Előfizetés

Meglepően kemény mínuszok várhatók csütörtökre virradóra

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.27. 19:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Duna-Tisza köze legdélibb pontjain akár mínusz 6 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet, de a nyugati megyéket kivéve mindenhol fagyra kell készülni csütörtök hajnalban.
Szerdán az esti óráktól fokozatosan csökken a felhőzet, éjszakára jóformán mindenütt kiderül az ég, az északi vidékekre sodródhat csak be némi fátyolfelhőzet. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél általában gyenge vagy mérsékelt marad, éjfél előtt lehetnek néhol élénk lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +2 fok között alakul. A leghidegebbet a Dél-Alföldön mérhetjük, de a Duna vonalától keletre, illetve a Dél-Dunántúlon mindenütt fagyra kell készülni, míg a főváros térségében 0 fok körül alakul majd a legalacsonyabb hőmérséklet.

Csütörtökön változó mennyiségű és vastagságú felhőzetre van kilátás, a középső országrészben süt majd többet a nap. Érdemi csapadék nem várható, esetleg egy-egy zápor alakulhat ki az összeálló gomolyfelhőkből - erre legnagyobb esély a nyugati határ mentén lehet. Az északi, északnyugati szél mérséklődik, és már csak időnkénti élénkül meg a Dunántúlon.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 11 és 15 fok között várható. Ekkor az ország keleti és déli megyéiben lesz melegebb.

Itt vannak a konkrétumok: 236 ezer forintos minimálbérért, 20%-os áfáért harcol az MSZP az EP-választáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 18:34

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A szocialista párt emellett nyugdíjminimumot (95 ezer forint) és egységes minimális családi pótlékot (47 ezer forint) is bevezetne az Európai Unióban, de a termőföld támogatásának emeléséért is küzdene.
Tóth Bertalan az MSZP elnöke és frakcióvezetője szerda este az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt, a beszélgetés során pedig ismertette azokat a konkrétumokat, amelyeket a párt a szociális Európa megteremtését célzó programjával szeretne elérni.

A szocialista párt - szimbolikus - EP-listavezetője, mielőtt rátért volna a pontos számokra, leszögezte, hogy céljuk a májusi európai parlamenti választáson az, hogy az unió jövőjét azok a progresszív pártcsaládok alakítsák, amelyek az EU fejlődésében érdekeltek.
Tóth Bertalan ide sorolta a szocialisták mellett a liberálisokat és a zöldeket, sőt, az Európai Néppártot is - ami alighanem összefügg azzal, hogy Manfred Weber pártja nemrég felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Ők maguk pedig a magyar érdekek képviseletére készülnek, amit a "Haza. Szeretet. Európa." elnevezésű programjuk is mutat. Ebben olyan javaslatokat fogalmaznak meg, amelyek a minimális bérről, nyugdíjról és családi pótlékról, a termőföld támogatásról, illetve az áfa csökkentéséről szólnak.
Akkor tehát a pontos részletek. Az MSZP javasolja, hogy legyen a minimális bér az Európai Unióban 750 euró, ami forintra átszámítva nagyjából 236 ezer forintnak felel meg. Ez csaknem 90 ezerrel forinttal több, mint a jelenlegi magyar minimálbér (bruttó 149 ezer forint), és 40 ezerrel magasabb, mint az úgynevezett garantált bérminimum (195 ezer ft). Az itthon jelenlegi érvényben lévő 149 ezer forint egyébként a közül a 22 EU-s ország közül, ahol van minimálbér, mindössze a 19. legmagasabb - csak Románia, Lettország és Bulgária van mögöttünk ilyen tekintetben, míg a horvátok, a szlovákok, a csehek vagy épp a lengyelek mind-mind 10-15 ezerrel forinttal feljebb húzták meg a határt.
A szocialista pártnál a javaslat kapcsán megjegyzik, a 750 euró csak a minimális összeg lenne, ennél a tagállamokban magasabb is lehetne a minimálbér - ahogy 10 uniós országban már most is az.

