Előfizetés

Betiltotta volna a rendőrség a Kossuth téri focitüntetést, kapufa lett belőle

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.26. 12:45

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A BRFK-nak nagyon nem tetszett, hogy néhány diák a Parlament előtt focizva demonstráljon a tudományos élet szabadságért. Hiába tiltakoznak, a bíróság szerint ez jogszerű véleménynyilvánítás.
A rendőrség megtiltotta volna, hogy szimbolikus focimeccset rendezzenek a Kossuth téren azok a diákok, akik szerint a kormány aránytalanul sok pénzt költ a sportra, miközben a magyar tudományos életet tönkreteszi; a Fővárosi Törvényszék azonban közbe lépett: megakadályozta, hogy a rendőrség ellehetetlenítse a szimbolikus tiltakozó-akciót – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért. A TASZ emlékeztet arra a tényre, hogy gyűlések, tüntetések, tiltakozások útján a polgárok közvetlenül hozhatják a politikai döntéshozók tudomására, ha valamivel nem értenek egyet. Ezt teszik azok a fiatalok is, akik 
március 30-án szombaton a Kossuth téren az ellen tiltakoznak, hogy sportra és labdarúgásra aránytalanul több pénzt és figyelmet fordít a kormányzat, mint az oktatásra és a kutatásra.

A rendőrség tudomásul vette ugyan a gyűlés megtartását, de csak azzal a feltétellel, hogy focimeccset nem rendeznek. A szervező a TASZ segítségével támadta meg a rendőrség korlátozó határozatát a Fővárosi Törvényszék előtt. A bíróság a szimbolikus mérkőzés megrendezésének teljes megtiltását nem csak aránytalan, de szükségtelen alapjogi korlátozásként értékelte. A Fővárosi Törvényszék ítélete egy újabb kiskaput zár be az önkényes rendőrségi jogértelmezés és jogalkalmazás előtt. 
A rendőrség nem nyilváníthatja önkényesen sportrendezvénynek azt, ami politikai véleménynyilvánítás. A szimbolikus üzenet is üzenet, a gyülekezési jog alkotmányos védelme alatt áll, és a rendőrségnek nincs felhatalmazása arra, hogy eldöntse, mi a megfelelő formája egy álláspont kinyilvánításának.

Azt az elvet is megerősítette a bíróság, hogy az olyan elvont értékek, mint amilyen a kulturális örökségnek minősülő Kossuth tér védelme, a gyülekezési jog korlátozását nem indokolhatják. A bíróság egyedül a helyszín közlekedésbiztonsági kockázatára való hivatkozást tekintette elfogadhatónak, erre tekintettel a szimbolikus focimeccs időtartamát korlátozta. “Ahogyan a versek, dalok, zenés betétek sem tesznek egy politikai demonstrációt kulturális rendezvénnyé, úgy a szimbolikusan lejátszott meccs sem teszi azt sportrendezvénnyé. Ebben az esetben a demonstratív focizás lényegi része a polgárok politikai üzenetének. Nagyon fontos, hogy a bíróság megvédte ezt a szabadságunkat a rendőrségtől.” - mondta el Hegyi Szabolcs, a Politikai Szabadságjogok Projekt munkatársa. A Fővárosi Törvényszék ítéletét itt elolvashatja teljes egészében. A rendőrség indokolás nélkül tette közzé az ítéletet.

Megváltoztathatják a képviselők belépési jogát a közintézményekbe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.26. 12:17

