Csaknem egy tonna kokaint találtak egy felborult bárka körül a román hatóságok

Publikálás dátuma
2019.03.26 13:19
illuisztráció
Fotó: AFP/ Silas Stein
Egy furgonról leesett kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket.
Az utóbbi évek legnagyobb kábítószerfogásáról, csaknem egy tonna kokain lefoglalásáról számoltak be a román hatóságok kedden. A hatalmas mennyiségű drogot – amelyet a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székhelyén rendezett sajtóértekezleten az újságíróknak is bemutattak – egy felborult bárka körül találták meg pénteken a Fekete-tenger partján, a Duna-delta egy elhagyott térségében, a Szent-György ág térségében. A román rendőrség kábítószer-ellenes részlegének vezetője elmondta: egy furgonról leesett egy kilogrammos kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket, akik a jármű útvonalát rekonstruálva fedezték fel a Romániában bejegyzett, felborult vízi járművet. Az előzetes vegyészszakértői vélemény szerint a lefoglalt anyag 90 százalékos tisztaságú kokain, amelynek feketepiaci értékét a DIICOT főügyésze 300 millió euróra becsülte. A nyomozás során megállapították, hogy a kábítószer vízi úton érkezett Dél-Amerikából, a csempészek pedig Nyugat-Európába akarták eljuttatni. Az ügyben eddig két szerb állampolgárt vettek őrizetbe: egyikük egy nyerges vontatót vezetett Prahova megyében, a másik egy személygépkocsi utasaként jelentkezett kilépésre az egyik román–szerb közúti határátkelőnél. A bűnüldöző szervek vezetői elmondták: az elkövetők között román állampolgárok is lehettek, de mivel a nyomozás még nem zárult le, az ügy további részleteit nem tárhatják a nyilvánosság elé. A román hatóságok eddigi legnagyobb, három évvel ezelőtti kábítószerfogása – csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása – is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt, addig pedig a 2009-ben ugyanott felfedezett több mint egy tonna kokain lefoglalása számított a legnagyobb kábítószerfogásnak az országban. 
Szerző

Ausztriában is probléma a lakáshelyzet - kormányzati szinten kezelnék

Publikálás dátuma
2019.04.19 16:36

Fotó: AFP/ JOE KLAMAR
Módosulnak a szociális bérlakáshoz jutás feltételei Ausztriában: előnybe kerültek az osztrákok, hátrányba az unión kívülről érkezők.
A világ nagyvárosaiban egyre komolyabb kihívás lakáshoz jutni, és ez alól a magyar, vagy épp az osztrák városok sem jelentenek kivételt. Ám szemben Magyarországgal, ahol a kormány legfeljebb csokkal és "asszonyhitellel" manipulál, az önkormányzati bérlakások pedig vagy üresek, vagy a Fidesz kegyeltjei lakják őket, Ausztriában egy új javaslattal kormányzati szinten kísérlik meg kezelni a szituációt.
Egy új törvényjavaslat szerint az osztrák kormány a szociális bérlakások elosztásakor előnyben részesítené az osztrákokat, ugyanakkor nehezebben juthatnak majd lakáshoz Ausztriában a külföldiek, főként a nem európai uniós tagállamokból érkezők. Ausztria gazdasági minisztere, Margarete Schramböck (ÖVP) azzal indokolta az új szabályozást, hogy
a kormány szándéka szerint javítani kell az osztrák állampolgárok lakáshelyzetén.
Ezzel párhuzamosan ugyanakkor szigorítják a harmadik országbeli állampolgárok lakáshoz jutásának feltételeit; ők csak akkor kaphatnak szociális bérlakást Ausztriában, ha igazolják, hogy legalább öt évet eltöltöttek az országban, és érvényes dokumentumokkal is rendelkeznek.
A szigorú szabályok alól mentesülhetnek azok, akik rossz fizikai vagy mentális állapotban vannak. Előrébb kerülhetnek a várólistán azok is, akik korábban erőszak áldozatává váltak.
A szociális bérlakásokat a bérlők megvásárolhatják, erre húsz év alatt háromszor kapnak lehetőséget. A törvényjavaslat értelmében újdonságot jelent az is, hogy a lakásokat - az eddigi tíz helyett - már öt év után meg lehet majd vásárolni. Kivételt jelentenek a 40 négyzetméternél kisebb lakások, ezeket nem adják el, hanem megtartják az egyetemisták és az ipari tanulók számára.
A törvényt az osztrák Nemzeti Tanács várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadja.

Hasogdzsi-gyilkosság: kémek elfogásával büszkélkedik Törökország

Publikálás dátuma
2019.04.19 16:17

Fotó: AFP/ Arif Hudaverdi Yaman
A két embert, akik állítólag az Egyesült Arab Emírségek titkosszolgálatainak dolgoznak, az isztambuli főügyészség által folytatott nyomozás keretében fogták el.
A török hatóságok őrizetbe vettek két hírszerzőt, akik állítólag az Egyesült Arab Emírségek titkosszolgálatainak dolgoznak - jelentette pénteken az Anadolu állami török hírügynökség. A beszámoló szerint a két embert az isztambuli főügyészség által folytatott egyik nyomozás keretében fogták el.
A török hatóságok vizsgálják, hogy az előállítottaknak közük van-e a szaúdi ellenzéki újságírónak, Dzsamál Hasogdzsinak a meggyilkolásához, akivel tavaly október 2-án végeztek Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán.
A szaúdi vezetést élesen bíráló Hasogdzsi azért kereste fel az isztambuli szaúdi főkonzulátust, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat beszerezze. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések szerint Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban beismerte, hogy az újságíró "dulakodás következtében" meghalt a konzulátuson.
A gyanúsítottak elleni per januárban kezdődött, azóta pedig a szaúdi kormány többször hangsúlyozta, hogy belpolitikai ügynek tekinti a történteket. Sokan azonban, köztük az ügy kivizsgálásával megbízott ENSZ-jelentéstevő a szaúdi trónörököst, Mohamed bin Szalmánt tartja a felbujtónak. Hasogdzsi földi maradványai a mai napig nem kerültek elő.