Százegy évesen újra magyar állampolgár lett a magyartanárnő

Publikálás dátuma
2019.03.20. 17:37

Fotó: Iványi Aurél / Szeged.hu
A Szovjetunió megszűnését követően Békési Ilona elvesztette szovjet állampolgárságát, és évekig hontalanként élt Szegeden.
Újra magyar állampolgár lett a százegy éves Békési Ilona, az 1918. október 2-án magyar állampolgárként Kolozsvárott született asszony szegedi otthonában Botka László MSZP-s polgármester előtt tette le az esküt szerdán. Az eskütételt követően a jó egészségnek örvendő és vidám asszony azt mondta, nagyon várta már ezt a pillanatot, és örül annak, hogy újra magyar állampolgár lehet. Békési Ilona közvetlenül a második világháborút követően ösztöndíjasként került Moszkvába az orvosi egyetemre, ahol megismerkedett későbbi férjével, a grúz Valiko Arakelovval. Még a végzés előtt elhatározták, hogy Tbiliszibe költöznek. A férfi kereskedőként dolgozott, az asszony a helyi egyetemen kezdett el magyart tanítani, és évtizedeken át sokat tett a kulturális kapcsolatok erősítéséért. Ahogy fogalmazott, ő tette le az ottani magyar nyelvoktatás alapjait. Az ötvenes évek végén kényszerűségből föl kellett vennie a szovjet állampolgárságot.
A házaspárnak három gyermeke született, közülük ketten is szegedi párt választottak, és a Tisza-parti városban telepedtek le. Amikor az 1980-as években a férj súlyos beteg lett, a házaspár is Szegedre költözött. A férfi 1986-ban Magyarországon halt meg, és a csongrádi megyeszékhelyen temették el. A Szovjetunió megszűnését követően Békési Ilona elvesztette szovjet állampolgárságát, és évekig hontalanként élt Szegeden. Kolozsvárott eltűnt az anyakönyvi kivonata, ezért az okmányt nem tudta bemutatni a magyar állampolgárság kérelmezéséhez. A köztársasági elnök azonban méltányosságot gyakorolt, így az asszony hosszú évtizedek után újra magyar állampolgárrá válhatott.
Szerző
Témák
Szeged Kolozsvár
Frissítve: 2019.03.20. 19:57

Nem lesz Andy Vajna helyett új filmügyi kormánybiztos

Publikálás dátuma
2019.03.20. 17:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A döntésről Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója számolt be.
Nem lesz új filmügyi kormánybiztos – közölte Havas Ágnes az InfoRádió Aréna című műsorában. Kiemelte: a kormány feladata arról dönteni, hogy Andy Vajna halála után kinevez-e új filmügyi biztost. „Mivel a kormánybiztos a Miniszterelnökséghez tartozott, ezért velük volt erről egyeztetés, kikérték a véleményemet, de akkor is elmondtam, hogy ez nem az én döntésem lesz. Ha olyan szakembert találnak, aki napi 12-14 órát dolgozik, felkészült szakmailag, és segíteni tudja azt a munkát, amit az egész filmszakma végez Magyarországon, akkor azzal együtt fogok tudni működni. A döntés mégis az lett, hogy nem lesz kormánybiztos” – fogalmazott. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 09:44

Nem vagyunk Putyin trójai falova - reagált az aggályokra a volt KGST-bank

Publikálás dátuma
2019.03.20. 16:26
Január végén Orbán Viktor is egyeztetett Nyikolaj Koszovval arról, hogy a bank Magyarországra költözik
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A Nemzetközi Beruházási Bank azok után adott ki közleményt, hogy egyre több helyen nézik rossz szemmel az intézmény székhelyének Moszkvából Budapestre költöztetését.
Az utóbbi időben mi is többször foglalkoztunk a KGST egykori bankjával, a Nemzetközi Beruházás Bankkal (IIB), amelyről nemrég kiderült, székhelyét Moszkvából Budapestre helyezi. A kormány magyarázata szerint ezzel új finanszírozási lehetőségekhez jutnak a gazdaság szereplő, de mások inkább aggódó pillantásokat vetnek az ügyre, Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő például a minap egészen addig ment, "lopakodó hazaárulás" ajtót nyitni "Putyin bankjának".

A tervek kapcsán éppen ma írtuk meg, hogy Amerikában is nyugtalanságot ébresztettek,
a The New York Times egy biztonsági szakértőt idézve már úgy fogalmazott: „a megállapodás lehetőséget nyújt Vlagyimir Putyin számára, hogy feltöltse kémhadtestét Európában".

Az IIB most agol nyelvű közleményt adott ki, mint írják, pont a közelmúltban megjelent sajtócikkekre reagálandó -vette észre a hvg.hu. Ebben leszögezik, a Nemzetközi Befektetési Bank nem orosz, hanem egy nemzetközi fejlesztési pénzügyi szervezet, amelyet szuverén államok hoztak létre, az ENSZ 1970 /11417-es számú nemzetközi megállapodása alapján. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő: öt EU-tagállamnak – Bulgária, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország – együttes többségi részesedése 50,16 százalék, az orosz tulajdonrész 40,03 százalék. Ugyanakkor a nemzetközi hitelminősítők szupranacionális szervezetnek titulálják a bankot.

A dokumentum kitér arra is, hogy azok a sokak által vitatott kedvezmények, amelyek megilletik majd az intézményt és a munkatársait, hasonlóak a más országokban működő más nemzetközi szervezetek számára biztosított feltételekhez.
A bank magyarországi székhelyének jogai teljes mértékben megegyeznek a korábbi moszkvai helyzetével, ezeket a körülményeket ugyanis az IIB létrehozásáról szóló megállapodás szabályozza

- állítják.

"A IIB létezésének majdnem 50 évében semmilyen ügyet nem regisztráltak, ahol a bank alkalmazottai valamely nemzetközi egyezményekkel összeegyeztethetetlen tevékenységben vettek volna részt" - üzente a bank azoknak, akik "Putyin trójai falovának" vagy nemes egyszerűséggel "kémbanknak" titulálják.
Szerző