Előfizetés

Napos, meleg hétvége előzi meg a hidegfrontot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 15:48
A képillusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Akár 22 fokot is mérhetünk vasárnap, ám fokozatosan változékonyabbra fordul az időjárás.
A hétvégén nyugodt, eseménytelen, és az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időre számíthatunk, majd egy hidegfront átmenetileg változékonyabbra fordítja időjárásunkat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Szombaton a sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Az északias szél többnyire mérsékelt marad, de az Alföld délkeleti részein átmenetileg megélénkülhet a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul. Fagy elsősorban a Dunántúl délnyugati és déli részein, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben várható, a nagyobb városokban és a hegyekben viszont kissé enyhébb is lehet az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között várható.
Vasárnap gomolyfelhős, napos időnk lesz, és késő délutántól, estétől északon néhol zápor is előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.

Aláírásgyűjtésbe kezd az MSZP az Európai Unióban maradásért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 14:52

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Tóth Bertalan pártelnök szerint azzal, hogy a Fidesz jogait felfüggesztették a Néppártban, nem tudja többé képviselni a magyar emberek érdekeit Európában. Ezt a szerepet a most bejelentett akcióval ők vállalnák fel.
Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Szocialista Párt Szekszárdon, ahol Tóth Bertalan elnök bejelentette, aláírásgyűjtésbe kezdenek annak érdekében, hogy Magyarország az Európai Unió tagállama maradjon.

Azt, hogy ez az elsőre kissé meghökkentő lehetőség nagyon is valós veszély lehet, a pártelnök abból vezette le, hogy
a két nappal ezelőtti döntéssel, amellyel a Fidesz összes jogát felfüggesztették, elindult egy olyan folyamat, amelynek végén előfordulhat, hogy hazánk kisodródik az unióból.

Mint felidézte, a Sargentini-jelentés tavaly őszi elfogadása előtt a kormánypárt háza táján rendre azt mondták, nem fogja azt megszavazni az Európai Parlament, hiszen az Európai Néppártnak nem érdeke a lépés - mégis kétharmados arányban az igenek kerültek többségbe. Egy hónapja, ha a Fidesz lehetséges Néppárton belüli felfüggesztése került volna szóba, még azt is kizártnak tartották volna - az eredmény ismert.
Ennyi erővel hiába mondják most azt, hogy Magyarország EU-tagsága nincs veszélyben, ezt nem lehet garantáltnak venni.

Tóth Bertalan szerint azzal, hogy a Fidesz összes jogát felfüggesztették az Európai Néppártban, azt a lehetőségét is elvesztette, hogy képviselhesse a magyar emberek érdekeit Európában. Ezt a szerepet így most másoknak kell felvállalniuk, ezért is kezdeményezik most a Párbeszéddel közösen az aláírásgyűjtést.

A pártelnök szerint ráadásul mióta napirenden van, hogy az EU-ban jogállami kritériumokhoz kötik a források kifizetését - ami Magyarország jelen állapotait nézve jelentős érvágás lenne a büdzsének - félő, hogy Orbán Viktor egyszer csak azt mondja, minek legyünk a közösség része, ha nem kapunk már pénzt?
"Úgyis itt az orosz bank, majd finanszíroznak minket Keletről."

- próbált a miniszterelnök fejével gondolkodni Tóth Bertalan.

Az eseményen Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is jelen volt, aki, mint mondta, "hogy a miniszterelnök is értse", focis hasonlattal üzente meg mi történt az elmúlt napokban.
"Akit piros lappak kiállítanak a pályáról, az már nem tud gólt lőni."

- összegzett.

A kitiltás ráadásul szerinte nem a hazai ellenzék "gáncsoskodásának" eredménye, ahogy a Fidesz gyakran próbálja beállítani, hiszen a kormányfőt az utóbbi időben már mindenhonnan figyelmezették, hogy "Orbánisztán összeférhetetlen az európai közösséggel". Ujhelyi hozzátette, ha Magyarország most jelentkezne az EU-ba, nem vennék fel.

Éppen ezért minden eszközt meg kell ragadni, hogy ne kerüljünk ki a közösségből, így ő arra számít, több százezer aláírást fognak gyűjteni a most induló akcióban.
Úgy fogalmazott, idehaza 10-ből 8 ember azt szeretné, hogy az unió részei maradjunk, így számítanak a fideszes szavazók szignóira is.

