Előfizetés

Országos a hiány a műtőssegédekből, de sürgősségi műtét nem maradt el a Fiumei úti traumatológián

D. A.
Publikálás dátuma
2019.03.20. 16:24

Fotó: Népszava
Sürgősségi műtét nem maradt el a Péterfy Kórház Fiumei úti traumatológiáján – tudta meg a Népszava.
Szerdán reggel a 168ora.hu számolt be arról, hogy műtőssegéd hiány miatt érsebészeti műtétek maradtak el az országos baleseti intézetben. Lapunk információi szerint szerdára a szükségesnél két műtőssegéddel kevesebb állt munkába reggel az intézményben. Ez már elegendő volt ahhoz, hogy ne tudják beüzemelni az összes műtőt, ráadásul délutántól az egyik érsebész is „kiesett” az operáló teamből, mert neki öt órától az ambuláns szakrendelésen is dolgoznia kellett. Ez a helyzet, bármikor, az ország bármely egészségügyi intézményében előfordulhat – nyilatkozták a Népszavának intézményvezetők, akik azt is megjegyezték: országos „hiánycikk” a műtősséged, ha valaki elmegy, vagy bármi ok miatt kieseik néhány napra a munkából nehézségeket okoz az ellátásban. A műtőssegéd tolja be, szükség esetén emeli a műtőasztalra beteget, borotválja le a műtéti területet. Ezen a poszton óriási a fluktuáció valamennyi kórházban. Jelenleg is több tucat ilyen állást kínálnak országszerte az intézmények. A munkára jelentkezők nagy része szakképzetlen, azt utcáról jön, és gyakran nem is felelnek meg az elvárásoknak, vagy ők maguk adják fel. A munkaidő több műszakos, hétvégi, ünnepnapok alatti ügyeletekkel. A pótlékokkal és egyéb kiegészítő díjakkal is a havi nettó keresetük alig éri el a 200 ezer forintot.

Hivatalos: teljes felfüggesztést javasolt a Néppárt elnöksége

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.03.20. 15:42
ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Sze / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
A Fidesz tagságának felfüggesztését, vagyis a kapcsolatok korlátlan ideig tartó teljes befagyasztását javasolja az Európai Néppárt (EPP) elnöksége.
Az elnökségi javaslatról Esther de Lange az EPP elnökségi tagja számolt be újságíróknak, így a Népszava tudósítójának is Brüsszelben szerda délután. Ha ezt a javaslatot fogadja el szerda este a Néppárt politikai gyűlése akkor az a Fidesz szavazati és részvételi jogának felfüggesztését jelent. És azt, hogy fideszes politikusok nem tölthetnek be pozíciókat a Néppártban. Herman Van Rompuy elnökletével ellenőrző bizottság alakul, amely azt vizsgálná, hogy az Orbán-kormány teljesíti-e Manfred Weber néppárti frakcióvezető három pontos ultimátumát és az EPP helsinki kongresszusán elfogadott, a jogállamiságról szóló határozatát.

Civil összefogást formálnának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.20. 14:46

Fotó: Michal Fludra / AFP
Újra részt vállal a közéletben a Magyarország Európában Alapítvány.
Újra eljött az ideje, hogy zászlót bontsunk hazánk európai elkötelezettsége, az európai értékek itthoni terjesztése és a magyar érdekek brüsszeli képviselete céljából” – jelentette be Fazakas Szabolcs, a Magyarország Európában Alapítvány ügyvezető elnöke, hogy szervezete újra aktívan részt vállal a közéletben. (Emlékeztetőül: Göncz Árpád romló egészségi állapota és Fazakas brüsszeli majd luxemburgi kiküldetése miatt az alapítvány tevékenységét szüneteltette.) A Magyarország Európában Alapítvány egyike hazánk első európai elkötelezettségű szervezeteinek, amelyet 2000-ben Göncz Árpád tiszteletbeli elnökségével hoztak létre, hogy terjessze az európai értékeket hazánkban, és segítse Magyarország európai uniós csatlakozását. Ennek szellemében az első kuratórium (mely többek között a tagjai között tudta Kosáry Domokost, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, illetve Pomogáts Béla, az Írószövetség elnökét) fórumot kívánt teremteni, hogy a magyar politikai, gazdasági és kulturális élet szereplői európai szellemben vitathassák meg nézeteiket. (A rendezvények vendége volt többek között Roman Herzog volt német köztársasági elnök, Franz Vranitzky volt osztrák kancellár és Caspar Einem volt osztrák miniszter. Továbbá az alapítvány az MTA-n tartott ünnepségeken például Eszterházy Péternek, Rakovszky Zsuzsának és Parti Nagy Lajosnak adta át az elismert Magyar Irodalmi Díjat.) A szervezet most kész együttműködni minden európai elkötelezettségű párttal a mostani európai választási kampányban, valamint az új, most megválasztandó Európai Parlament munkájában – és azt szeretné, ha minél több civil társasággal dolgozhatna együtt.