Előfizetés

Visszalépett Újpest közös ellenzéki polgármester-jelöltje, aki a KDNP vezetőit férfi mellbimbóhoz hasonlította

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 10:17
Szalma Botond
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szalma Botond családi okokkal indokolta a döntését.
A valamennyi ellenzéki párt által támogatott újpesti polgármesterjelölt nyomós, családi okok miatt nem tudja a továbbiakban vállalni az ellenzéki polgármesterjelölti feladatokat – derül ki abból a közleményből, melyet az ellenzéki pártok juttattak el az Újpesti Hírmondóhoz.
„Mint mindenki más számára, nekem is a családom és a családom biztonsága az első”

– hangsúlyozta a közleményben Szalma Botond.

Hozzátette, hogy
„teljes mellszélességgel támogatom az újpesti ellenzéki pártok széles körű és példaértékű együttműködését az újpesti kormánypárt és a kormánypárti polgármester leváltása érdekében, mert a közélet békéjére, tisztességen és becsületen alapuló városvezetésre van szükség Újpesten is.”

Az újpesti ellenzéki pártok képviselői továbbra is hangsúlyozták, hogy egyesítik erőiket az októberi győzelem érdekében, és a továbbiakban is egységesen, egy polgármesterjelölttel, közös listával és minden önkormányzati körzetben egy képviselőjelölttel kívánnak indulni a fideszes rezsim jelöltjével szemben. Arra kérik a választópolgárokat, hogy fogadják el Szalma Botond döntését és továbbra is támogassák a széles körű együttműködést.
Szalma – aki korábban a Mahart igazgatója volt – régóta politizál Újpesten, a neve országosan akkor vált ismertté, amikor a KDNP budapesti elnökeként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumügye miatt. Akkor a KDNP elhatárolódott Szalma nyilatkozatától. 2014-ben – amikor függetlenként polgármesterjelöltként elindult a választáson a Fidesz jelöltje, Wintermantel Zsolt polgármester ellen – kizárták a KDNP-ből. 2018-ban szabálytalannak ítélték a kizárását, de Szalma ekkor magától kilépett a KDNP-ből. 2016-ban egy, a Vasárnapi Híreknek adott interjúban azt mondta: „a KDNP némelyik vezetője olyan, mint a férfimellbimbó, teljesen felesleges”.

Orbán Viktor KFT-számmal örömködik új utazásán

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.03.27. 10:04

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Ó-ó-ó Afrika, üzente Facebook-oldalán a miniszterelnök, mielőtt a Zöld-foki Köztársaságba repült volna.
Afrikába utazott Orbán Viktor:  miniszterelnök hivatalos látogatásra Praiába, a Nyugat-Afrika térségében található Zöld-foki Köztársaság fővárosába utazott - jelentette be a távirati irodának szerdán Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Az utazásról egyébként Orbán maga is megosztott egy képet Facebook-oldalán: „Ó-ó-ó Afrika // Off to Cape Verde – írta bejegyzésből, a KFT együttes népszerű dalát idézve.
 A kétnapos látogatáson - melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz - a magyar delegáció megbeszélést folytat Jorge Carlos Fonsecával, a Zöld-foki Köztársaság elnökével, Jorge Pedro Maurício dos Santos-szal, a parlament elnökével, valamint Ulisses Correia e Silva kormányfővel, csütörtökön pedig két oldalú egyezményeket írnak alá. 
Hogy miről, arra Havasi tájékoztatása már nem tért ki, egy a Magyar Közlönyben februárban megjelent kormányhatározatban is csak annyi utalást találtunk, hogy a két ország a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodásokat kötne. Orbán utazása feltehetően a kormány által újból felpörgetett déli nyitással függ össze, melynek keretében Szijjártó Péter korábban 5 milliárdos magyar vízügyi beruházást jelentett be Ugandában
Hogy a 2017 novemberében egyszer már bedőlt déli nyitás-projekt milyen eredményeket hozhat, az egyelőre kétséges – újabb kudarc esetén Orbán Viktor legfeljebb tovább dúdolhatja a jól ismert számot: „Utólag úgyis az egészet letagadom”.

Ellenzéki költségvetésből kénytelen idén dolgozni a szombathelyi polgármester

Vas András
Publikálás dátuma
2019.03.27. 09:56

Fotó: Dr. Nemény András Facebook-oldala
Mintegy egymilliárd forintot mozgatott át az emberekre figyelve az ellenzék, a kormánypárti többség nem örül ennek - újra dübörög a költségvetési vita Vas megye fővárosában.
Ismét nekifutott az idei költségvetése elfogadásának a szombathelyi közgyűlés: a vasi megyeszékhelyen az év elején borult a korábbi status quo, a Fidesz-KDNP egy szavazás miatt árulónak nyilvánította az addig a kormánypártokat támogató, civil szervezet színeiben a testületbe került alpolgármestert, Molnár Miklóst, így az ellenzék váratlanul többségbe került. Ezt kihasználva – amellett, hogy jó néhány önkormányzati cég vezetőjét leváltották, s visszahívták a felügyelő bizottságaikból a kormánypárti képviselőket – az ellenzék több mint 120 módosító indítványt nyújtott be a fideszes költségvetési tervezethez, melyeket meg is szavaztak, Puskás Tivadar polgármester viszont újratárgyalásra visszaküldte ezeket a közgyűlésnek, melynek így a szerdai, rendkívüli ülésen kell dönteni a büdzséről. Ha ezúttal sem sikerül, a törvény szerint a belügyminiszter gyámság alá veszi a várost, ami azt is jelenti, befagyasztják a Szombathelynek időarányosan járó állami támogatásokat. Az új, ellenzéki tervezet a kormánypártihoz hasonlóan nagyjából 30 milliárd forinttal számol a bevételi és a kiadási oldalon, méghozzá hiány nélkül, viszont másfajta súlyozással. Megdupláznák az útfelújításokra jutó összeget, jutna pénz játszótér-felújításokra, fedett buszmegállók építésére, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatójának támogatására, több jutna a civil szervezeteknek, megemelnék a bérlakások felújítására szánt keretet, s minden közalkalmazott egyszeri, 20 ezer forintos cafetériát kapna. Mindez nagyjából egymilliárd forintos változtatás, forrásként megszüntetnék a polgármesteri kabinetjében három politikai munkatárs státuszát, nem adnának pénzt a stadion fenntartására, s újra tárgyalnák az egyetemnek szánt 200 milliós támogatást is. Azt is javasolja az ellenzék, vonják vissza a városi névhasználatot a friss, kormánypárti orgánumtól. Ha már sajtó: Puskás polgármester szerint Szombathelyen beköszöntött a cenzúra. Ezt arra értette, hogy elmaradt a helyi tévében egy heti műsor, melyben korábban a városvezető rendszeresen szerepelt. 

Legyen inkább Jamaika

Puskás amúgy meglehetősen ingerülten és pikírten kezdte a közgyűlést, rögtön az elején öt perc szünetet rendelt el, mivel szerinte az ellenzék minősíthetetlenül viselkedett, majd kijelentette, lehet, az ellenzéknek nem okoz problémát a cenzúra, de a kormánypártiak máshogy szocializálódtak… A kormánypárti frakcióvezető, Lendvai Ferenc azonnal bevándorláspárti szivárványkoalíciózni kezdett, s rögtön csatlakozott hozzá a polgármester is, ám utóbbinak beletört a nyelve a kifejezésbe. - Jamaika a jamaikaiaké – adott ötletet valaki Puskásnak a baloldalról, hogyan gyakorolhatna, mire a polgármester újabb szünetet rendelt el, mondván, az ellenzéki képviselők nem bírnak magukkal. Láthatóan hosszú nap vár a közgyűlésre… Jó fél órás maszatolás után aztán végre megkezdődött az érdemi munka: az ellenzéki többség megszavazott néhány új napirendi pontot és módosítást, majd az új napirendet.

A diploma fáj itt

Meglehetősen erősen kezdődik a folytatás, Lendvai arról értekezik, hogy a bizottságokban és a városi cégek felügyelő bizottságaiban eddig diplomások ültek, most az ellenzék diplomást akar leváltani alacsonyabb végzettségűre. Nemény András, az MSZP frakcióvezetője a nem diplomás szombathelyiek nevében kikéri magának a megjegyzést. A kormánypárti képviselők persze megpróbálják védeni Lendvait, Illés Károly alpolgármester például visszamegy azokba az időkbe, amikor a kommunisták végzettség nélkülieket neveztek ki nagy cégek, téeszek élére. Emellett arról is beszél, nem volt választás Szombathelyen, a jelenlegi ellenzéki többség nem a választók akaratát tükrözi. És persze folyamatosan bevándorláspártizik. A jobbikos Balassa Péter csak annyit tesz hozzá, hogy 2014-ben a fideszesek is megszavazták azokat a bizottsági tagokat, akiket most a felügyelő bizottsági munkára alkalmatlannak tartanak. Az ellenzék végül megszavazza a változtatásokat. Hasonlóképpen a médiaközpont élén a változtatásokhoz és az összes többi, az előző rendkívüli közgyűlésen megszavazott határozathoz. Felállítják a bevándorlásügyi bizottságot is, mely az illegális migráció mellett azt is vizsgálja, a letelepedési kötvényesek, illetve a külföldi vendégmunkások közül hányan élnek Szombathelyen. A kormánypártiak szerint a képmutató és hiteltelen ellenzék azért akarta a bizottságot, hogy bevándorlókat hozzanak a városba, Brüsszel kottájából játszanak, ha pedig nem így van, akkor felesleges a grémium, ezért nem vesznek részt a munkájában. Puskás polgármester közben folyamatosan bevándorláspártizik és szivárványkoalíciózik, majd újabb szünetet rendel el.

