Előfizetés

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.19. 21:34

Fotó: Népszava
A tavaly az év magyarországi fájának választott, a Havas Boldogasszony-templomnál álló mandulafa több mint 45 ezer voksot kapott a nemzetközi online szavazáson.
A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden. A győztes tavaly az év magyarországi fája versenyének megnyerésével "kvalifikált" a kontinens-szintű megmérettetésre.
A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a pécsi fa 45 132 szavazatot kapott.

Az online szavazáson 14 "vetélytársat" maga mögé utasítva győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket:
A pécsi havihegyi mandulafa immár az Év Fája Európában
Fotó: Népszava
A voksoláson, valamivel több mint 5000 szavazattal lemaradva, az oroszországi abramtsevói tölgy végzett második helyen.

Magyarország immár negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet.

A disznódelfin lesz a következő állatfaj, amelyik az ember miatt pusztul ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.19. 19:03
Illusztráció
Fotó: OMAR VIDAL / AFP
A kaliforniai vaquiták száma a 1958-as felfedezésük óta folyamatosan csökken, 2017-ben már csak 30-an voltak, ma pedig már csak 10 példány él. Most még meg lehetne menteni őket.
A kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita lesz a következő kihaló faj - írta a Szeretlek Magyarország az IFL Science alapján. 
A vaquitákat 1958-ban fedezték fel, számuk azóta folyamatosan csökken: 2017-ben már csak 30 példányról tudtak, ma már csak nagyjából 10-en vannak. Vesztüket leginkább az illegális halászat okozza, gyakran beleakadnak a kifeszített hálókba.
Egyelőre a természetvédők és a mexikói kormány hiába próbálja visszaszorítani az illegális halászatot, pedig a szakértők szerint most még meg lehetne menteni az állatokat, mert még képesek szaporodni.

Megérkezett az első fecske Derecskére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.19. 10:10

Fotó: Facebook/Mentsük meg a fecskéket csoport
A fészkükben átvészelik a hajnali fagyokat a korán érkező fecskék, és etetni sem kell őket, mert már vannak repülő rovarok, amiket megehetnek.
Már be is ült a fészkébe a Derecskén megjelent első fecske - tudatta egy lelkes madárvédő a Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoportban. A korán érkező fecskék bár ki vannak a téve a hajnali fagyoknak, a fészkükben átvészelik ezt az időszakot, és az élelmezésük is megoldott, mert már vannak levadászható repülő rovarok - írta a bejegyzést kiszúró Sokszínű Vidék
Mint megírtuk, veszélyben vannak a fecskék, Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint, ha nem változtatunk, 2020-ra eltűnhetnek Magyarországról a rovarok által terjesztett betegségek elleni biológiai védelmezőink. A szakember mindenkit arra kért, még véletlenül se verjük le a fecskefészkeket.