Az elnökválasztásig tuti nem lesz meg az ukrán nyelvtörvény

Publikálás dátuma
2019.03.21 18:29

Fotó: AFP
Ez tovább gyengíti a jelenlegi államfő pozícióit, a legesélyesebb az elnöki posztra egy showman.
A tíz nap múlva esedékes elnökválasztásig már biztosan nem születik meg az ukrán nyelvtörvény: csütörtök délutánig a 2082 módosító indítványból mindössze 1041-et, vagyis éppen a felét sikerült csak megvitatni. A készülő jogszabály az ukrán nyelvet az egyetlen hivatalos nyelvként törvényesítené, hátrányosan megkülönböztetve az anyanyelvüket használó nemzeti kisebbségeket. Még szerdán abban bíztak a törvényjavaslat támogatói, hogy a csütörtöki plenáris ülésen minden javaslatot megtárgyalnak, de délutánra nyilvánvalóvá lett (amit már eleve biztosra lehetett venni), hogy még legalább egy hét kell ehhez. "Nagyon remélem, hogy nem kettő" - mondta a készülő jogszabályt gondozó kulturális szakbizottság helyettes vezetője, Irina Podoljak. Ez tovább gyöngítheti Petro Porosenko elnök pozícióit, hiszen a választási kampányban sokáig ez volt az egyik fő jelszava, a hadsereg és a hit mellett, bár újabban már elsősorban a szegénység elleni küzdelemre helyezte a hangsúlyt. A hivatalban levő államfő jó ideje nem tud elmozdulni a harmadik helyről, a legújabb közvélemény-kutatási eredményekis ezt erősítik meg, már pedig a második fordulóba csak az első kettő kerül be. Az élen a helyzet változatlan: vezet a showmen Volodimir Zelenszkij, második Julija Timosenko.

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.