Előfizetés

Jogerősen elutasították Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátási kérelmét

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.22. 15:14

Fotó: Népszava
A rettegett gyilkos 1995-ben alighanem csak azért kerülte el a tényleges életfogytiglant, mert akkor még nem szabhattak ki ilyet. 2021-ben vizsgálják újra a kiengedését, ami ha meg is történne, szerb börtönbe vezetne az útja.
A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék bírói tanácsa jogerős végzésével mellőzte Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátását. Juhászné Prágai Erika, a bíróság szóvivője pénteken az MTI-nek elmondta, a törvényszék osztotta az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának álláspontját, hogy a büntetés céljai további szabadságelvonás nélkül nem érhetők el.
A büntetés-végrehajtási törvény előírásainak megfelelően a bíróság 2021-ben újra megvizsgálja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

A fogvatartottat a Legfelsőbb Bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt sújtotta életfogytig tartó szabadságvesztéssel.
Elítélése idején még nem volt lehetőség a tényleges életfogytiglan kiszabására - pedig minden bizonnyal ez várt volna rá.

Magda Marinkót egy orosházi asszony meggyilkolásáért, valamint egy Kecskeméten elkövetett hármasgyilkosságért ítélte el a bíróság 1995-ben. A hidegvérrel, embertelenül és nagy szervezettséggel végrehajtott bűncselekmények félelmet idéztek elő az országban. A szerb állampolgárságú férfit a szegedi Z. Nagy család négy tagjának meggyilkolásával is megvádolták, de ebben a bíróság nem találta bizonyíthatónak a bűnösségét.

Szerbiában a bíróság a férfit távollétében - a Vajdaságban elkövetett bűncselekmények miatt - halálbüntetéssel sújtotta, amelyet a büntetési nem eltörlése után negyven év szabadságvesztésre változtattak át. Ha a magyar állam szabadon engedné, át kellene adni Szerbiának, hogy ott is megkezdhesse a rá kirótt büntetés letöltését.

Halálra gázolt egy nőt egy tolató teherautó Hajdúsámsonban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 14:56

Fotó: police.hu
Az 54 éves nő a helyszínen életét vesztette.
Egy tolató tehergépkocsi ütött el egy mögötte lévő gyalogost Hajdúsámsonban péntek reggel fél 11-kor, írja a police.hu. A tisztázatlan körülmények között elgázolt 54 éves nő olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

Budapesten fogták el az Iszlám Állam egy terroristáját (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 13:54

Fotó: Gail Orenstein / AFP/NurPhoto
Bizonyítható, hogy egy család 20 tagjával végző mészárlásban személyesen is részt vett a Ferihegyen hamis iratokkal elkapott férfi.
Egy szír állampolgár férfit 2018. december 30-án ellenőrzés alá vontak a Liszt Ferenc repülőtéren, írja közleményében Ibolya Tibor fővárosi főügyész. A 27 éves férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre kiutasította Magyarországról. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a külföldi Görögországba történő kitoloncolására, ahol a szír állampolgár menekültstátusszal rendelkezik. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került.
Ám itt még nem ér véget a történet: az Eurojust magyar és belga nemzeti tagjai, a belga igazságügyi hatóságok, a Terrorelhárítási Központ, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a Fővárosi Főügyészség együttműködésének köszönhetően
kiderült, hogy a férfi 2016 óta az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorszervezet tagja.

A nyomozás adatai alapján a férfi közvetlenül is részt vett a terrorszervezet embertelenségeiben. 2016-ban az ISIS Szíriában, Homs városában a terroristákhoz való csatlakozásra akart kényszeríteni egy helyi lakost. Mivel ő azonban megtagadta, hogy a terroristák közé álljon, azok bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából mintegy 20 családtagját kivégezték. A Budapesten elfogott szír állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy
a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével a mai napon őrizetbe vették a férfit. Gyanúsítottként hallgatják ki minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt.