Trump kontra Mueller: itt a jelentés, ami segíthet megérteni az amerikai történelem legnagyobb botrányát

Publikálás dátuma
2019.03.23. 07:45

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Ha Robert Mueller jelentésében lesznek is perdöntő állítások, az elnök "trónfosztása" akkor sem egy szimpla jogi procedúra, hanem bonyolult politikai hadjárat - hiszen a republikánusok nélkül nem megy.
William Barr igazságügyi miniszter megkapta Robert Mueller jelentését, amely a 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész munkájának végét jelzi, írja a 444.hu. Már Donald Trumpot is értesítették, hogy véget ért a vizsgálat, amelyet ő boszorkányüldözésnek tart. Az amerikai elnök vádjai azért meglepőek, mert a volt FBI-igazgatót és az ország egyik legnagyobb tekintélyű ügyészét a saját minisztériuma kérte fel a vizsgálatra. Így Trump hiába akarta kirúgatni Muellert, ez nem sikerült, sőt: a különleges ügyész nyomozása alapján elítélték Trump korábbi kampányfőnökét, helyettes kampányfőnökét, a személyi ügyvédjét és két vezető tanácsadóját. Továbbá vádat emeltek két tucatnál is több orosz állampolgár, köztük számos hírszerző ellen. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jelentés mekkora részét teszi publikussá az igazságügyi minisztérium. Barr miniszter azt írta a kongresszusi képviselőknek, hogy már a hétvégén közölheti velük a dokumentum legfőbb megállapításait. A mindenkit foglalkoztató kérdés persze az, hogy lesz-e a jelentésben olyan információ, amely a demokraták szerint indokolttá teszi Donald Trump elmozdítását az elnöki székből. (Ilyen súlyú tény lehet az igazságszolgáltatás akadályoztatása). Igaz, ha akad is perdöntőnek tűnő állítás a Mueller-jelentésben, az elnök leváltása akkor sem szimpla jogi procedúra lesz, hanem egy összetett politikai háború - ugyanis az úgynevezett impeachmenthez a republikánusok szavazatai is kellenek. Több amerikai lap idéz forrásokat, akik szerint Mueller nem javasol több vádemelést, de ettől még a szövegben tucatjával lehetnek olyan információk, amelyek mindent borítanak. 
Szerző

A hangsebesség ötszörösével süvítene Putyin csodafegyvere - már ha nem állna bele mindig a földbe

Publikálás dátuma
2019.03.23. 07:27
Testing Burevestnik nuclear cruise missile
Fotó: AFP
Még legalább egy évtizedig nem valósulhat meg az az atommeghajtású szuperfegyver, melynek fejlesztését maga Vlagyimir Putyin jelentette be, idézi a CNBC-t a portfolio.hu. Az orosz csodarakéta a hangsebesség ötszörösével tudna repülni, ráadásul az USA-nak egyelőre nincs ellenszere. Csakhogy az amerikai titkosszolgálat szerint legjobb esetben is csak néhány darab készül majd belőle, mivel egyelőre nem volt sikeres tesztje és túl drága. Állítólag az idén egyszer tesztelték a rakétát, tavaly pedig mind a négy próbálkozás sikertelen volt, a földbe csapódott a pusztító eszköz. 
Szerző

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22. 22:02

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.
Szerző