nyugdíj;infláció;nyugdíjprémium;

2019-03-29 10:50:22

Több mint tízezer forintot kapnak a nyugdíjasok - részben az izmos pénzromlást kompenzálja a kormány

A Magyar Nemzeti Bank a legfrissebb inflációs jelentésében tovább emelte az inflációra vonatkozó prognózisát: immár nem 2,9, hanem 3,1 százalékos áremelkedéssel kalkulálnak, írja a napi.hu.  Csakhogy a kormány a nyugdíjakat 2,7 százalékkal emelte januárban. Vagyis ha bejön az MNB előrejelzése, akkor legalább rosszul járnak az idősek.

Pontosabban járnának: a törvény ugyanis kompenzációt rendel. Továbbá - szintén jogszabályi előírásoknak köszönhetően - prémiumot is kapnak a nyugdíjasok, mivel a GDP több mint 3,5 százalékkal nő.

A 0,4 százalékpont a januári átlag 133,9 ezer forintos nyugdíj esetében havi 500 forint különbözetet ad, vagyis éves szinten kompenzációként átlagosan 6000 forintra lennének jogosultak az idősek.

A prémium esetében a küszöbértéknek tekintett 3,5 százalékos GDP és a jegybank által várt 3,8 százalékos bővülés különbözetét, vagyis 0,3 százalékpontot kell figyelembe venni. A nyugdíjtörvényben meghatározott képlet alapján azt kapjuk, hogy maximum 6000 forint ezen a jogcímen is megilletné az időseket.