Előfizetés

„Hoffer Misi” fontos helyet kapott a néhai Andy Vajna rádiójában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 08:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Halász Gábor korábban még kritikusa volt a Rádió 1 terjeszkedési módszereinek, pár hete azonban már egyik vezetője a rádiónak.
A Media1 értesülése szerint regionális vezető lett márciustól a Rádió 1hálózatnál Halász Gábor, akit a nagyobb nyilvánosság 1998 és 2002 között a Barátok közt című RTL-es napi sorozat Hoffer Misijét alakító színészként ismert meg, majd aki 2002 és 2005 között a TV2-nél dolgozott, 2006 óta pedig a Zala megyei Kiskutas polgármestereként is ismert.
A polgármesteri teendői mellett 2009-től az elmúlt tíz évben Halász Gábor vezette Keszthelyen és Nagykanizsán a Helikon Rádiót. Azt a Helikon Rádiót, amely az elmúlt években elég komoly csatát folytatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával, és még a Kúriára is elment, amikor a Helikon Rádió keszthelyi és kanizsai frekvenciáit elvette a grémium és az akkoriban Andy Vajn akormánybiztos vezette Rádió 1-nek adta. Egy darabig úgy tűnt, még akár nyerhetnek is a helikonosok a testület ellen, de végül a Helikon Rádió mindkét frekvenciája, a Nagykanizsa 95,6 MHz és a Keszthely 99,4 MHz is a kormányközeli Rádió 1-nél landolt.
Halász Gábor kinevezése a Rádió 1-nél egyébként azért is érdekes, mivel amikor még a Helikon Rádiónál dolgozott, a Rádió 1 egyik kritikusaként hallották őt beszélni többen, kifogásolta például a Rádió 1 agresszív terjeszkedési módszereit - állítja a portál. Halász most mégis annál a Rádió 1-nél vállalt vezetői szerepet, amelyet többször bírált. A Media1 kereste Halász Gábort, mivel szeretett volna a feladatairól, illetve arról érdeklődni, hogy a régiójába mely városok tartoznak, de ő megértésünket kérte, mivel nem kívánt nyilatkozni. Sajnos a Facebookjának nyilvános részéről is csak annyi derül ki, hogy regionális vezető lett. Más, nem hivatalos forrásból viszont úgy tudja a lap, hogy a dunántúli területet, vagy annak egy részét kaphatta meg a Rádió 1-nél. 

Négy-öt kerületet akar az LMP

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.03.29. 08:15
Kanász-Nagy Máté országos titkár
Fotó: Gabor_Banko / All_rights_resereved
Összesen négy-öt fővárosi kerületben szeretné az LMP kiválasztani a közös ellenzéki polgármester-jelöltet – tudta meg a Népszava. Ez az elvárás a „nehezen nyerhető” városrészeket is tartalmazza. Az egyik ilyen kerület Újpest, ami annak fényében nem meglepő, hogy Szalma Botond is az LMP javaslatára lett közös jelölt. A KDNP egykori budapesti elnöke ugyanakkor – mint ahogy lapunk is beszámolt róla –, a családja védelme érdekében lemondott az indulásról, így a IV. kerületben új aspiránst kell találni, az ígéretek szerint, hamarosan lesz is megoldás. A zöldpárt egyébként ma tartja budapesti kongresszusát, amelyen „szövetségkötési kérdésekről” döntenek majd – tájékoztatta lapunkat Kanász-Nagy Máté, az LMP országos titkára. Mint arról már írtunk, az LMP országos kongresszusa február végén már döntött arról, hogy az önkormányzati választáson a helyi szervezeteikre bízzák az összefogás kérdését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ökopárt politikusai a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével bárkivel összefoghatnak és akár közös jelölteket is indíthatnak. A fővárosi szervezetekre azonban nem vonatkozott ez a döntés. Információnk szerint hasonló javaslatot fogadnak majd el, mint alig egy hónapja országszerte. – Amennyiben megkapjuk a küldöttektől a felhatalmazást, akkor az esetleges összefogás kereteiről is döntünk – szögezte le Kanász-Nagy Máté. A titkár szerint ugyanis bármilyen szövetségkötés feltétele három, egyenrangú cél. – A Fidesz-KDNP leváltása, az LMP-s képviselők számának növelése, valamint az ökopolitika képviselete – sorolta az ellenzéki politikus. Ha ezekből csak egy cél teljesül – folytatta Kanász-Nagy – az még semmit sem ér. A főváros XIV. kerületében is úgy néz ki, megtalálták a közös jelöltet. Legalábbis Horváth Csaba, az MSZP képviselője az ATV-ben azt mondta: "jó eséllyel" ő lesz az aspiráns Zuglóban. Horváth egyébként attól a Karácsony Gergelytől kapott ki az előválasztás első fordulójában, aki a XIV. kerület jelenlegi polgármestere.
Nemcsak a fővárosban igyekszik az ellenzék, egyre több vidéki városban közelednek az álláspontok. A héten írtunk arról, hogy Veszprémben is egy jelölt mögé sorakoznak majd fel, a hivatalos bejelentés pedig szerdán meg is történt. Arról is beszámoltunk, hogy információnk szerint nem Kész Zoltán lesz a „kiválasztott”, aki 2014-ben a megyeszékhelyen győzni tudott. Ezt igazolja a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom csütörtöki Facebook bejegyzése is. – Mesterházy-Ungár-Varga Damm, egymással lepaktálva próbálják a választókkal elhitetni, hogy ők a változás és a valódi összefogás. Kész Zoltán, a veszprémi körzet korábbi országgyűlési képviselője a Narancs.hu megkeresésére egyetlen szóval reagált az elhangzottakra: „Hajrá!”.

