A magyar kémelhárítás is jelentett a Budapestre érkező orosz bankról

Publikálás dátuma
2019.03.20. 14:19
Nyikolaj Koszov bankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten, 2018 nyarán
Fotó: KORMANY.HU
Az Alkotmányvédelmi Hivatal beszámolót tartott a Nemzetközi Beruházási Bankról, melyet információink szerint egy orosz kémcsalád sarja vezet.
A hazai kémelhárítás aktívan foglalkozott Budapestre költöző orosz Nemzetközi Beruházási Bankkal (IIB) : az Alkotmányvédelmi Hivatal (AVH) február 26-án zárt ülés keretében számolt be értesüléseiről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt - derült ki abból a levélből, amit Kontrát Károly belügyi parlamenti államtitkár adott Gréczy Zsoltnak, a DK képviselőjének.
Gréczy „Orosz kémközpont Budapesten?” című irományát a miniszterelnökhöz címezte, mégis a belügytől kapott rá szűkszavú választ. A politikus levelében jórészt a Népszava értesüléseire figyelmeztetett: mint azt Káncz Csaba elemző Privátbankáron megjelent cikke nyomán megírtuk, a beruházási bank igazgatója, a korábbi diplomata Nyikolaj Koszov szovjet hírszerző családból származik – apja, a KGB vezérőrnagyaként Magyarországon is dolgozott – és neki magának is köze lehet a KGB-utód Külföldi Hírszerző Szolgálathoz, röviden SZVR-hez. 
Ennek kapcsán Gréczy rákérdezett, hogy 
  • A magyar nemzetbiztonsági szolgálatok vizsgálták-e Koszov hátterét, mielőtt kormány engedélyt adott volna a bankközpont letelepedésére?
  • Igazolható-e a gyanú, hogy a bank valójában az orosz hírszerzés fedőszerve és uniós központja lesz?
  • Hogyan hat ki mindez Magyarország Egyesült Államokkal és az EU vezetésével fenntartott, amúgy sem felhőtlen kapcsolataira?

Ha beköltöznek, lesz miről beszélni

A felvetések egytől egyig megválaszolatlanok maradtak. Mirkóczki Ádámtól, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnökétől azonban úgy tudjuk, hogy az AVH csak formális, tömör tájékoztatást adott a beruházási bank ügyében, és arról számoltak be, hogy az orosz intézetet sem illeti majd meg több vagy más jog Magyarországon, mint a hozzá hasonló nemzetközi pénzintézetet, például az IMF-et. Az Alkotmányvédelmi Hivatalnak a Népszava értesülései szerint csak akkor lenne kimondott dolga az orosz bankkal, ha az ténylegesen, fizikailag is Budapestre költözik – de jó eséllyel csak akkor folytatnának információgyűjtést, ha erre külön utasítást kapnak. Amerikában mindenesetre már most nyugtalansággal figyelik az IIB beköltözését: a The New York Times egy biztonsági szakértőt idézve már arról írt: „megállapodás lehetőséget nyújt Vlagyimir Putyin számára, hogy feltöltse kémhadtestét Európában, miután innen és az Egyesült Államokból is orosz diplomatákat utasítottak ki a Szkripal-ügy megtorlásaként”.

Volt, amikor az Orbán-kormány is gyanúsnak tartotta

Az egykori kommunista blokk pénzügyi intézményét 1970-ben alapították a szocialista országokat tömörítő Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) tagjai, ám a rendszerváltozással szerepe megszűnt, a tagok elhagyták. Mint korábbi cikkünkben felidéztük
Magyarországot 2000-ben éppen az Orbán-kormány léptette ki az IBB-ből, az akkori indoklás szerint a bank nem kellően átlátható tevékenysége miatt.

A pénzintézetet aztán Putyin ébresztette 2012-ben Csipkerózsika-álmából, és már mint Nemzetközi Beruházási Bank folytatta tevékenységét. Szakértők már akkor figyelmeztettek, hogy ez a lépés Oroszország nagypolitikai törekvéseit szolgálja, a nemzetközi befolyását akarja ezzel fokozni. Ezért is volt meglepő, hogy Magyarország 2014-ben ismét részesedést szerzett a beruházási bankban, amelynek öt uniós tagállam - rajtunk kívül Bulgária, Csehország, Szlovákia és Románia - mellett Kuba, Mongólia valamint Vietnam is tagja. Magyarország 12,3 százalékkal a harmadik legnagyobb részvényes, Bulgária (13 százalék) és Oroszország (46 százalék) mögött. A múlt év közepén született egyezség arról, hogy az IBB regionális irodát nyit Budapesten, majd decemberben már arról egyeztettek, hogy az egész bank ideköltözik: az év közepéig kialakítják a székhelyet és két-három éven belül a teljes központ átkerül a magyar fővárosba. A kormány magyarázata szerint ezzel új finanszírozási lehetőségekhez jutnak a gazdaság szereplői. 

Reagált a bank

A Nemzetközi Beruházási Bank angol nyelvű honlapján jelentetett meg egy friss közleményt, amelyben azokra a sajtóban megjelent felvetésekre igyekszik reagálni, amelyek - a dokumentumot idézve - "az orosz titkosszolgálatok trójai falovának" vagy épp az "orosz hírszerzés legfelső szervének" titulálják az intézményt. Az IIB álláspontjával ebben a cikkben részletesen is foglalkoztunk.

Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 16:11

Ádert kórus és heccelő matricák várták Pécsen

Publikálás dátuma
2019.03.20. 14:14
Áder János köztársasági elnök
Fotó: Sóki Tamás / MTI
Kint tüntetők, bent ironikus diákok fogadták a pécsi Leöwey Gimnáziumba érkező államfőt.
Áder János szerdán Pécs egyik legpatinásabb középiskolájában, a Leöwey Gimnáziumban tartott előadást a fenntartható fejlődésről és a klímaváltozásról. A köztársasági elnököt az épület előtt 25 tüntető várta, akik – többek között - azt skandálták, hogy: bábú vagy, János! ne írj alá János! elnök van, köztársaság nincs! nem bízunk benned, János!
Mint utóbb kiderült, a diákok egy része ironikusan fogadta az államfőt. Bár sokan valóban kíváncsiak voltak Áder szavaira, ám csaknem annyian brahiból mentek meghallgatni őt. Az utóbbiak tábora gúnyos matricákat ragasztott a gimnázium falaira, az igazgató ezeket leszedette. A kinti tüntetést szervező Heindl Péter, jogvédő az egyik netes közösségi oldalon erről így vélekedett: „a gyerekek már tudják, hogy mit jelent a véleménynyilvánítás szabadsága, az igazgatónak azonban még tanulnia kell...”
Az iskola egyik pedagógusa is kritikus hangon szólt, ő a neten a következőket osztotta meg: „…legalább ma a Leőwey lepukkant falait szemmagasságban kifestették. A lényeg, hogy hitelesek legyünk gyerekeink szemében. Mert a fiatalok annyira hülyék, h ezt beveszik?”

Ha felfüggesztik, a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Publikálás dátuma
2019.03.20. 13:33

Fotó: Molnár Ádám
A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor – mondta az MTI-nek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a párt alelnöke.
Gulyás Gergely hozzátette: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. Ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy „három bölcsből” álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.
„A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van” – fogalmazott a miniszter, aki Brüsszelből nyilatkozott az MTI-nek. Hozzáfűzte: olyan kompromisszumot nem tudnak kötni, amely „korlátoz bennünket a szabadságunkban”, illetve korlátozza politikájában a kormánypártot. Itt a keresztény Európa megvédését említette.
Az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette – érvelt Gulyás, egyúttal bevándorláspártinak nevezve a Fidesz pártcsaládjáénak azt a 13 tagját, amelyik a kizárást kezdeményezte. A szabályok értelmében azonban a kérdést megtárgyalja a pártcsalád választmánya – tette hozzá.

Maradhat a KDNP

A KDNP-re nem vonatkozik a szerda délutáni néppárti szavazás, így ha a Fideszt ki is zárják, ők maradhatnak – írja az Azonnali. A portálnak arra a kérdésre, hogy a szerdai néppárti szavazás a KDNP-t is érinti-e, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, hogy „rólunk nincs szó”. Ezt megerősítve nyilatkozott az Azonnalinak Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, valamint az Európai Néppárt sajtóosztálya is. Mint írják, azt a választ kapták, hogy a tizenhárom néppárti tagpárt kizárási indítványa kifejezetten csak a Fideszre irányult, így a vele kormányzó KDNP tagságáról nem szavazhatnak. A portál azt írja, Hollik István úgy fogalmazott: „A KDNP szándéka a Néppártban maradni, hogy ha ez a döntés bennünket nem érint, mert csak a Fideszt zárják ki, akkor természetesen a KDNP ott fog maradni. Ha az a döntés lesz, hogy a Fideszt és a KDNP-t is kizárják, akkor értelemszerűen tudomásul vesszük”.    Azzal kapcsolatban, hogy távozik-e önként, szolidaritásból a Néppártból a KDNP, ha a Fideszt kizárják, Harrach úgy felelt: „Úgy gondolom, hogy a Néppártot kell megjavítani belülről, igaz, hogy ehhez talán nem vagyunk elég nagy számban jelen, de nem adjuk fel.” Arra a kérdésre, hogy ha ki kell lépnie a KDNP-nek, hol látnának folytatásra esélyt a keresztény értékek képviseletére, közölte, hogy egyelőre nem gondolkodnak kilépésben, ők mindig és mindenhol, ahol jelen vannak, tudják ezt az értékrendet képviselni. 

Kurz fél évre függesztené fel a Fidesz néppárti tagságát

Sebastian Kurz osztrák kancellár fél évre függesztené fel a Fidesz EPP-tagságát. Az osztrák Néppárt (ÖVP) a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) és a Keresztényszociális Unióhoz (CSU) hasonlóan támogatni fogja Manfed Webernek az erre vonatkozó javaslatát. Kurz ismét felvetette, hogy az esetleges felfüggesztés fél éve alatt egy úgynevezett bölcsek tanácsa vizsgálja meg részletesen a helyzetet. A Spiegel Online – brüsszeli értesülés alapján – arról számolt be, hogy Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament  volt elnöke alkothatja a Fidesz néppárti tagságának ügyében eljáró „három bölcs” tanácsát. 

Szerző
Frissítve: 2019.03.20. 15:20