Lapátharc a homokozóban

- Ismételten nyugalom és csend van, s betartják a parlamentáris formákat, úgyhogy folytathatjuk – lökte tovább a közgyűlés szekerét Puskás polgármester. Lendvai frakcióvezető már igencsak messze kanyarodik, no go zónázik, amit nem akar Szombathelyen látni, ahogyan azt sem szeretné, ha a saria törvényei szerint kellene élni a városban. Hihetetlen, de komoly vita alakul ki a legális és illegális bevándorlásról kormánypérti részről, s folyamatosan azzal vádolják az ellenzéket, hogy bevándorlókat akarnak Szombathelyre vinni. Minden felszólalásban elhangzik a bevándorláspárti szivárványkoalíció szóösszetétel – az ellenzék szerint ez Hende Csaba ukáza. Kecskés képviselő (Fidesz-KDNP) Frans Timmermanst, az EP szocialista alelnökét az Európai Néppárt szocialista tagjának nevezi, illetve állítja, az 1956-ban a soproni egyetemről kiment szakemberek alapították meg a kanadai erdészeti faipart! Végezetül a polgármester a vita zárszavában megállapítja, az ellenzékiek a bevándorlás mellett érvelnek… Aztán kirobban egy személyeskedő vita Puskás és Molnár között, a polgármester emiatt hosszan polemizál, többek között a saját életkoráról, mielőtt szavaznának. Aztán hülyeségnek titulálja a bizottság felállítását. De bármennyire is húzza az időt – újabb szünetet rendel el például -, végül mégiscsak átmegy a javaslat, lesz menekültügyi bizottság. Az elmúlt cirka háromnegyed óra vitája nagyjából olyan nívót képviselt, mint egy óvodai homokozóban a lapátharc.

Felbukkan Weöres Sándor

Az ebédszünet után fél három körül végre előkerül a költségvetés is, melyet az ellenzék átdolgozott. Természetesen a kormánypártiaknak nem tetszik az új verzió, s Puskás polgármester területenként végig is veszi, mi, miért nem jó, s hol, milyen katasztrófa fenyeget. Beszámolója alapján, ha az ellenzéki javaslatokra rábólint a közgyűlés, apokaliptikus időszak vár Szombathelyre. Természetesen azt javasolja, hogy az eredeti költségvetést fogadják el, mert ez a város és az önkormányzat érdeke. Erre tisztelettel kéri a bevándorláspárti szivárványkoalíciót is. Amúgy lemondana, de nem teheti, mert felelősséggel tartozik a 2014-ben rá voksolóknak. - Utcasarkon várok rám, félórája is van tán. Ám értelmem fölragyog/Nem jövök, mert itt vagyok – idézte Weöres Sándort Nemény András, felróva Puskásnak azt a skizofrén állapotot, hogy a módosítókat korábban a kormánypártiak, köztük a polgármester is támogatta, most viszont elveti őket. Pedig, állítja, az ellenzék éppen egy olyan, fejlesztésekkel teli költségvetést rakott össze, amit a városlakók nagy része igényel. A kormánypártiak viszont szerinte újabb módosítókkal azt akarják elérni, ne legyen költségvetése a városnak, pedig nyolc és fél évük volt, hogy a most felvetett javaslatokat megvalósítsák. A polgármester erre kampányköltségvetésnek minősíti az ellenzéki büdzsét. Lendvai frakcióvezető jónak minősíti az általuk korábban benyújtott javaslatot, s szerinte olyan helyekről von el pénzt az ellenzék, ami nagyon fog fájni a szombathelyieknek.

