Theresa May;Brexit;

Lázadás készül Theresa May ellen

A brit sajtó szerint a kormány már a hét elején lemondásra szólíthatja fel a fizikailag és mentálisan egyaránt megroggyantnak látszó tory vezetőt.

A legutóbbi napok eseményei megpecsételhették Theresa May politikai pályafutását. A 62 éves kormányfő megfáradt, feladatai ellátására szellemileg és testileg képtelen ember benyomását keltette mind a parlamentben, a Downing Street 10.-ben és Brüsszelben, az Európai Tanács csütörtöki ülésén. A nyilvánosság előtt már régóta imamalomként hajtogatja saját, a parlament által kétszer visszautasított Brexit-stratégiáját. Az elmúlt héten azonban a konzervatív párti frakció tagjainak támogatását kereső megbeszélésen, illetve az unió vezetői és a 27 megmaradó tagország csúcsvezetői jelenlétében tartott meghallgatáson is csalódást és megrökönyödést okozott bizonytalan fellépésével. 

Szombaton egymillióan tüntettek Londonban, a Hyde Park Corner és a Parliament Square között rendezett békés felvonuláson az Európai Unió elhagyása ellen.Szombaton egymillióan tüntettek Londonban, a Hyde Park Corner és a Parliament Square között rendezett békés felvonuláson az Európai Unió elhagyása ellen. A The Times aznapi számában pedig külön cikk foglalkozott May egészségi állapotával, megállapítva, hogy a rá nehezedő nyomás, stressz, alváshiány és a rendszeres, egészséges étkezés hiánya minden bizonnyal súlyosan árt neki.   

A vasárnapi brit lapok egymást próbálták felülmúlni a kormányfő eltávolításáról szóló hírekkel. A The Sunday Times információi szerint lázas telefonálgatások után a legmagasabb rangú miniszterek megállapodtak abban, hogy a kormányfőnek le kell mondania, miután kiszámíthatatlanná vált, és ítélőképessége hajmeresztően leromlott. A lázadók állítólag a hétfői kormányülésen kívánnak fellépni, és ha May elutasítja a visszavonulás lehetőségét, a miniszterek tömeges lemondással fenyegetőznek majd, illetve a nyilvánosság előtt követelik a fejét.

A múlt év végi bizalmatlansági indítvány megnyerése után a toryk hivatalosan ez év december 12-ig nem intézhetnek kihívást Theresa May ellen. A lázadók ezekben a válságos napokban el akarják kerülni a hosszú demokratikus vezetőválasztási folyamatot, így ez év végéig a kormányfő de facto helyettesét, David Lidingtont ültetnék be a székébe ügyvezetői minőségben, hogy levezényelje a Brexitet. 

A Sky News vasárnapi hírmagazinjában megszólaltatott Philip Hammond "maradáspárti" pénzügyminiszter azonban arra emlékeztetett, hogy a szigetország alig két hét múlva a megállapodás nélküli kilépés, vagy a kilépés visszavonása közötti választás kényszere elé kerülhet, és ilyen körülmények között “nem a kormányfő vagy bármely más egyén, hanem az ország jövője a kérdés”. Vasárnapig Szombaton egymillióan tüntettek Londonban, a Hyde Park Corner és a Parliament Square között rendezett békés felvonuláson az Európai Unió elhagyása ellen. Párhuzamosan folytatódott a March to Leave elnevezésű távozás-támogató menetelés a kilépéssel jelképesen összefonódott Sunderland és London között. A UKIP egykori, a Brexit Párt jelenlegi vezetője, Nigel Farage részvételével folyó demonstráció március 29-én, az eredeti, mára elszállt Brexit D-Day-en fejeződik be.