Életfogytiglanra ítélték a férfit, aki rágyújtotta a házat egy alvó családra Mezőcsáton

Publikálás dátuma
2019.03.27. 12:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Legkorábban 25 év elteltével szabadulhat feltételesen. A döntés nem jogerős.
Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Miskolci Törvényszék szerdán azt a férfit, aki 2017. júliusában Mezőcsáton egy édesapára és annak három gyermekére rágyújtotta a házat, az apa és egyik kislánya meghalt. Az ítélet nem jogerős. Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott a három gyermekét egyedül nevelő édesapával élt egy házban, de külön lakrészben. A vádlott és az apa gyakran vitatkoztak egymással, a vádlott többször azzal fenyegetőzött, hogy fel fogja gyújtani a házat. A vádlott az adott nap éjjelén ittasan ment haza, énekelt, kiabált. A sértett édesapa rászólt, hogy ne hangoskodjon, mert felébreszti a gyerekeket. A vádlott sérelmezte a figyelmeztetést és ismét a ház felgyújtásával fenyegette meg a sértettet, majd távozott. Hajnal egy órakor tért vissza az épülethez, meggyőződött arról, hogy az apa és gyermekei alszanak, majd meggyújtott egy pólót és azt a ház egyik szőnyegére dobta. Miután a szőnyeg és később a ház falai is lángra kaptak a vádlott távozott a helyszínről. A tüzet a házban tartózkodó egyik gyermek vette észre, aki a gomolygó füst miatt felébredt. A gyermek felkeltette édesapját és a testvéreit is, majd a két nagyobb gyermek kimenekült az égő házból. Az édesapa a másfél éves kislányát próbálta menteni, amikor a lakásban lévő gázpalack felrobbant. A robbanás és a tűz következtében az édesapa és a kislánya életét vesztette. A törvényszék a vádlottat aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott legkorábban 25 év elteltével szabadulhat feltételesen. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi büntetett előéletű, és felfüggesztett büntetés próbaideje alatt, ittas állapotban követte el tettét. Az ítélet nem jogerős, az ellen a vádlott és védője fellebbezett. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
Szerző

Hamarosan elhagyhatja az elmegyógyintézetet a Teréz körúti robbantó

Publikálás dátuma
2019.03.27. 11:44

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A jövő héten vihetik vissza a börtönbe P. Lászlót.
Hamarosan elhagyhatja az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet P. László, aki életfogytiglant kapott a Teréz körúti robbantás miatt – írja a 24.hu. A portál információi szerint a férfit a héten még megfigyelés céljából bent tartják a kórházban, a jövő héten azonban már visszaviszik a börtönbe. A portál felidézi: P. Lászlót az ítélőtábla két hete minősített emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó fegyházra ítélte azzal, hogy leghamarabb 30 év múlva bocsátható szabadon feltételesen. A táblabíróság a történteket terrorcselekmény bűntettének minősítette. P. Lászlót emellett kötelezték az eljárás során felmerülő 110 millió forintos bűnügyi költségből 40 millió forint megfizetésére is. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.
Szerző

Rálőtt a másik autósra egy BMW-s az M5-ösön (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.27. 11:17

Fotó: police.hu
A gyanúsítottat a TEK fogta el áporkai otthonában.
Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Dabasi Rendőrkapitányság egy 45 éves áporkai férfi ellen – írja a police.hu. A nyomozás adatai szerint a 45 éves férfi vasárnap, 22 óra körül az M5-ös autópályán Gyál térségében Budapest irányába tartott a BMW-jével, amikor közlekedési konfliktusba keveredett egy Nissant vezető román állampolgárságú férfival. A BMW sofőrje ekkor egy fegyverrel, vagy annak utánzatával lövést adott le a másik gépjármű irányába, amely eltalálta az autó karosszériáját, de személyi sérülést nem okozott. Ezek után a román férfi lehajtott az autópályáról az M0 autóút irányába. A dabasi rendőrök az adatgyűjtést követően azonosították a BMW vezetőjét, akit a rendőrség felkérésére a Terrorelhárítási Központ munkatársai hétfő reggel, áporkai otthonában fogtak el. A házkutatás során a rendőrök egy gáz- és riasztófegyvert, lőszerhüvelyeket és lőszereket, valamint egy elemlámpából átalakított tollpisztolyt találtak, utóbbi a kirendelt igazságügyi fegyverszakértő véleményében foglaltak szerint lőfegyvernek minősül. A férfit előállítását követően a Pest megyei nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.
Szerző