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A szabályok felülvizsgálatát javasolja az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke.
A parlamenti képviselők belépési jogáról szóló szabályok felülvizsgálatát javasolja Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke – írja az Index. Tavaly decemberben több ellenzéki képviselő is behatolt az MTVA székházába, hogy beolvastassa a túlóratörvénnyel kapcsolatos öt pontot, ám találkozni akkor senkivel nem tudtak a politikusok, Hadházy Ákost és Szél Bernadetett pedig kihajították a biztonságiak. Az ellenzéki politikusok ezt követően feltették a kérdést, ki tud segíteni abban egy országgyűlési képviselőnek, hogy élhessen a törvény adta jogával, hogy bejusson egy közintézménybe. Sajátos passzolgatás indult, és miután a belügyminiszter közölte, hogy a rendőrségnek nincs hatásköre, Kövér László a mentelmi bizottsághoz fordult, amely visszadobta a labdát, így Kövér a parlament igazságügyi bizottságának állásfoglalását kérte. Ez mostanra megszületett, és az Indexhez eljutott dokumentumban Vejkey Imre KDNP-s elnök a törvény felülvizsgálatát javasolja, olyan kiegészítésekkel, amely a belépési jog korlátozását vetíti előre. Az elnök a portál szerint azt írta: – A bizottság úgy véli, a képviselő tájékozódásának elsődleges színtere a parlamenti munka. – Ami a képviselőnek a közigazgatási szervekhez, közintézetekhez és közintézményekhez való belépési jogát illeti, a bizottság álláspontja szerint e jog sem parttalan, nem értelmezhető kiterjesztően és nem gyakorolható visszaélésszerűen. – E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét. – A belépési jog pusztán olyan kiegészítő jellegű eszköznek tekinthető, amelynek alapvető célja a képviselő egyéb jogai gyakorlásának elősegítése a belépésre vonatkozó adminisztratív szabályok egyszerűsítése által. – A belépési jog tehát nem irányulhat a képviselő nem rendeltetésszerű joggyakorlásának elősegítésére.
Hadházy Ákost kidobják a köztévé épületéből
A bizottság ezért szükségesnek tartja
„az Országgyűlési törvény 98. § (1) és (4) bekezdésében foglalt szabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy mind a képviselők, mind az érintett állami szervek kiszámítható és ellenőrizhető módon gyakorolhassák jogaikat és teljesíthessék kötelezettségeiket.”

A portál azt írja, hogy az igazságügyi bizottság kedden tárgyalja az állásfoglalást. A Fidesz-KDNP-nek megvan a többsége a bizottságban, így ennek elfogadása formaság. Mindezek alapján a bizottság, vagy a házelnök is javaslatot tehet arra, hogy változtatják a belépési jog szabályozását.

Arató: A beterjesztés jelzi, hogy jogtalanul dobták ki a képviselőket

Kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülése közben sajtótájékoztatót tartott Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese. A párt úgy véli: a Fidesz korlátozni akarja és akár meg is szüntetheti a parlamenti képviselők azon jogát, hogy szabadon bemehessenek közintézményekbe és ott információkat kérhessenek az intézmény működéséről. Arató az MTI összefoglalója szerint közölte: az  igazságügyi bizottság ülésének napirendjén szerepel egy olyan javaslat, ami felülvizsgálná ezt a jogot. Arató Gergely hangsúlyozta, hogy az ellenzéki képviselők tavaly decemberben, illetve idén év elején „több alkalommal is éltek ezzel a jogukkal”. A beterjesztés azt is jelzi, hogy az ellenzéki képviselőket jogtalanul dobták ki a közintézményekből és jogtalanul korlátozták az információhoz való hozzáférésüket, hiszen ha nem így lenne, akkor nem kellene törvényt módosítani – jelentette ki a politikus.

Gyorsan adtak még 57 milliót a kormányzati taxizásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.26. 11:18

Fotó: VAJDA J0ZSEF
A City Taxi úgy kötött új szerződést a minisztériumi dolgozók szállítására, hogy még élt a korábbi megállapodásuk is. Most a régi szerződés értékét módosították.
Egyre drágább mulatságnak tűnik, hogy a minisztériumi alkalmazottak közpénzből taxiznak: az mfor.hu csak két napja írta meg, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF)  március 14-án  208 milliós szerződést kötött 24 hónapra a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel miközben még élt a régi, elvileg 2019. november elsejéig érvényes megállapodásuk is.
Most viszont a régi (2017. február 3. és 2019 november 2. között érvényes) szerződés árát módosították, – vettük észre az uniós közbeszerzési értesítőben  
228,6 millióra drágult az eredetileg 171,6 millió forint értékű szolgáltatás, a felek pedig előre nem látható okokra – többek között a növekvő munkaigényre és a hatóságilag emelt tarifákra – hivatkoztak.

A korábbi megállapodást március 12-én módosították, míg az újat két nappal később kötötték meg. Az ügyben nem csak az furcsa, hogy a KEF két, egymást időben is fedő szerződést köt ugyanarra a szolgáltatásra, de az is, hogy a régebben megrendelt szolgáltatás megnevezése szerint a 2016-2018 közötti időszakra szólt, mégis 2017 februárjában, legfeljebb 33 hónapos időkerettel kötötték meg.