példaként azt hozták fel, hogy a tavalyi magyarországi választások napján elkövetett münsteri támadáskor - ahol egy elmebeteg rántott fegyvert a városban - az itthoni közmédia órákig egy iszlamista terrortámadást sejtetett, azután is, hogy már világos volt, nem erről van szó.

Itt a medvehagymaszezon! Saját fogyasztásra legfeljebb napi 2 kiló gyűjthető

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.19. 17:37
Illusztráció
Fotó: ROBERT JAEGER / APA-PictureDesk / AFP
A kereskedelmi célú gyűjtéshez minden esetben engedély szükséges. Nagyon kell ügyelni, nehogy a jótékony hatású növényt összetévessze valaki a hasonló kinézetű, de mérgező gyöngyvirággal.
Saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges - hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján. Az érdeklődők az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhetnek hiteles információt, valamint a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az egyes erdőterületek besorolásáról - írja közleményében a hivatal.

A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez tehát minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. Kereskedelmi forgalomba hozatalnál fel kell tüntetni a címkén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.
A Nébih arra kéri a medvehagyma kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket.

A medvehagymának sokféle jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. A vadfokhagymaként is ismert növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.
A Nébih szerint a szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei.

A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Kitiltották a Párbeszéd három munkatársát a Parlamentből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.19. 17:25

Fotó: Facebook / Tordai Bence
Hivatalos indoklás nincs, Kövér és Áder levideózása állhat a háttérben.
A Párbeszéd-frakció három munkatársát kitiltották a Parlamentből – értesült az Index.hu. A munkatársak – hiába dolgoznak ott – hétfőn a helyszínen szembesültek azzal, hogy nem érvényes a kártyájuk a Képviselői Irodaházba és az Országházba sem. 
Hivatalos indoklás nincs, de a váratlan eset összefüggésben lehet Tordai Bence képviselő március 15-i videójával. Tordai nem hogy oda merészelt lépni Áder János államfőhöz és Kövér László házelnökhöz ott, ahol újságírók már rég nem kérdezhetnek, de mindezt még közvetítette is közösségi oldalán. Kövér a képviselő érkezésekor elnémult és hátat fordított, majd elforgatta Ádert is. Ezt követően mindketten mozdulatlanná merevedtek, míg Tordai a '48-as forradalmak jelszavairól, a szabadság-egyenlőség-testvériség hármasáról kérdezte őket.
A videó láthatóan az Országháznak egy olyan részén készült (a Kossuth tér felé nyíló kapunál), ahol nem lehet házelnöki engedély nélkül forgatni. Aznap egy másik videó is kikerült Tordai honlapjára, amelyen képviselőtársával, Kocsis-Cake Olivióval egy molinót lógatnak ki az Országház Duna felőli erkélyére, ahol szintén csak engedéllyel lehetne forgatni.
A Párbeszéd három munkatársa is hasonló szankciót kapott: megvonták tőlük a belépési engedélyt az Országházba és a Képviselői Irodaházba.

A Párbeszéd megerősítette a kitiltás tényét, a párt is várja az indokolást. A Parlament sajtószolgálata válasz nélkül hagyta az ezzel kapcsolatos megkeresést. 
A szankcionált munkatársakban annyi a közös, hogy március 15-én - a videó készültekor - az Országházban voltak, írja a portál. A tudósítás bűnéért Kövér már több médium munkatársát, sőt, komplett szerkesztőségeket is kitiltott. Magát Tordai Bencét is örökre kitiltotta már a Parlamentből 2017-ben, csak később képviselő lett.