Négyezer embert evakuálnak a budafoki bombák miatt

Publikálás dátuma
2019.03.23. 08:21
Hajóról fogják kiemelni a tűzszerészek a két, egyenként 1-1 tonnás amerikai bombát. A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Minden környékbeli utat lezárnak, amíg a két tonnás robbanótestet kiemelik a Dunából, több mint 1400 házat kell kiüríteni.
A tervek szerint szombaton emelik ki és hatástalanítják a Duna budafoki szakaszán tavaly megtalált két második világháborús robbanótestet. A környéken élőknek és dolgozóknak el kell hagyniuk a területet, továbbá útlezárások, menetrendi változások is lesznek. Lapunk korábban úgy értesült, hogy a darabonként egy tonnát nyomó amerikai bombák egy kilométeres hatótávolságban képesek pusztításra, ezért ugyanekkora körben ürítik ki a budafoki utcákat, ingatlanokat. 
A kiemelés és hatástalanítás idejére több mint négyezer főnek kell elhagynia otthonát, és 52 utcát zárnak le a környéken, ami 1400 ingatlant érint

.A fővárosi kormányhivatal MTI-nek adott tájékoztatása szerint  a rendőrség a városrész kiürítése mellett lezárja a 6-os utat, a Kelenföld-Érd és Alsó-Tárnok közötti vasúti szakaszon pedig szüneteltetik majd a közlekedést.
A kiürítendő területet a lakóknak és az ott dolgozóknak legkésőbb délelőtt 10 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás után térhetnek vissza. A XXII. kerületi önkormányzat erre az időre három befogadóhelyet jelölt ki, plusz egy helyszínt pedig az ápolásra szoruló lakóknak és gondozóinak biztosítanak. Az evakuálása reggel 7 órakor kezdődött, majd időközben teljesen lezárják Budafokon a forgalom elől a 6-os főutat a Savoya Park és a budafoki lehajtó között, a Kossuth Lajos utcát és a Mária Terézia utcát a Kuruc köztől, a Nagytétényi utat a Háros utcától a Tóth József utcáig, a Tóth József utcát, valamint a Temető utca-Mező utca-Pannónia utca-Promontor utca által határolt területet. Reggel 7 órától a lezárt területen csak felszállni lehet az arra közlekedő buszjáratokra - 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 241, 241A, 250 -, ott nem szállhatnak le róluk az utasok. A terület kiürítése után, a bombák kiemelése és hatástalanítása idején, várhatóan 10 órától az érintett buszok rövidített vagy módosított útvonalon közlekednek. A buszmegállókban a BKK tájékoztatást ad a lezárásokról. A Kelenföld és Érd-alsó közötti vasúti vonalszakaszon várhatóan 10 és 16 óra között nem járnak majd a vonatok, az utasokat pótlóbuszok szállítják. A Déli pályaudvar és Kelenföld között 15 percenként közlekednek majd a vonatok, ezek a járatok biztosítják az eljutást a Déli pályaudvarról utazóknak a Kelenföldről induló pótlóbuszokhoz. A korlátozások több távolsági vonatot érintenek, köztük nagykanizsai, veszprémi, szombathelyi, pécsi és kaposvári vonatokat. A MÁV lezárásokkal kapcsolatos híreit ide kattintva olvashatják el.
Szerző

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Publikálás dátuma
2019.03.23. 08:15

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette a Magyarországon működő felsőoktatási intézmények vizsgálatának 2019-es ütemtervét, de a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) nem szerepel a listán – tudtuk meg a CEU rektorhelyettesétől. Enyedi Zsolt szerint ez azért is meglepő, mert már fél éve megküldtek az OH-nak minden dokumentumot, amelyek alátámasztják, hogy az egyetem megfelel a magyar törvényi előírásoknak. A hivatal februárban pedig lapunkat is úgy tájékoztatta: a vizsgálatok „ütemterv szerint zajlanak”. Kerestük újból az OH-t, ám cikkünk írásáig nem kaptunk választ kérdéseinkre.
Mint ismert, a felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása értelmében külföldi egyetem csak akkor működhet Magyarországon, ha székhelyállamában is végez oktatási tevékenységet és ezt egy államközi megállapodás is garantálja. A New York államban bejegyzett CEU korábban nem végzett ilyet, ám a törvény miatt már tavaly képzéseket indítottak az ugyancsak New York állambeli Bard College campusán. Államközi megállapodás viszont nem született, a magyar kormány ugyanis nem ismeri el ezeket a képzéseket – miközben az ügyben semmilyen szakmai vizsgálat nem zajlott, és a jelek szerint nem is fog. A CEU emiatt idén szeptembertől Bécsben indítja meg amerikai akkreditációjú képzéseit; Michael Ignatieff, az egyetem elnök-rektora épp pénteken jelentette be a bécsi campus megnyitását. Ezen nem változtat az sem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt nyomására ígéretet tett a bajor kormánynak: nincs akadálya annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem együttműködésével a CEU tovább oktasson, kutasson Budapesten. Ezzel elméletileg lehetővé válna, hogy néhány képzés esetében továbbra is adhasson ki Budapesten amerikai diplomákat a CEU. Ám Enyedi Zsolt szerint az alapproblémát ez nem oldja meg, törvényi garanciákat várnak a magyar államtól: a legegyszerűbb az volna, ha aláírnák New York állammal a már kidolgozott államközi megállapodást. A Müncheni Műszaki Egyetem képviselőivel április 11-én tárgyalnak a szakmai együttműködésről, ám a jogi problémákat csak a magyar kormány oldhatja fel, a kabinetnek így hamarosan mindenképp lépnie kell valamit – hangsúlyozta a rektorhelyettes.
Szerző

