Az MSZP szavazói a legelkötelezettebbek - Egyre többen elégedetlenek az ország állapotával

Publikálás dátuma
2019.03.28. 12:53

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nőtt az ország állapotával elégedetlenek aránya, a pártpreferenciák érdemben viszont nem változtak márciusban – derül ki a Publicus Intézet felméréséből. Kivéve a történelmi mélypontra süllyedő LMP esetében.
Öt százalékkal nőtt azok aránya, akik „inkább nem elégedettek” azzal, ahogy a dolgok mennek az országban – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb elemzéséből, amit a Népszava felkérésére készítettek. A februári adathoz képest 28-ról 26 százalékra csökkent az inkább elégedettek aránya (mindkét hónapban 15-15 százalék volt a „teljes mértékben elégedettek” aránya), míg 30-30 százalék volt mindkét hónapban egyáltalán nem elégedett. Nem meglepő módon a Fidesz szavazóinak 75 százaléka elégedett, míg az MSZP-t támogatók 74, a Jobbik szimpatizánsainak 88 százaléka elégedetlen. Magas ugyanakkor a szavazói kedv, különösen az MSZP támogatói körében, 95 százalékuk biztosan elmenne, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások. Ugyanez az aránya Fidesznél 82, a Jobbiknál 86 százalék. (A többi ellenzéki párt adatait a felmérés ezen szakaszában nem részletezték.) Továbbra is a 60 évesnél idősebb, diplomás végzettségű nyugdíjasok a legaktívabbak, 80 százalékuk szavazna vasárnap. A szavazói kedv egyébként – kisebb kilengésekkel – 2015 tavaszától folyamatos emelkedést mutat a Publicus szerint.
A pártpreferenciák érdemben nem változtak februárhoz képest, a Fidesz támogatottsága az összzes megkérdezett körében 26 százalék, ez egy százalékos emelkedés februárhoz képest. Az MSZP-re az összes megkérdezett 11 százaléka szavazna (2 százalékpontos emelkedés februárhoz képest), a Jobbikra szintén 11 (+1 százalék). Nem változott a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum támogatottsága, 2-2 százalékon állnak. Márciusban a DK-t is ennyire mérték, de ez 1 százalékos csökkenés a februári eredményükhöz képest. Az LMP szintén egy százalékot rontva viszont sok éves mélypontra, 1 százalékra süllyedt. Ugyanezek a számok a biztos szavazók körében márciusban: Fidesz 37%, MSZP 13%, Jobbik 13%, DK 3%, MKKP 2%, LMP 2%, Momentum Mozgalom 2%. Külön mérte a Publicus az EP-választással kapcsolatos szavazói attitűdöket. Arra a kérdésre például, hogy „Ön mennyire tartja valószínűnek, hogy a májusi Európai Parlamenti választásokon” az MSZP-re szavaz, a megkérdezettek 9 százaléka mondta azt, hogy biztosan, további 20 százaléknyian el tudják ezt képzelni. A megkérdezettek 16 százaléka szerint ez nem valószínű, míg 45% biztosan nem a szocialistákat választja majd. A DK esetében ugyanezek a számok: biztosan 3%, el tudja képzelni 15%, nem valószínű 11%, biztosan nem 54%. A Jobbiknál 10-13-10-52 százalékos arányok jöttek ki.
Ez EP-választásokat tekintve mérsékeltebb a szavazói kedv mint egy „most vasárnapi” parlamenti választást illetően, de itt is a szocialista szavazók a legaktívabbak, 67 százalékuk biztosan elmegy majd szavazni. A Fidesz-hívek 60, a Jobbiké viszont csak 45 százalékban mondták ugyanezt. Nem meglepő módon ebben az esetben is a nyugdíjas diplomás 60 fölöttiek a legaktívabbak. A pártpreferenciákat tekintve az EP-választásokon a mostani állás szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz 29 százalékot szerezne, a biztos szavazók 37 százaléka választaná a kormánypártot. Az MSZP esetében ezek a számok 11 és 13%, a Jobbiknál 12-14, a DK és a Momentum esetében egyaránt 4-5, míg az LMP-nél 1-2 százalék.
Szerző
Témák
EP-választás
Frissítve: 2019.03.28. 13:16