Fáj a polgármesteri keret

Hasonlóképpen nyilatkozik a Fidesz-KDNP többi képviselője is, az ellenzék pedig értelemszerűen védi a tervezetet. Molnár Miklós szerint az a baj, hogy Puskás úgy gondolkodik, csak a kormánypárti verzió jó, noha egy költségvetést többféleképpen össze lehet állítani, attól függően, kik, mit tartanak prioritásnak. - Városvezetőként azzal riogatni, hogy nem fog működni például az éjszakai ügyelet, legalábbis felelőtlenség – jegyzi meg az alpolgármester, aki hozzáteszi: érdekes lesz, hogy Puskás egy olyan költségvetést fog megvalósítani, amit nem szavaz meg, persze a fizetését felveszi majd. Aztán bejelenti, hogy tavalyról maradt 29,5 millió forint, a polgármesteri keretből pedig 8 millió, ezekből néhány, a kormánypártiak által kifogásolt elvonást ki lehet majd pótolni. Puskás Tivadar erre láthatóan sértődötten közli, hogy a 9 millió forintos polgármesteri keretét is elvonná az új büdzsé.
endvai frakcióvezető még egyszer visszatér a kabinetbeli elbocsátásokhoz, szerinte a megspórolt összeg – a cirka 30 millió - 0,1 milliomoda a 18 milliárdos költségvetésnek. Úgy látszik, a matematika folyamatosan vereséget szenved a szombathelyi kormánypárti frakcióban. (Legutóbb Puskás polgármester magyarázta el, hogy még mindig a kormánypártiaknak van többsége a közgyűlésben, hiszen rájuk szavaztak a legtöbben 2014-ben. A szavazásoknál viszont kiderült, a matematika elég egzakt tudomány, s a 11 ellenzéki voks több, mint a 10 kormánypárti…)

Új utcát a népnek!

Ahhoz képest, hogy a kormánypártiak szerint nem lesz akkora kapacitása az építőiparnak, hogy az ellenzéki út- és járdafelújításokat megvalósítsák, akad több olyan képviselőjük, aki új utcákat is javasol felújításra. Aztán szépen lassan elveszünk a részletekben, a kormánypártiak egyes városrészek, sőt utcák szintjén sorolják a problémákat, melyekkel szerintük nem akar foglalkozni az ellenzék. Az állandóságot csak a szivárványkoalíció, a bevándorláspárti, illetve a kampányköltségvetés kifejezések jelentik.

Jól fizető állásokat véd a Fidesz

- Tombol a vörös terror a városházán – jelenti ki Lendvai frakcióvezető azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék hat politikai státuszt akar megszüntetni a polgármesteri kabinetben, s közli, hogy az érintettek évi cirka 30 milliós fizetése nem tétel a költségvetésben. Az ellenzék szerint ez a kijelentés sokat elmond a Fidesz-KDNP gondolkodásáról, mint ahogyan az is, hogy éveken keresztül nem jutott pénz fejlesztésekre azokban a körzetekben, ahol 2014-ben egyéniben ellenzéki képviselők nyertek. Puskás szerint ez nem igaz, hiszen a Haladás-sportkomplexum is ellenzéki körzetben épült meg.

A sértődésbajnok

A Fidesz-KDNP-sek továbbra is imamalomszerűen ismételgetik az eddig is több tucatszor elhangzott kifogásaikat, így Petőfit kiforgatva: állni látszék a szekér, bár az idő halad… Jobb híján elkönyveljük, hogy Puskás polgármester simán harcba indulhatna az ország sértődésbajnoka címért (délelőtt Molnár alpogármester megpróbálta ugyan megszorongatni, de az ebédet követően szépen elhúzott a városvezető). És minden bizonnyal fegyelmi vár arra a Fidesz-KDNP-s frakciótagra, aki kihagyja felszólalásából a szivárványkoalíció és a bevándorláspárti ellenzék kifejezéseket. Az ellenzékből átlagban hárman hallgatják a kormánypárti felszólalásokat, váltásban.
Úgy tűnik, lassan látszik az alagút vége: már csak azon megy a vita, milyen formában kell szavazni? Egyesével minden módosítóról, és utána a költségvetésről, vagy elég megszavazni, hogy egyben szavaznak a 130 korábbi módosítóról, majd a 32 mairól, s utána a költségvetésről? Szerencsére győz a józan ész, s nem kell külön szavazni a 130-ról. Negyed óra szünet után megkezdődik a gombnyomogatás.  

Van büdzsé

A szavazás előtt Lendvai közölte, mivel a 130 módosító között vannak olyanok, melyeket támogatnának, másokat nem, így tartózkodni fognak. Az ellenzék egyhangúan megszavazza a javaslatokat. Ezután a 32 ma felmerült módosítás kerül terítékre, ezekről egyenként voksolnak. Illetve az ellenzékiek jellemzően nem szavaznak a több százmillió forintba kerülő kormánypárti indítványoknál, így ezek nem mennek át. Puskás folyamatosan kommentálja a voksolást, folyamatosan felhívja a figyelmet, hogy az ellenzék/bevándorláspártiak/szivárványkoalíció miatt nem jut pénz ezekre a területekre. Tipikusan savanyú a szőlő pillanatok ezek, a polgármester megpróbálja menteni a kínos kudarcot, kampányol és minősítgeti az ellenzéket. A végeredmény azonban ettől még nem változik: hiába tartózkodnak a kormánypártiak, az ellenzék elfogadja a büdzsét, így a Fidesz-KDNP-s polgármester ellenzéki költségvetésből kénytelen dolgozni az idén.