Visszahívnak egy kutyaeledelt, mert veszélyes lehet

Publikálás dátuma
2019.03.26. 18:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egyik gyártó a termékek túl magas D-vitamintartalma miatt rendelte el azok visszahívását világszerte, így Magyarországon is. Ha evett belőle a kutya, figyelni kell a tünetekre!
Önkéntesen visszahívja egyes konzerv kutyaeledel termékeit a Hill’s Pet Nutrition- írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent információk alapján a hvg.hu. A hivatal értesülései szerint a gyártó saját vizsgálatát követően,
a termékek túl magas D-vitamintartalma miatt rendelte el azok visszahívását világszerte, így többek között Magyarországon is,

miután az Egyesült Államokban a termék egy kutyánál tüneteket okozott. A hiba vélhetően egy alapanyag-beszállító terméke miatt történt.

A Magyarországon forgalomba hozott, érintett termékek adatai a következők:
  • Márka és megnevezés: Hill's® Prescription Diet® z/d® 370g; SKU-szám: 8018T; Tételszám: 102020T172; Lejárati idő: 2020.10.31.
  • Márka és megnevezés: Hill's® Prescription Diet® r/d® 350g; SKU-szám: 8014U; Tételszám: 092020T28; Lejárati idő: 2020.09.30.
A Nébih felhívja a kutyatulajdonosok és az állatorvosok figyelmét, hogy a fenti azonosítókkal ellátott tápot ne adják a kutyáknak, mert az eledel elfogyasztása D-vitamin túlzott bevitelének kockázatával jár. Amennyiben a kutya fogyasztott az érintett tápból, és azt követően D-vitamin túladagolás tüneteit mutatja (hányás, étvágytalanság, megnövekedett szomjúság, fokozott vizeletürítés, túlzott nyáladzás, fogyás), tulajdonosa forduljon vele állatorvoshoz!
Szerző

Az ORÖ is lemondatná Pócs Jánost a botrányos videó miatt

Publikálás dátuma
2019.03.26. 17:44

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Maga az érintett fideszes képviselő korábban nem talált semmi kivetnivalót a felvételen, amelyen "viccből" bezár egy roma férfit egy égő kazánba. Lassan úgy fest, ezzel a véleményével egyedül van.
Nemrég írtunk arról a videóról, amelyen a fideszes Pócs János - mint mondta, "viccből" - egy égő kazánba zárja egy roma alkalmazottját. Íme:
Ahogy az várható volt, a felvételnek jókora visszhangja lett. "Szokatlan módon" ezúttal a kormánypárt sem próbálta mindenáron védeni a védhetetlent, a Fidesz-frakció szűkszavú reakciója szerint ugyanis: "még ha baráti viccelődésnek szánták is, a videó nem szerencsés, mert félreértésekre adhat okot."

Mások természetesen ennél jóval keményebben fogalmaztak, az országgyűlési képviselő azonnali lemondását követelve. Az Országos Roma Önkormányzat most közleményben szintén erre szólította fel a fideszes politikust - írja a hvg.hu. Mint fogalmaztak, a szervezetet mélységesen felháborítja a felvétel, és külön kiemelik, hogy
egyik embertársunk égetésével sem szabad viccelődni, különösen ebben az évben amikor a roma holokauszt 75. évfordulójára fogunk megemlékezni.

Ezért felszólítják Pócs Jánost, hogy azonnal mondjon le képviselői mandátumáról, és nyilvánosan kérjen bocsánatot.

Az érintett politikus, Jászapáti egykori polgármestere az eset kapcsán a 444.hu stábjának azt mondta, a "vidám, ironikus" felvétel a mostanra elhunyt férfi kérésére készült még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.
Szerző

Egy hétig sem működött a vízautomata, amelyet Áder János adott át Pécsen

Publikálás dátuma
2019.03.26. 17:23
Áder János köztársasági elnök
Fotó: Sóki Tamás / MTI
Nem elég, hogy a köztársasági elnököt anno tüntetők fogadták annál a pécsi gimnáziumnál, ahol a víz világnapja alkalmából előadást tartott, mostanra még az általa felavatott ivókút is elromlott.
"Hat napig bírta a vízautomata, amit Áder átadott múlt héten" - írta a Facebook oldalán Nemes Balázs, a Momentum politikusa, aki a bejegyzéshez egy képet is csatolt a - kihelyezett felirat szerint - vízvezetékrendszer problémája miatt működésképtelen szerkezetről. 

A posztot kiszúró Szabad Pécs portál felidézi, hogy Áder János köztársasági elnök múlt héten a március 22-i víz világnapja alkalmából Pécs egyik legpatinásabb középiskolájában, a Leöwey Gimnáziumban tartott előadást a fenntartható fejlődésről és a klímaváltozásról. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az államfőt az épület előtt tüntetők várták, akik – többek között - azt skandálták, hogy: "Bábú vagy, János! ; Ne írj alá, János! ; Elnök van, köztársaság nincs! ; Nem bízunk benned, János!".

A köztársasági elnök programjának keretében akkor a szóban forgó ivókutat is átadták, aminek a kialakításához az Áderhez kötődő Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is hozzájárult. Jelenleg úgy fest, ez nem volt túl jó "befektetés".
Szerző