Itt vannak a konkrétumok: 236 ezer forintos minimálbérért, 20%-os áfáért harcol az MSZP az EP-választáson

Publikálás dátuma
2019.03.27. 18:34

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A szocialista párt emellett nyugdíjminimumot (95 ezer forint) és egységes minimális családi pótlékot (47 ezer forint) is bevezetne az Európai Unióban, de a termőföld támogatásának emeléséért is küzdene.
Tóth Bertalan az MSZP elnöke és frakcióvezetője szerda este az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt, a beszélgetés során pedig ismertette azokat a konkrétumokat, amelyeket a párt a szociális Európa megteremtését célzó programjával szeretne elérni.

A szocialista párt - szimbolikus - EP-listavezetője, mielőtt rátért volna a pontos számokra, leszögezte, hogy céljuk a májusi európai parlamenti választáson az, hogy az unió jövőjét azok a progresszív pártcsaládok alakítsák, amelyek az EU fejlődésében érdekeltek.
Tóth Bertalan ide sorolta a szocialisták mellett a liberálisokat és a zöldeket, sőt, az Európai Néppártot is - ami alighanem összefügg azzal, hogy Manfred Weber pártja nemrég felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Ők maguk pedig a magyar érdekek képviseletére készülnek, amit a "Haza. Szeretet. Európa." elnevezésű programjuk is mutat. Ebben olyan javaslatokat fogalmaznak meg, amelyek a minimális bérről, nyugdíjról és családi pótlékról, a termőföld támogatásról, illetve az áfa csökkentéséről szólnak.
Akkor tehát a pontos részletek. Az MSZP javasolja, hogy legyen a minimális bér az Európai Unióban 750 euró, ami forintra átszámítva nagyjából 236 ezer forintnak felel meg. Ez csaknem 90 ezerrel forinttal több, mint a jelenlegi magyar minimálbér (bruttó 149 ezer forint), és 40 ezerrel magasabb, mint az úgynevezett garantált bérminimum (195 ezer ft). Az itthon jelenlegi érvényben lévő 149 ezer forint egyébként a közül a 22 EU-s ország közül, ahol van minimálbér, mindössze a 19. legmagasabb - csak Románia, Lettország és Bulgária van mögöttünk ilyen tekintetben, míg a horvátok, a szlovákok, a csehek vagy épp a lengyelek mind-mind 10-15 ezerrel forinttal feljebb húzták meg a határt.
A szocialista pártnál a javaslat kapcsán megjegyzik, a 750 euró csak a minimális összeg lenne, ennél a tagállamokban magasabb is lehetne a minimálbér - ahogy 10 uniós országban már most is az.

Az MSZP szintén szeretné elérni, hogy legyen egy 300 euró összegű, egységes európai minimális nyugdíj. Ez a mintegy 95 ezer forintos összeg ugyan alacsonyabb, mint a mostani hazai átlagnyugdíj, de nem árt hozzátenni, hogy 100 magyar nyugdíjasból 3 még 50 ezer forintot sem kap.

A szocialista párt törekvései közé tartozik az is, hogy vezessenek be minden gyermek után egységes európai, minimális családi pótlékot, méghozzá 150 eurót (valamivel több mint 47 ezer forintot). Itthon ennek a támogatásnak az összege jelenleg 12200 és 25900 forint között van.

A termőföld hektáronkénti támogatásának rendszeréhez is hozzányúlna az MSZP, méghozzá úgy, hogy - mint mondják, a Fidesszel ellentétben - ők azon lennének, hogy ne csökkenjenek az agrártámogatások. A javaslat szerint hektáronként minimálisan 300 euró járna, ez forintban kifejezve 94500, a jelenlegi 70 ezer forinthoz képest.

Szintén jelentős mértékben érintené a magyar embereket, ha az Európai Unió végül elfogadná a szocialistáknak azt a tervezetét, amely 20 százalékban maximalizálná az áfakulcsot a tagállamokban. Ez alól egyedül a luxuscikkek jelenthetnének kivételt, de még a rájuk kivethető 25% is alacsonyabb, mint a jelenleg magyar - amúgy EU-rekorder - 27%-os általános forgalmi adó.

