Előfizetés

Hónapokra lezárják az M0-s körgyűrű egy csomópontját

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.29. 18:02

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Augusztusig tart a felújítás, torlódásra figyelmeztet a Budapesti Közlekedési Központ.
Útfelújítási munkák miatt jövő kedden lezárják az M0-s autóút szigetszentmiklósi csomópontjában az M1-es autópálya felé vezető felhajtót - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
A korlátozás a szigetszentmiklósi csomópontban sem az M5-ös autópályára való felhajtást, sem az M0-s körgyűrűről való lehajtást nem érinti.
A lezárás miatt Csepel-sziget felől az M0-s autóútra Buda irányába kizárólag a II. Rákóczi Ferenc úti csomópontban lesz lehetőség felhajtani.

A II. Rákóczi Ferenc úton megnövekedő forgalomra és torlódásra kell számítani.
A felhajtót a tervek szerint augusztus elejéig nem lehet majd használni.

Gyurcsány: a kormány elleni népszavazás is lesz az EP-választás

F. R.
Publikálás dátuma
2019.03.29. 17:42

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A legutóbbi parlamenti választásokból okulva az ellenzéki pártok azon dolgoznak, hogy minden körzetbe közösen válasszanak ki szavazatszámláló biztosokat.
Nyolc héttel az európai parlamenti voksolás előtt, a jövő héten mutatja be hivatalosan is a Demokratikus Koalíció európai választási programját. A választáson a DK legkevesebb két képviselői helyet remél – jelentette be pénteken Gyurcsány Ferenc pártelnök egy sajtóbeszélgetésen A DK elnöksége elfogadta a programot, amelynek címe: Európa, maradunk!, s amellyel a párt a hamis, manipulatív kormánypropagandával akar szembeszállni. Gyurcsány elemzése szerint ugyanis a Fidesz azután sem változtat Unió-ellenes kampányán, hogy felfüggesztették saját pártcsaládjában, az Európai Néppártban. A DK – mint eddig is – határozottan kiáll az Európai Egyesült Államok elképzelése mellett, amelyben – a magyar lakosság döntő többségének egyetértésével – nincs határellenőrzés, ahol közös európai ügyészség működik. A DK mindehhez csatolja a szociális Európára vonatkozó javaslatait: az európai családi pótlékot, és az európai minimálbért, mert azt szeretné elérni, hogy az emberek hétköznapi életének színvonala közeledjen egymáshoz, éljenek bármelyik tagállamban. A DK programjában kiemelt helyet kapott az európai demokratikus normák képviselete és erősítése. Mindent egybevéve Gyurcsány Ferenc szerint a májusi EP-választások egyfajta kormány elleni népszavazás is lesz. A kampányról a pártelnök elmondta: kevés eszközük van – főként a kormánypártokhoz mérve –, mintegy 150 millió forintot tudnak elkölteni, így nem lesz pénzük óriásplakátokra és elefántfülekre. A hivatalos kampányban, amelyet április 14-én a kongresszusi központban tartanak, ezért nagy hangsúlyt kapnak az országjárások, a helyi fórumok, a személyes találkozások a választópolgárokkal és a fiatalabb generációkat is megszólító internetes eszközök. Ami a demokratikus ellenzéki pártokat illeti: Gyurcsány Ferenc kész helyzetet lát. Mint mondta, a pártok elfogadták, hogy nem támadják egymást, s egyértelműen a kormánypártok ellen kampányolnak. Hozzátette: a legutóbbi parlamenti választásokból okulva az ellenzéki pártok azon dolgoznak, hogy minden körzetbe közösen válasszanak ki szavazatszámláló biztosokat.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás - így változik a buszok és vonatok menetrendje

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.29. 16:54

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani.
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az eredetileg 2 és 3 óra közöttre tervezett indulások elmaradnak, egyes járatok esetében pedig rendkívüli menetrend lesz érvényben. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az utazástervező csak korlátozottan fog működni, ezért a BKK arra kéri az utasokat, hogy a cég honlapján található frissített menetrendi információkat is vegyék figyelembe.
A Mávinform közleménye szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3.39-kor. A Bukarest-Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.
Bár a légitársaságok magyarországi járatait nem érinti az óraátállítás, a szokásoknak megfelelően a légicégek az óraátállításkor térnek át a nyári menetrendi időszakra.