Sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

Publikálás dátuma
2019.03.21. 17:20

Fotó: Yi fang / AFP
A globális felmelegedés miatt olvadó gleccserek alól egyre több holttest kerül elő a Mount Everesten.
Az első csúcstámadási kísérlet óta nagyjából háromszáz hegymászó halt meg a Csomolungmán, a holttestek kétharmada mostanáig a hó alatt volt. A globális felmelegedés következtében azonban a jégtakaró és a gleccserek gyors olvadása miatt ezek sorra bukkannak elő - írta a BBC. 
Ang Tshering sherpa, a Nepáli Hegymászó Szövetség korábbi elnöke elmondta, az utóbbi években meghalt hegymászók holttestét lehozták, de a régi balesetek áldozatai bukkannak most elő. 
A 4-es tábor környékén már találtak holttestet
Fotó: DOMA SHERPA / AFP or licensors
A kínai hatóságok még a mászószezon kezdete előtt folyamatosan hozzák le a hegy északi oldaláról a szerencsétlenül jártak maradványait, de ez, különösen a magasabb részekről drága és nehéz feladat.
Az eddigi legnehezebb egy 7700 méter magasságban talált, 150 kilósra fagyott holttest leszállítása volt

- idézte fel a sherpa.

A Csomolungma tibeti oldalán ezt a problémát megoldották, ezért a szakértők a kínai kormány és a hegymászók összefogását sürgetik.
Nobukazu Kuriki japán hegymászó holttestét szállítják le a hegyről helikopterrel 2018-ban
Fotó: ANG TASHI SHERPA / AFP
Szerző

May az uniós vezetőktől vár segítséget

Publikálás dátuma
2019.03.21. 17:03

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
A brit miniszterelnök szerint a Brexit-határidő rövid meghosszabbítása lehetőséget biztosít a rendezett kilépésre.
Theresa May brit miniszterelnök „őszintén reméli”, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t; erre lehetőséget biztosítana az uniós szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidő rövid idővel való meghosszabbítása – erről May maga beszélt újságíróknak Brüsszelben csütörtökön, az Európai Tanács ülését megelőzően. Rövid nyilatkozatában a miniszterelnök aláhúzta: a határidő június végéig való meghosszabbításához szükséges az unióban maradó 27 tagország jóváhagyása, de ezáltal elkerülhető lenne a megállapodás nélküli brit kiválás. Fontos elfogadni, hogy Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése a brit emberek döntése. Immáron három éve a szavazásnak, eljött az ideje, hogy a brit parlament ezt szentesítse – húzta alá. A brit miniszterelnök hozzátette, hogy az Egyesült Királyság uniós kiválása esetén továbbra is kiveszi részét az Európát fenyegető kihívások megoldásában a béke, a biztonság és a jólét megőrzése érdekében. Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erőnek számító Munkáspárt elnöke azt mondta, újra kell tárgyalni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő kiválási szerződést, amelyet már kétszer is elutasított a londoni parlament alsóháza.
„Eltökéltek vagyunk, hogy megegyezzünk, és ezzel megakadályozzuk az Egyesült Királyság rendezetlen kilépését, illetve konstruktív jövőbeli kapcsolatot alakítsunk ki az Európai Unióval”

– jelentette ki.

A határidő meghosszabbításának lehetősége mellett foglaltak állást

Az Európai Tanács kétnapos ülésére érkező uniós tagországi vezetők Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) március 29-én esedékes határidejének meghosszabbításának lehetősége mellett foglaltak állást Brüsszelben csütörtökön. Angela Merkel német kancellár szerint a brit parlament alsóházának komolyan kell vennie a brit uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének veszélyeit és el kell fogadnia a brit kormány és az Európai Unió megállapodását a Brexit feltételeiről. Merkel újságíróknak nyilatkozva aláhúzta, hogy az unióban maradó tagországok vezetőinek az unió jövőjére kell gondolniuk, ezért az utolsó pillanatig azon fognak dolgozni, hogy egy rendezett kiválást érjenek el. Fel kell készülni azonban arra is, hogy a megállapodást továbbra sem fogadja el a brit parlament alsóháza, a határidő ugyanis nagyon rövid – tette hozzá. Emmanuel Macron francia államfő kijelentette, hogy nyitott a Brexit határidejének technikai meghosszabbítására, ugyanakkor nem lehet a végtelenségig nyújtani a fennálló helyzetet. Azt mondta, egyértelművé kell tenni London számára, hogy a Brexit a brit nép döntésének eredménye. Azt is, hogy a megállapodás kétéves, alapos munka eredménye, amely a lehető legjobb egyezség úgy Nagy-Britannia, mint az unió számára. Azt újratárgyalni nem lehet. Elutasítása esetén megállapodás nélkül lép ki az unióból Nagy-Britannia, az unió erre is fel van készülve – közölte.
„Nem tehetünk úgy három év leforgása után, minthogyha a brit emberek nem a kilépés mellett foglaltak volna állást”

– tette hozzá a francia államfő.

Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatában abszurdnak nevezte, ha az Egyesült Királyság részt venne a májusi európai parlamenti választáson. Rövid sajtótájékoztatóján elmondta, hogy támogatja a brit európai uniós kiválás elhalasztását, amennyiben „sikerül választ adni bizonyos fontos kérdésekre”.
„Fontos, hogy az Egyesült Királyság ne vegyen részt a választáson. Érthetetlen lenne egy olyan országnak a részvétele, amely el akarja hagyni az Európai Uniót”

– tette hozzá.

A kilépés jövő heti határidejének meghosszabbításával kapcsolatban ugyanakkor leszögezte, hogy az még mindig jobb, mint az úgynevezett kemény, megállapodás nélküli Brexit. Leo Varadkar ír kormányfő szerint rugalmasságot kell mutatni az Egyesült Királysággal szemben a brit belpolitikai káosz miatt, és megfelelő indoklás esetén lehetővé kell tenni az európai uniós kiválás határidejének rövid kiterjesztését. Hangsúlyozta, hogy a bennmaradó tagállamok egyike sem szeretné, ha a szigetország megállapodás nélkül, rendezetlen módon kényszerülne kilépni az EU-ból, ezért nyitottak a hosszabbításra. Ehhez azonban az kell, hogy London indokolni tudja a kérelmét, mivel el kellene kerülni egy olyan helyzetet, amelyben párhavonta újra és újra el kell halasztani a döntéseket és a határidőket - mondta.
„A Brexit néhány rendkívül nehéz döntést követel az Egyesült Királyság részéről”

– tette hozzá.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök Samuel Beckett abszurd drámájára utalva úgy fogalmazott, „néha olyan érzés, mint ha Godot-ra várnánk az Egyesült Királyság európai uniós kiválási folyamatának ügyében, aki azonban ez esetben remélhetőleg végül meg fog érkezni”. Véleménye szerint kizárólag akkor hosszabbíthatják meg a szigetország kilépésének határidejét a május 26-ai európai parlamenti választáson túlra, amennyiben azon részt vesznek a britek is, de London ettől egyelőre elzárkózik. Jelenleg úgy tűnik, minden lehetőséget kizártak, márpedig így nehéz előrelépni a folyamatban – mondta. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozata szerint újabb európai uniós csúcstalálkozó lehet a jövő héten, amennyiben a brit parlament ismét elutasítja az EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződést.
„Egy harmadik sikertelen brit alsóházi szavazás azt jelenti, hogy újra vissza kell jönnünk, és egy második EU-csúcsot is kell tartanunk”

– fogalmazott.

Százezrek követelik a Brexit leállítását

Több százezren írták alá csütörtökig azt a hivatalos petíciót, amely a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat leállítását követeli. A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést. A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír. Jeremy Hunt brit külügyminiszter a BBC közszolgálati rádió csütörtöki hírmagazinjában kijelentette: ha egy hét múlva, vagyis a kilépési határidő előtt egy nappal sem lesz elfogadott Brexit-megállapodás, onnantól „nagyon korlátozottá” válna a további fejlemények lehetséges listája. Hunt szerint a parlament megszavazhatja az 50. cikkely aktiválásának visszavonását, vagyis „a Brexit törlését”, bár ez „nagyon valószínűtlen”.

Negyven ember életét veszthette, amikor elsüllyedt egy komp a Tigrisen

Publikálás dátuma
2019.03.21. 16:04

Fotó: WALEED AL-KHALID / AFP
A hajón főleg nők és gyerekek utaztak. Mentőcsapatok keresik a túlélőket a helyszínen.
Legkevesebb 40 ember életét veszthette, amikor elsüllyedt egy komp az iraki Moszul közelében, a Tigris folyón. A hajón többségében olyan nők és gyermekek utaztak, akik a moszuli polgári védelmi hatóság közlése szerint nem tudnak úszni – írja a BBC. Jelenleg mentőcsapatok dolgoznak a helyszínen, a Reuters szerint eddig 12 túlélőt vittek partra. A hírek szerint a vízügyi hatóságok figyelmeztették az embereket az emelkedő vízszintről. A hajó üzemeltetőjét állítólag azzal vádolják, hogy nem foglalkozott a figyelmeztetéssel.
Szerző
Témák
Irak Moszul komp