Előfizetés

Győzike újra műsort kap az RTL-en, nagyon kiakadt egy roma jogvédő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.21. 17:50

Fotó: RTL Klub
Setét Jenő szerint Gáspár Győző lejáratja a cigányságot. Az aktivista az RTL csatorna felelősségét is felveti, ugyanis szerinte az, ahogy "Győzikén" keresztül bemutatják a romákat, csak növeli a rasszizmust.
"Győzike nem mi vagyunk, hanem ti! A ti titkos belső énetek, ahogyan és amilyennek látni akartok minket. Debilnek, bohócnak, gagyarászónak, infantilisnek!"" - üzente Facebook-bejegyzésében Setét Jenő az RTL televíziónak azok után, hogy megtudta, a Romantic zenekar alapítója, későbbi médiaszemélyiség ismét saját műsort kap az egyik hozzájuk tartozó csatornán. 
A roma jogvédő szerint ráadásul az a kép, amelyet Gáspár Győző a tévés megjelenései során a nézőkben kialakít a cigányságról, nemcsak, hogy hamis, de még veszélyes is.

Setét Jenő ugyanis a hvg.hu által észrevett poszt alatti egyik hozzászólásában hozzáteszi: "Majd fog növekedni a rasszizmus de az RTL majd mossa kezeit." Különösen rosszul érinti az aktivistát, hogy, mint írja, éppen ma, azaz az antirasszista világnapon tudta meg, hogy: "az RTL műsorára tűzi ismét Győzikét!
A cigány atomot, ami pusztít!"

- fogalmazott.

A szóban forgó műsor egyébként Mi a vágyad, more? címmel az RTL+ csatornán lesz látható április 1-jétől hétköznap esténként 21:00 órától. A televízió közleménye szerint ez egyfajta kívánságműsor lesz.

Az oroszok már a galériában vannak

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2019.03.21. 16:43

Fotó: Hegyháti Réka
Orosz kortárs alkotókkal, művészeti sétákkal, nyitott műtermekkel várja az érdeklődőket a Budapest Art Week április 9. és 14. között.
A hatnapos rendezvényen egy karszalaggal hetvennégy helyszínre, mintegy száz kiállításra és számos programra látogathatunk el. Az idén is a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül megvalósuló programsorozat középpontjában az orosz képzőművészet áll: a Mikve Galériában Nyomotokban – Inspiráló erők az orosz és a magyar kortárs művészetben címmel nyílik tárlat, amely az orosz és a magyar művészek látásmódjának párhuzamaira világít rá. 
Az Art Week látogatói tárlatvezetéseken, tematikus beszélgetéseken, workshopokon vehetnek részt, Victor Vasarely, József Attila, David Lynch, Reigl Judit és Moholy-Nagy László művészete mellett feltörekvő fiatal alkotók munkáival is találkozhatnak. Lesz budapesti építészeti séta az idén száz éves Bauhaushoz kapcsolódva, s immár negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Haikunapot. A Pesti Vigadó épületének kevésbé ismert tereibe, és az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményében a hajdani elmegyógyintézetek terápiás munkáiba is bepillantást nyerhetünk.

Jamaicai búvópatak - a ska előtt tiszteleg a minifesztivál

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.03.21. 13:33
A Super Starsky mindenütt nagy sikert arat „csehszlovákos- táncdalfesztiválos” ska-muzsikájával
Fotó: TRIP HAJÓ
A legnépszerűbb jamaicai zenei műfaj, a reggae közvetlen előzményének tekinthető ska előtt tiszteleg a rendezvény, amelyen három zenekar – Pentele Ska Club, Super Starsky, Ska Hecc – lép színpadra.
A ska több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Jamaicában az 1960-as években élte fénykorát, amikor sikerrel mutatták be a New York-i világkiállításon is. A hetvenes-nyolcvanas években Nagy-Britanniában vált népszerűvé, majd 1990 után visszatért Amerikába. Vékási Attila, a ska és reggae témájára szakosodott zenei blog (Ska Budapest) alapítója kérdésünkre elmondta: a műfaj „a XXI. században is mindenhol előfordulhat – Tokiótól Tatáig és Caracastól Budapestig.” Sportcsarnokokat már nem lehet megtölteni vele, „de ha a Skatalites zenekar turnézik, arra még mindig sokan felkapják a fejüket. Tavaly volt ötvenéves a műfaj legfontosabb lemezkiadója, a Trojan Records, ami él és virul – ez is jelzi, hogy a ska búvópatakként létezik.” A szakértő szerint a ska-zenének már volt három nagy divathulláma, s bármikor jöhet egy negyedik. Ez a muzsika könnyen magába olvasztja más stílusok (pl. jazz, core, punk) elemeit, így nehéz megjósolni, merre fejlődik tovább. A közelmúltban, a The Specials nevű angol zenekar új lemeze kapcsán az Economist és a Guardian is részletesen foglalkozott a ska történetével, ami jelzi, hogy az egykori kingstoni klubzene nem merült feledésbe. Magyarországon a PASO mellett sok kisebb ska-zenekar működik. Vékási Attila szerint a műfajnak épp nincs reneszánsza, de fesztiválokon még most is viszonylag sok embert meg tud mozgatni. A Trip hajó estjén fellépő első zenekar, a dunaújvárosi Pentele Ska Club vezetője, Szántó Tamás (Szancso) elmondta: bandájuk a ska „harmadik hullámát” (1990-es évek) ötvözi más műfajokkal, vagyis szabad fúziós zenét játszanak. Tavaly egy EP-lemezük is megjelent, Mikor jössz, fiam? címmel. A Super Starsky képviseletében Borovitz Tamás úgy véli: a ska-zene arra is alkalmas, hogy új életre keltsen örökzöld slágereket. Ennek jegyében állították össze repertoárjukat, amelyben (ska-verzióban) „jól megfér egymás mellett az ABBA és a Tankcsapda, a Boney M. és a Dolly Roll, a Beatles és Szécsi Pál”. Muzsikájukat némi iróniával „csehszlovákos-táncdalfesztiválosnak” nevezi, amit mindenütt nagy tetszéssel fogad a közönség. A harmadik fellépő a tatai Ska Hecc, amely a ska-zenét „búfelejtő rock and rollnak” tekinti, vagyis elsősorban a felszabadult bulizásra helyezik a hangsúlyt.    Infó: Trip to Jamaica (via Czechoslovakia) Március 22. péntek, 20:30 Trip – Szilágyi Dezső tér 2-es móló  

Összművészet a Trip hajón

A Trip fenntartója az Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány, vagyis Magács László és közvetlen kollégái. Magács – Jordán Tamás utódaként – hét évig vezette a Merlin Színházat, majd az Átriumban hozott létre ügyvezetőként egy új teátrumot. A Tripen épp sorozatban játsszák a Balázs Zoltán által rendezett sikeres non-verbális előadást (Augusztus), de rendszeresen tartanak koncerteket, gyerekprogramokat és multimédia-performanszokat is.