Kukorelly Endre;Baumgarten-díj;

2019-03-29 10:00:00

Szerveződik az új Baumgarten-díj

Kukorelly Endre író egy hete tette közzé a felhívást, amelyben a Baumgarten-díj társadalmi összefogással való újraélesztésének gondolatát fogalmazta meg, és felajánlott egymillió forintot e célra.

Az író lapunk megkeresésére elmondta, az elmúlt napokban több százan fejezték ki hozzájárulásukat: kapott egymillió forintos ajánlatot egy Hollandiában élő antropológustól, félmilliós ígéret is érkezett, és sokan ajánlottak kisebb rendszeres támogatást is. Úgy véli, bár jó lenne, ha egy ember, vagy szervezet fizetne be egy nagyobb összeget, mégis az lenne az igazán eredményes, ha minél több ember hozzájárulna és magáénak érezhetné a díjat.

Ezidáig összesen körülbelül ötmillió forintra van ígéret, fontos lenne azonban, hogy minél hamarabb megkezdődjenek a befizetések – hangsúlyozta, hozzátéve a díj a Münchhausen báró effektus remek példája: ahogy a báró a mocsárból saját hajánál fogva húzza ki magát, jelenleg úgy kell a művész-író társadalomnak a korrekt elbánás hiányában önsegélyező módon működnie és segítenie magán.

Bár még az út elején járnak, Kukorelly Endre mégis optimista az eddigieket látva, s kijelentette, bárhogy is alakul, jövő év január 18-án (Baumgarten Ferenc Ferdinánd halálának évfordulóján) valamilyen formában mindenképp szeretnék átadni a díjat.