Átlagsebesség-mérés: meghátrált a rendőrség

Publikálás dátuma
2019.03.20. 18:45
Illusztráció.
Fotó: Népszava
Úgy fest, a rendszer, amely a két traffipax között megtett időből számolná ki az autósok átlagsebességét (és büntetné a "túl gyorsakat") bevezetése a korábbi hírekkel ellentétben egyelőre nincs napirenden.
A rendőrség közlekedésrendészeti főosztályának vezetője úgy nyilatkozott, egyelőre nincs napirenden annak a mérőrendszernek a bevezetése, amivel kiszűrhetőek a célirányosan a traffipaxoknál lassítók - számol be az egyik mai adásukban elhangzott beszélgetésről az InfoRádió honlapja.

A kérdést nem véletlenül tették fel Óberling Józsefnek, hiszen az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főkapitányhelyettese, Halmosi Zsolt az InfoRádióval tavaly még azt közölte,
munkatársai már dolgoznak azon az átlagsebesség-mérő rendszeren, amivel az eddigieknél hatékonyabban szűrhetők ki a gyorshajtók.

A VÉDA kameraállomány által segített rendszer lényege az, hogy fix telepítésű eszközök között lemérik a közlekedők átlagsebességét, ami kiküszöböli a korábbi traffipaxos rendszer azon hiányosságát, hogy az autósok csak a mérőberendezések közelében lassítanak, egyébként pedig folyamatosan gyorsabban mennek, mint a megengedett maximális sebesség.

Erről mondta most azt az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, hogy
"az átlagsebesség-ellenőrzés mint módszer egyelőre nincs napirenden".

Óberling József ugyanakkor az átlagsebesség-mérés jövőbeli kilátásairól nem beszélt.

A rendőrség egyébként most egy áprilisi átfogó sebességmérő akcióra készül: április 3-án, szerda reggel 6 órától 24 órán át kitelepülnek az egyenruhások az utakra. Hogy hova, azzal kapcsolatban, mint kiderült, a lakosság véleményét is figyelembe veszik, ugyanis a rendőrség a sebesség-ellenőrzést az általuk javasolt helyszíneken is végzi majd. A javaslatokat a police.hu-n megjelent cikkben szereplő e-mailcímekre várják.

A majdani helyszínek kapcsán Óberling József hozzátette: a tavalyi 1000 ellenőrzési ponthoz hasonlóan az ideieket is közzé fogják tenni a rendőrség honlapján.
Szerző
Frissítve: 2019.03.20. 19:01

Százegy évesen újra magyar állampolgár lett a magyartanárnő

Publikálás dátuma
2019.03.20. 17:37

Fotó: Iványi Aurél / Szeged.hu
A Szovjetunió megszűnését követően Békési Ilona elvesztette szovjet állampolgárságát, és évekig hontalanként élt Szegeden.
Újra magyar állampolgár lett a százegy éves Békési Ilona, az 1918. október 2-án magyar állampolgárként Kolozsvárott született asszony szegedi otthonában Botka László MSZP-s polgármester előtt tette le az esküt szerdán. Az eskütételt követően a jó egészségnek örvendő és vidám asszony azt mondta, nagyon várta már ezt a pillanatot, és örül annak, hogy újra magyar állampolgár lehet. Békési Ilona közvetlenül a második világháborút követően ösztöndíjasként került Moszkvába az orvosi egyetemre, ahol megismerkedett későbbi férjével, a grúz Valiko Arakelovval. Még a végzés előtt elhatározták, hogy Tbiliszibe költöznek. A férfi kereskedőként dolgozott, az asszony a helyi egyetemen kezdett el magyart tanítani, és évtizedeken át sokat tett a kulturális kapcsolatok erősítéséért. Ahogy fogalmazott, ő tette le az ottani magyar nyelvoktatás alapjait. Az ötvenes évek végén kényszerűségből föl kellett vennie a szovjet állampolgárságot.
A házaspárnak három gyermeke született, közülük ketten is szegedi párt választottak, és a Tisza-parti városban telepedtek le. Amikor az 1980-as években a férj súlyos beteg lett, a házaspár is Szegedre költözött. A férfi 1986-ban Magyarországon halt meg, és a csongrádi megyeszékhelyen temették el. A Szovjetunió megszűnését követően Békési Ilona elvesztette szovjet állampolgárságát, és évekig hontalanként élt Szegeden. Kolozsvárott eltűnt az anyakönyvi kivonata, ezért az okmányt nem tudta bemutatni a magyar állampolgárság kérelmezéséhez. A köztársasági elnök azonban méltányosságot gyakorolt, így az asszony hosszú évtizedek után újra magyar állampolgárrá válhatott.
Szerző
Témák
Szeged Kolozsvár
Frissítve: 2019.03.20. 19:57

Nem lesz Andy Vajna helyett új filmügyi kormánybiztos

Publikálás dátuma
2019.03.20. 17:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A döntésről Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója számolt be.
Nem lesz új filmügyi kormánybiztos – közölte Havas Ágnes az InfoRádió Aréna című műsorában. Kiemelte: a kormány feladata arról dönteni, hogy Andy Vajna halála után kinevez-e új filmügyi biztost. „Mivel a kormánybiztos a Miniszterelnökséghez tartozott, ezért velük volt erről egyeztetés, kikérték a véleményemet, de akkor is elmondtam, hogy ez nem az én döntésem lesz. Ha olyan szakembert találnak, aki napi 12-14 órát dolgozik, felkészült szakmailag, és segíteni tudja azt a munkát, amit az egész filmszakma végez Magyarországon, akkor azzal együtt fogok tudni működni. A döntés mégis az lett, hogy nem lesz kormánybiztos” – fogalmazott. 
Szerző
Frissítve: 2019.03.21. 09:44