Háromszorosára nőhetett a szerencsejáték-függők száma Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.03.28. 12:26

Fotó: Népszava
Ma már 300-360 ezren lehetnek játékszenvedély-betegek hazánkban.
A 2018-as szerencsejáték-függőségi térkép alapján három év alatt többszörösére nőtt a szenvedélybetegnek tekinthető játékosok száma – vette észre a Világgazdaság. A játékszervező két-háromévente vizsgálja a túlzásba vitt szerencsejáték-használat társadalmi méretét. A kutatás során összesen 4000, 15 év feletti személyt kerestek meg, 2000-et online és 2000-et személyesen. A március végén nyilvánosságra hozott legfrissebb, tavaly nyáron felvett adatok szerint
  • a magyar felnőtt lakosság 4 százaléka tekinthető szerencsejáték-függőnek,
  • 10 százalék mérséklet rizikófaktorú,
  • és további 17 százalék az alacsony rizikófaktorú csoportba tartozik.
A szenvedélybetegek mellett tehát a magyar felnőttek több mint negyede veszélyeztetett játékosnak tekinthető. A magyarok nagyobb részének nem okoz problémát a szerencsejáték (41 százalék), további 28 százalék pedig azt állította, hogy nem játszik szerencsejátékot. A Szerencsejáték Zrt. a felnőttek mellett a 15-17 év közötti fiatalok játékszokásait is megvizsgálta. A cikk szerint a fiatalok 4 százaléka küzd a betegséggel, további 25 százalékuk pedig veszélyeztetett – 14 százalék mérsékelt, 11 százalék pedig alacsony rizikófaktorúnak számít. Ezek az arányok nagyjából egybevágnak a 18 év felettiek attitűdjeivel, mégis fenyegetőbb a fiatalok függőségi helyzete, ugyanis többségük (58 százalék) a felnőttekkel ellentétben egyáltalán nem játszik. Akik viszont játszanak, nagyobb arányban válnak függővé, mint a felnőttek, hiszen azok körében, akik kapcsolatba kerültek valamilyen szerencsejátékkal, a 18 év alattiak 69 százalékának okoz valamilyen problémát, míg a felnőtteknél 43 százalék ez az arány. A lap kiemeli: a friss adatok tükrében elmondható, hogy az utóbbi években jelentősen romlott a társadalom játékfüggőségi helyzete. A Szerencsejáték Zrt. előző, 2015-ös felmérése szerint a 15 évesnél idősebbek között 1,34 százalékban volt kimutatható a szerencsejáték-függőség. Vagyis alsó hangon is
háromszorosára nőtt a függők aránya, ami azt jelenti, hogy a három évvel ezelőtti körülbelül 100-120 ezer fő helyett ma már 300-360 ezren lehetnek játékszenvedély-betegek Magyarországon.

Nemcsak a függők, hanem a veszélyeztetett játékosok aránya is nőtt a 2015-ös és a 2018-as adatok összevetése alapján. Négy évvel ezelőtt még a 15 év felettiek 17 százaléka tartozott az alacsony, vagy mérsékelt rizikófaktorú csoportba, tavaly már a felnőttek 27 százaléka, a 15-17 éves fiataloknak pedig pontosan a negyede.
Szerző

Szombaton átadják a 3-as metró felújított szakaszát

Publikálás dátuma
2019.03.28. 10:19

Fotó: Népszava
Dél-Pest viszont készülhet a tortúrára: ennek a szakasznak már április 6-án elkezdik a felújítását.
Szombaton, március 30-án átadják az M3-as metróvonal felújított szakaszát – tudta meg az Index a főpolgármesteri hivataltól. A portál azt írja, az átadón Tarlós István főpolgármester tart nyitóbeszédet, majd metrón utazva bemutatják a hat megújult állomást Újpest-központtól a Dózsa György útig. Dél-Pest viszont készülhet a tortúrára: ennek a szakasznak már április 6-án elkezdik a felújítását.
Szerző
Frissítve: 2019.03.28. 11:55