Ő maga tegnap egy vitaesten Deutsch Tamás elé is odatett egy ívet, de a Fidesz EP-képviselője "kislisszolt" a helyzetből, pedig tudtával a kormánypárt sincs a tagság ellen - hivatalosan legalább is.
Ujhelyi azzal zárta, a következő hetekben több száz településen gyűjtik majd az aláírásokat, de az "Európai akarok maradni" szlogenű íveket online is le lehet tölteni a párt honlapjáról. A májusi választásokról szólva annyit jegyzett meg, a cél az, hogy Orbán Viktort kisebbségbe szorítsák az itthoni EP-voksoláson, hogy "minél kisebb legyen a hatalma Európában."

A mintegy 10 perces sajtótájékoztató videón is megtekinthető:

Befutó helyet kaphat a Párbeszéd

A sajtótájékoztató végén Tóth Bertalan kérdésre válaszolva elmondta, a Párbeszéd EP-listavezetője, Jávor Benedek minden bizonnyal a 4. helyet kapja a két párt közös listáján, ami valójában a - befutónak látszó - 3. helyet jelenti, hiszen ő maga csak szimbolikusan szerepel az MSZP-lista élén, a mandátumot nem veszi majd át.

Hatemeletes épületbe költözik Bécsben a CEU, megvannak a látványtervek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.22. 14:37

Fotó: Central European University
A Quellenstrassén lévő kampusz 2025-ig szolgál az intézmény átmeneti otthonaként.
Pénteken közleményt adott ki a Közép-európai Egyetem (CEU) arról, hogy új kampuszt nyit Bécs multikulturális 10. kerületében, Favoritenben, a város egyik legsokszínűbb részének szívében, a Quellenstrasse 51-es szám alatt. Mint írják, a több millió eurós átépítési projekt lezárultával egy 6 emeletes épület várja majd a CEU új diákjait 2019 őszén. A felújítás során egy közös munkát és tanulást elősegítő teret is kialakítanak az épületben. „Köszönettel tartozunk a támogatásért Michael Ludwig bécsi polgármesternek, Michael Häupl korábbi polgármesternek, Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, és Heinz Faßmann oktatási miniszternek, és mindazoknak, akik elkötelezettek az akadémiai szabadság mellett. Bécsi jelenlétünk lehetőséget ad arra, hogy egy nagyszerű város pezsgő kulturális életének részeseként növekedjünk tovább” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.  Liviu Matei, a CEU rektorhelyettese pedig közölte: „az új kampusz nemcsak a CEU világszínvonalú oktatási és kutatási tevékenységének folytatását biztosítja, hanem lehetőséget nyújt új együttműködésekre, egyetemi partnerségekre és gyakornoki programokra bécsi és távolabbi szomszédainkkal”.
Az első fázisban a CEU három, összesen közel 12 000 négyzetméter alapterületű szintre költözik be. A 2020-21-es tanévre tervezett második fázis során befejezik a quellenstrassei épület átalakítását: 2020 szeptemberére további 8 ezer négyzetméter áll majd a körülbelül 1500 fős hallgatói közösség, köztük a bécsi CEU első alapképzésében részt vevő diákjainak rendelkezésére. A kampusz látványterveit is közzétették.
A Quellenstrassén lévő kampusz 2025-ig szolgál a CEU átmeneti otthonaként. Hogy 2025 utánra egy végleges otthont találjon az egyetemnek, a CEU eredményes egyeztetéseket folytat Bécs városával arról, hogyan lehetne a Steinhof területén található épületeket az egyetem és a környékbeliek számára előnyös módon átalakítani – teszik hozzá. Felidézik: mivel a magyar parlament által elfogadott „Lex CEU” értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat, az egyetem 2018 decemberében bejelentette, hogy minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A 2019-es tanév átmeneti év lesz: az új diákok a bécsi kampuszon és Budapesten is tanulnak majd, míg a tanulmányaikat már megkezdett diákok Budapesten fejezik be képzésüket. A 2020-as tanévben több diák, oktató és munkavállaló tartózkodik majd Bécsben. „A CEU célja, hogy a folyamat végén két kampusszal rendelkezve, két helyszínen folytasson világszínvonalú kutatási és oktatási tevékenységet, és a CEU InnovationsLab inkubátorházának segítségével az innovációt is támogassa mindkét városban” – írják a közleményben.