titkosszolgálat;Terrorelhárítási Központ;Iszlám Állam;

2019-03-28 13:11:45

Egyre nagyobb a zavar a TEK által elfogott szír férfi ügyében

A köztévének nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő saját magát cáfolja, a média hol gyanúsítottnak, hol elkövetőnek nevezi F. Hasszánt, de nem sikerült igazat mondani „a migránskártyák” ügyében sem.

Elképzelhető, hogy a görög hatóságok pénzt ígértek a Magyarországon elfogott szír férfinek, F. Hasszánnak, ha információkat ad nekik például az embercsempészekről – erről Horváth József biztonságpolitikai szakértő beszélt csütörtökön az M1 műsorában, amit a hirado.hu  idézett.

A szakértő ennél tovább is ment: mint mondta, a terrorcselekménnyel  – 20 ember lefejezésével – gyanúsított férfi készpénzt kaphatott az információk fejében, bírósági meghallgatásán pedig ezt a támogatást állíthatta be úgy, mintha a görög titkosszolgálat ügynöke lenne.

A műsorvezető szemrebbenés és ellenvetés nélkül hallgatta végig az okfejtést; pedig éppen Horváth József nyilatkozott három nappal ezelőtt, éppen az M1-nek úgy, hogy nincs az a biztonságszolgálati érdek, amiért a görögök vagy más európai szolgálatok együttműködnének az Iszlám Állam egyik  véreskezű vezetőjével.

fogalmazott március 25-én Horváth József (a videóban 01:28-tól). A szakértői új nyilatkozatával tehát önmagának mond ellent, és fejtegetése is több sebből vérzik.

Hiszen ha valakit egy titkosszolgálat információkért fizet, azt beszervezésnek hívják, mégha az illető nem is lesz ettől titkosügynök. Az pedig bármelyik titkosszolgálat szégyene lenne, ha nem ismernék a beszervezett személy múltját – különösen azt, hogy ő az Iszlám Állam lefejezéseiről hírhedt „emírje”. A hírszerzők éppen a múltja, titkolt tettei vagy élethelyzete miatt szoktak valakit megkörnyékezni. Tehát:

A habverés ezután is folytatódik: a meghívott szakértő szerint F. Hasszán azért kaphatott névtelen migráns bankkártyát, mert a görög hatóságok csak pár percet szánnak az adatok egyeztetésére, bekérésére. A sztori már ott hibázik, hogy a migránsok személyazonosító adatokhoz – tehát névhez – kötött kártyát kapnak, a tulajdonosokat pedig havi szinten ellenőrzik is – de hiába magyarázta ezt szerdán az európai bizottság szóvivője, Natasha Bertaud is, Horváth elegánsan elintézte mindezt azzal, hogy a fokozott ellenőrzés egyszerűen nem igaz.

A nyilatkozó csupán „történetnek” nevezte, hogy a gyanúsítottnak saját bevallása szerint öt gyereke van, vagy hogy írástudatlan, esetleg titkosügynök lenne. Az Iszlám Állam kiképzésében valószínűleg variációkat tanítanak nekik arról, mit mondjanak, ha elfogják őket. „Föl vannak építve ezek a variációk, hogy hátha valamelyik beválik” - vélekedett Horváth József, megint távolról tisztelegve a logikának; hiszen egy szakszerű nyomozás során minden felmerülő információt leellenőriznek, és csak a bizonyítható állítást fogadják el, a „hátha” nem rúghat labdába. Másrészt, a „történeteit” naponta váltogató személy csak még gyanúsabbá válik a nyomozók számára, ami nem éppen profi kiképzésre utal. 

A beszélgetés során ráadásul megint úgy nevezték ISIS-tagnak a 27 éves férfit, hogy ügyében csak nyomozás folyik, még vádat sem emeltek ellene. Igaz, rögtönítélő bíróság szerepét a sajtó is átvette, hogy erről korábban is írtunk.