Az MSZP szintén szeretné elérni, hogy legyen egy 300 euró összegű, egységes európai minimális nyugdíj. Ez a mintegy 95 ezer forintos összeg ugyan alacsonyabb, mint a mostani hazai átlagnyugdíj, de nem árt hozzátenni, hogy 100 magyar nyugdíjasból 3 még 50 ezer forintot sem kap.

A szocialista párt törekvései közé tartozik az is, hogy vezessenek be minden gyermek után egységes európai, minimális családi pótlékot, méghozzá 150 eurót (valamivel több mint 47 ezer forintot). Itthon ennek a támogatásnak az összege jelenleg 12200 és 25900 forint között van.

A termőföld hektáronkénti támogatásának rendszeréhez is hozzányúlna az MSZP, méghozzá úgy, hogy - mint mondják, a Fidesszel ellentétben - ők azon lennének, hogy ne csökkenjenek az agrártámogatások. A javaslat szerint hektáronként minimálisan 300 euró járna, ez forintban kifejezve 94500, a jelenlegi 70 ezer forinthoz képest.

Szintén jelentős mértékben érintené a magyar embereket, ha az Európai Unió végül elfogadná a szocialistáknak azt a tervezetét, amely 20 százalékban maximalizálná az áfakulcsot a tagállamokban. Ez alól egyedül a luxuscikkek jelenthetnének kivételt, de még a rájuk kivethető 25% is alacsonyabb, mint a jelenleg magyar - amúgy EU-rekorder - 27%-os általános forgalmi adó.

Már konkrét dokumentum is van

Szanyi Tibor jelentéstevőként jegyezte azt az EP-dokumentumot, amely 25 százalékban maximalizálná az áfakulcsot, ami hazánkban szintén csökkentést jelentene. Az Európai Parlament szavazását követően az Európai Bizottság jogszabálytervezetéhez javasolt változtatások az Európai Tanács elé kerülnek, miután a jogszabályt a Tanácsnak kellene majd elfogadnia.

Lehet, hogy az EP-választás előtt nem is jön Budapestre a néppárti bölcsek tanácsa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 18:34

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Nem valószínű, hogy május 26. előtt létrejön a találkozó a fideszes és az EPP-s trió között, és meg kevésbé az, hogy a Néppárt újra előveszi a kizárás kérdését a kampány vége előtt.
"Simán lehet, hogy nem is jön Budapestre a Pöttering-Schüssel-Rompuy trió május 26-ig, az EP-választás előtt Budapestre" - értesült az atv.hu egy magas rangú kormányzati forrástól.
Múlt szerdán Brüsszelben a Fidesz néppárti felfüggesztésével párhuzamosan jelöltek ki a magyar jogállamiságot vizsgáló triumvirátust. A testület három ismert néppárti politikusból áll: az egykori osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel, a Fidesz EPP-ből való kizárását szorgalmazó belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnöke, és az Európai Parlament egykori elnöke, Hans-Gert Pöttering alkotja azt.  A „bölcsek tanácsát” az EPP azért hozta létre, hogy megvizsgálja, helye van-e magyar kormánypártnak az Európai Parlament legnagyobb frakciójában, az Európai Néppártban.
Nem zárta ki ugyanakkor teljesen a budapesti találkozó lehetőségét az Orbán Viktor által kijelölt fideszes "trióval" az atv.hu egy másik forrása. A magyar trió Novák Katalin családügyi államtitkár vezetésével áll fel, és tagja lesz a Brüsszelben gyakran megforduló, az uniós intézményekben a magyar álláspontot magyarázó, miniszterelnökségi EU-ügyekért felelős államtitkár, Varga Judit és Szájer József fideszes EP-képviselő is. Novák Katalin, a magyar trió vezetője ma azt nyilatkozta: a néppárti "bölcsek tanácsának" egy 130 oldalas dokumentumot küldenek, mellyel a terveik szerint cáfolják a jogállamiság leépítését illető vádakat.
Felállt már az ellenzéki, az MSZP és a Párbeszéd által megalakított "bölcsek tanácsa" is, mégpedig Balázs Péter, volt EU biztos, Donáth László, lelkész és volt parlamenti képviselő, illetve Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter részvételével.