Német igazságügyi miniszter: az Orbán-kormány nem egyenlő a magyar emberekkel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 07:59
Katarina Barley, német igazságügyi miniszter aggasztónak találja a magyar jogállamiság helyzetét
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A jogállamiság elveit pénzügyi szankciókkal is ki lehet kényszeríteni, de ezekkel nem a lakosságot akarjuk büntetni – mondta Katarina Barley.
A héten Magyarországon járt Katarina Barley német igazságügyi miniszter, a német szociáldemokraták európai parlamenti listavezetője, hogy a magyar civil szervezetek képviselőivel és ellenzéki politikusokkal tájékozódjon a jogállamiság helyzetéről. Barleyt megszólaltatta a 444.hu is, többek között a Magyarország elleni eljárásról, az uniós támogatások megvonásáról és a német autógyárak itteni szerepéről beszélgettek vele.
Az igazságügy miniszter elmondta, komoly aggodalommal figyelik Magyarországot a jogállamiság szempontjából, és amit látnak az nagyon aggasztó. „... például beszéltem a társadalmi nemek egyik kutatójával arról, hogy a társadalmi nemek tudományát törölték a támogatott képzések közül. (…)  És az igazságszolgáltatás is természetesen olyan téma, amire nagyon érzékeny vagyok. Sokat hallottunk arról, hogyan történik a közigazgatási bíróságok átalakítása. Bár még nem végleges, hogy végül milyen irány vesz a folyamat, de mindenesetre erre is figyelni kell” - hangsúlyozta Katarina Barley, aki szerint Magyarország ellen elindított 7-es cikkely szerinti eljárás tisztázni fogja, hogy sérült-e a jogbiztonság.
Ami országunk uniós tagságát illeti, a német politikus szerint 2004-ben jó érvek szóltak Magyarország felvétele mellett, bár inkább geopolitikai szempontból – a magyar részvételt azonban ma is fontosnak tartja. Kiemelte azt is, hogy
nem szabad egyenlőségjelet tenni az itt élő emberek és a kormány közé, hiszen a lakosság egyértelműen Európa-párti.

Szerint a jogállami elvek betartására nem csak a 7-es cikkely ad lehetőséget, azokat több EU- szervezet, így az Európai Bíróság vagy a hamarosan felálló, a támogatási források elköltését ellenőrző Európai Ügyészség is megkövetelheti – és szükség esetén pénzügyi szankciókkal is élhetnek majd Magyarországgal szemben. A szankciók bevetésénél azonban figyelni kell arra, hogy azok ne a lakosságot érintsék, ne azokat, akiknek ezekre a támogatásokra a legnagyobb szükségük van, hanem a kormányt. 
A kérdésre – hogy amíg a német autógyárak Magyarországon élvezhetik a legalacsonyabb társasági adót és a legalacsonyabb béreket, addig Orbánnak nincs mitől félnie – Katarina Barley így felelt: „Ezt egy tucatszor hallottam már Magyarországon. Ha ezt a német nézőpontból nézzük, ez a folyamat számunkra nem jó, hiszen inkább azt szeretnénk, hogy az autógyártók nálunk teremtsenek munkahelyeket és fizessenek adót. Szóval az, hogy inkább Magyarországon építik fel a gyáraikat, nem olyan, amit politikailag támogatnánk, vagyis ezt az érvelést nem tartom logikusnak. Azonban azt is tudom, hogy a CSU és Bajorország nyilvánvalóan különösen szoros kapcsolatban áll ezzel a kormánnyal, de talán inkább azért, mert Orbán támogatását akarják maguk mögött tudni az Európai Parlamentben”.