Kacsintgat a Jobbik az Európai Néppárt felé

Publikálás dátuma
2019.03.23. 07:30

Fotó: Vajda József / Népszava
Gyöngyösi Márton listavezető elképzelhetőnek tart olyan forgatókönyvet, hogy pártja felvételét kéri az EPP-be.
A Jobbik képviselői eddig a függetlenek között ültek az Európai Parlamentben. Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese és EP-listájának vezetője lapunknak elmondta, hogy az uniós választást követően szeretnének egy olyan „jobbközép, konzervatív pártcsaládhoz csatlakozni”, amelynek értékrendje közel áll a Jobbik elveihez. Gyöngyösi jelenleg rendkívül képlékenynek látja a helyzetet, nehéz kiszámítani, hogy melyik politikai irányvonal milyen szavazói támogatottságot tud majd maga mögött. Több mint valószínű azonban, hogy a májusi választást követően átalakulnak az erőviszonyok az Európai Parlamentben. A politikus sorsdöntőnek nevezte a választást, szerinte eldől, milyen irányba megy tovább Európa. A Jobbik számára – mondta az EP-lista vezetője – az előttünk lévő két hónapban a kampány és a lehető legjobb eredmény elérése az elsődleges, azzal, hogy melyik pártszövetséghez akarnak tartozni, ráérnek május végén, az eredmények ismeretében foglalkozni. Már csak azért is ehhez tartják magukat, mert még a látszatát is szeretnék elkerülni annak, hogy a Jobbik előre pozíciókért lobbizik – hangsúlyozta Gyöngyösi Márton. Tavaly nyáron a Jobbik már kacérkodott a gondolattal, hogy idővel felvételét kéri az Európai Néppártba (EPP). Sneider Tamás pártelnök az Azonnali.hu-nak adott interjújában ugyanakkor elvetette azt a lehetőséget, hogy a Jobbik egy frakcióban üljön a Fidesszel, „annyira különbözik a két párt politikája”. A kérdés – anélkül, hogy a Jobbik szándéka konkrét formát öltött volna – lekerült a napirendről. Most, hogy felfüggesztették a Fidesz tagságát (és a magyar kormánypárt esetleges kizárása is a lehetőségek között van) ismét terítékre kerülhet az ügy. Lapunk úgy értesült, hogy a Jobbik már folytatott „puhatolózó tárgyalásokat” az Európai Néppárttal, de Gyöngyösi szerint ez a megfogalmazás nem pontosan fedi a valóságot: személyes ismeretségek révén informális kapcsolatfelvételek történtek. Ezek a találkozások nem nevezhetők a tagfelvételi kérelmet előkészítő tárgyalásoknak – mondta. Céljuk elsősorban az volt, hogy minél szélesebb körben megismertessék programjukat, bemutassák, a Jobbik milyen „vízióval rendelkezik az Európai Unióról és az EU-ban helyet foglaló Magyarországról”. „El tudok képzelni ilyen forgatókönyvet” – jelentette ki Gyöngyösi Márton arra a kérdésünkre, mennyi realitását látja annak, hogy a Jobbik végül felvételét kérheti-e az Európai Néppártba. Ehhez arra is szükség van – tette hozzá –, hogy az Európai Néppártban tisztuljon a kép, eltűnjenek a jelenleg meglévő törésvonalak.

Messziről indulnak

Nem tudom, mit szívnak, de láthatóan hatásos, szóval inkább azzal kereskedjenek, mert ha illegális is, sikeresebbek lesznek vele, mint a politikában – tavaly nyáron így reagált a Jobbik felvételét firtató kérdésre Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt képviselőcsoportja sajtófőnöke a Magyar Hírlapnak. Lapunk is kereste a sajtófőnököt, aki nem cáfolta, hogy ezeket a kifejezéseket használta. A Jobbikban sem váltott ki osztatlan lelkesedést, hogy Sneider Tamás pártelnök megpendítette az Európai Néppárthoz való csatlakozás lehetőségét. Szávay István jobbikos parlamenti képviselő a Népszavának elmondta: a maga részéről nem ért egyet azzal, hogy a Jobbik felvételét kérje az Európai Néppártba. Kifogásolta azt is, hogy a csatlakozási szándékról nemcsak döntés nem született, hanem még érdemi vita sem volt. (Szávay időközben – egy antiszemita kijelentéseket tartalmazó hangfelvétel nyilvánosságra kerülése miatt – megvált mandátumától.) Annak érzékeltetésére, hogy mekkorát változott a világ, egy hír 2013-ból: a francia Nemzeti Front közös szélsőjobbos frakciót hozna létre az Európai Parlamentben, de abban nem számít a Jobbikra és a görög Arany Hajnalra. Akkoriban tehát még Marine Le Pen, a Nemzeti Front (ma már Nemzeti Tömörülés) vezetője is túlságos szélsőségesnek tartotta a Jobbikot, és együtt emlegette a görög neonáci párttal.

Szerző
Frissítve: 2019.03.23. 07:32