Megjelent az első tojás a gemenci gólyafészekben

Publikálás dátuma
2019.03.28. 15:30

Fotó: Gemenc Zrt.
Megjelent az első tojás csütörtökön a gemenci feketególya-pár bekamerázott fészkében.
A gemenci bekamerázott fészekbe március elején új gólyapár költözött. A korábbi párt, Tóbiást és Sárát váltó madarak reggelre lerakták első tojásukat - olvasható a Gemenc Zrt. honlapján. Az új pár szokásait a kutatók összehasonlítják Tóbiás és Sára életvitelével. A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak a fokozottan védett madarak rejtett életmódjának jobb megismerésére, így segítve a faj fennmaradását, az állomány gyarapodását - írta az MTI a cég közleménye alapján.
Sára és Tóbiás általában 4 tojást rakott, de csak a kamerák beüzemelése előtti évben, 2012-ben repült ki 4 fióka a fészekből. A 2012 és 2018 közötti 7 évben összesen 17 fiatal madár hagyta el a fészket július végén, augusztus elején.
A gólyapár élete itt követhető élőben.
Szerző
Témák
fekete gólya

Galléros páviáncsapat érkezett a Veszprémi Állatkertbe (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.28. 12:00
Illusztráció
Fotó: Mohssen Assanimoghaddam / AFP
Egy több mint húszfős páviáncsapat érkezett csütörtök reggel Hollandiából a Veszprémi Állatkertbe - közölte az állatkert igazgatója.
Az állatok a hollandiai Beekse Bergen szafariparkból kétnapos utazással, több mint ezer kilométert megtéve érkeztek Veszprémbe - mondta Török László.   
A huszonkét fős csapat korösszetétele vegyes, van köztük harmincéves nőstény, de egyéves kölyök is. Pár héten belül már külső kifutójukat is birtokba vehetik a galléros páviánok a Veszprémi Állatkertben - tette hozzá az igazgató.
Szerző
Frissítve: 2019.03.28. 12:20

Már "beköltöztek" a Nébih tojáskeltetős valóságshow-jának lakói

Publikálás dátuma
2019.03.28. 09:45

Fotó: Nébih
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újabb innovatív, ismeretterjesztő projektet, online "valóságshow-t" indított, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.
"Túlélő tojások" címmel szerda délután elkezdődött a Nébih élő online valóságshow-ja, amelynek főszereplői csirkék, illetve kezdetben tojások.  "Beköltözéskor", a szakemberek nyolc ellenőrzött, megfelelően előkészített, több különböző fajtájú tyúk tojásait helyezték el egy automata keltetőbe. A show, vagyis a keltetés csütörtök hajnali 3-kor kezdődött, a várhatóan április 16-17-ig tartó folyamatot az érdeklődők napi 24 órában, élőben követhetik a Nébih YouTube-csatornáján, illetve a Szabad a gazdi és az Ételt csak okosan! honlapokon - derült ki a hivatal közleményéből.
A keltető berendezés önműködő, így a tojások forgatása nem igényel emberi beavatkozást, de a szakemberek minden nap ellenőrzik a tojásokat. A programmal a Nébih állatorvos és állattenyésztő szakemberei hasznos információkat osztanak meg a tojások fejlődéséről, valamint a felelős állattartás fontosságáról. A nézők választ kaphatnak olyan kérdésekre, mint például, hogy mi az a „kártojás”, mi a különbség a tojás és a „szemes tojás” között, vagy hogy tényleg fel tud-e robbanni a záptojás. Állattenyésztési tapasztalatok szerint a tojások egy része nem fog kikelni, de a kikelt kiscsibéket a hivatal egy gondos gazdánál helyezi el. 
Az interaktív játékba a nézők is beszállhatnak: elnevezhetik a tojásokat, illetve az abból kikelő kiscsibéket, megtippelhetik a csibék nemét is, izgulhatnak, hogy melyik tojás kel ki elsőnek, emellett kvízjátékokat játszhatnak, szavazhatnak a Szabad a gazdi Facebook-oldalán.
A Nébih a tájékoztatás szerint a projektet kifejezetten húsvétra időzítette, hangsúlyozva, hogy senki ne ajándékozzon élő állatot az ünnepek közeledtével.
Szerző
Frissítve: 2019.03.28. 09:56