Már konkrét dokumentum is van

Szanyi Tibor jelentéstevőként jegyezte azt az EP-dokumentumot, amely 25 százalékban maximalizálná az áfakulcsot, ami hazánkban szintén csökkentést jelentene. Az Európai Parlament szavazását követően az Európai Bizottság jogszabálytervezetéhez javasolt változtatások az Európai Tanács elé kerülnek, miután a jogszabályt a Tanácsnak kellene majd elfogadnia.

Szerző
Frissítve: 2019.03.27. 18:45

Lehet, hogy az EP-választás előtt nem is jön Budapestre a néppárti bölcsek tanácsa

Publikálás dátuma
2019.03.27. 18:34

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Nem valószínű, hogy május 26. előtt létrejön a találkozó a fideszes és az EPP-s trió között, és meg kevésbé az, hogy a Néppárt újra előveszi a kizárás kérdését a kampány vége előtt.
"Simán lehet, hogy nem is jön Budapestre a Pöttering-Schüssel-Rompuy trió május 26-ig, az EP-választás előtt Budapestre" - értesült az atv.hu egy magas rangú kormányzati forrástól.
Múlt szerdán Brüsszelben a Fidesz néppárti felfüggesztésével párhuzamosan jelöltek ki a magyar jogállamiságot vizsgáló triumvirátust. A testület három ismert néppárti politikusból áll: az egykori osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel, a Fidesz EPP-ből való kizárását szorgalmazó belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, és az Európai Parlament egykori elnöke, Hans-Gert Pöttering alkotja azt.  A „bölcsek tanácsát” az EPP azért hozta létre, hogy megvizsgálja, helye van-e magyar kormánypártnak az Európai Parlament legnagyobb frakciójában, az Európai Néppártban.
Nem zárta ki ugyanakkor teljesen a budapesti találkozó lehetőségét az Orbán Viktor által kijelölt fideszes "trióval" az atv.hu egy másik forrása. A magyar trió Novák Katalin családügyi államtitkár vezetésével áll fel, és tagja lesz a Brüsszelben gyakran megforduló, az uniós intézményekben a magyar álláspontot magyarázó, miniszterelnökségi EU-ügyekért felelős államtitkár, Varga Judit és Szájer József fideszes EP-képviselő is. Novák Katalin, a magyar trió vezetője ma azt nyilatkozta: a néppárti "bölcsek tanácsának" egy 130 oldalas dokumentumot küldenek, mellyel a terveik szerint cáfolják a jogállamiság leépítését illető vádakat.
Felállt már az ellenzéki, az MSZP és a Párbeszéd által megalakított "bölcsek tanácsa" is, mégpedig Balázs Péter, volt EU biztos, Donáth László, lelkész és volt parlamenti képviselő, illetve Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter részvételével.
Szerző

És akkor egy kormánymédium nekiesett a Polt Péter kommandírozta ügyészségnek

Publikálás dátuma
2019.03.27. 17:56

Fotó: Népszava
A PestiSrácok.hu szerint a Legfőbb Ügyészség elképesztően hanyagságával súlyosan megsértette a büntetőeljárásokról szóló törvény rendelkezéseit.
Kiadta az ügyészségnek a neki súgó MSZP-s informátort a PestiSrácok egyik szerzője, hátha így eredményesebb lesz a nyomozás, és méltatlankodva kevesellte a "politikai szálat" a büntetőügyben – írta szerdán a hvg.hu egy a nyomozati anyagokból született cikkében.
A cikkre ugyancsak méltatlankodó publicisztikával válaszolt Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője. "A Legfőbb Ügyészség elképesztően hanyagul kezelte Füssy Angéla bejelentését, és határozott kérése ellenére kiszivárogtatta a vádlottak védőinek az ügy egyik kulcsfigurájának információit és kolléganőnk levelét" - fogalmaz.
"A PestiSrácok.hu álláspontja szerint súlyosan megsértette a büntetőeljárásokról szóló törvény rendelkezéseit" a Legfőbb Ügyészség

- írja a Polt Péter vezette szervezetről Huth. Szerinte a HVG cikke azért készült, mert Czeglédy "mindent megtesz az ellene valló tanúk megfélemlítése érdekében".
Azt is írja Huth, a portál "oknyomozó újságírója" nem sértette rendkívül súlyosan a sajtóetikát informátora kiadásával, mivel a hatóságoknak azok "egyetértésével, tudomásával" adta ki a tanúkat. Ezt határozottan tagadta a HVG-nek a szóban forgó személy.
Szerző