Hiába kényszergyógykezelték barátnője megölése után, most apukájával végzett

Publikálás dátuma
2019.03.29. 21:04
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Mielőtt ölt volna, már két napja nem szedte a gyógyszereit.
Jogerősen felmentette az emberölés vádja alól, és elrendelte a kényszergyógy-kezelését a Nyíregyházi Törvényszék annak a férfinak, aki 2018 januárjában több késszúrással megölte édesapját a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tornyospálcán. A bíróság által kirendelt szakértők véleménye alapján a vádlott kóros elmeállapotú, elmebetegségben szenved, tette következményeit nem tudta felmérni. A férfi 2018. január 20-án kora reggel munkásokat vitt Tornyospálcáról családja gyümölcsösébe, majd hazament. A házban az ágyban fekvő édesapjához lépett, majd egy késsel többször megszúrta. Az idős férfi a helyszínen életét vesztette. A férfi a gyilkosság előtti héten az előírt gyógyszereinek a felét vette csak be, az utolsó két napban pedig teljesen elhagyta szedésüket, ami mentális egyensúlyvesztéshez vezetett. A bíróság szerint a vádlott cselekménye nem bűncselekmény, de büntetendő cselekmény; a hatályos jogszabályok alapján a kóros elmeállapotú ember nem büntethető. A kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyintézetben hajtják végre zárt, kórházi körülmények között. A férfi nem először állt gyilkosság vádjával bíróság előtt, 2003-ban különös kegyetlenséggel 21 éves barátnőjét ölte meg. Az orvosszakértői vélemény szerint kóros tudathasadásos elmeállapotára való tekintettel 2004 februárjában jogerősen felmentette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság, amely egyben elrendelte kényszergyógykezelését is. A budapesti zárt intézetből a Fővárosi Ítélőtábla 2008 májusában otthonába bocsátotta, a férfi azóta a szüleivel élt közös háztartásban.
Szerző

Ingyen adta az adatokat - vesztegetés miatt ítéltek el egy okmányirodai ügyintézőt

Publikálás dátuma
2019.03.29. 19:02

Fotó: Népszava
Eredetileg 15 ember ellen emeltek vádat, azonban egy vádlott meghalt, két embernél pedig a bíróság korábban jogerősen befejezte az eljárást.
Vesztegetés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy okmányirodai ügyintéző, aki a gépjármű-nyilvántartásból jogellenesen adott ki információkat; több társát is elítélték - közölte a Budapest Környéki Törvényszék. A bíróság pénteken hirdetett ítéletet 12 vádlottnak az ügyében - olvasható a közleményben. A büntetőügyben eredetileg 15 ember ellen emeltek vádat, azonban egy vádlott meghalt, két embernél pedig a bíróság korábban jogerősen befejezte az eljárást.
Az elsőrendű vádlottól ismerősei kértek adatokat, amiket ő a jogosultsága felhasználásával lekért, és kötelességét megszegve ingyenesen kiadott. Volt olyan eset, amelynél az elsőrendű vádlott egy kérésre egy utánfutót vont ki ideiglenesen a formalomból - soron kívül -, aminek költségeit vádlott-társa megint csak nem fizette ki. Bizonyos vádlottak többször az elsőrendű vádlott postaládájában hagytak gépjármű-ügyintézésre gépjárművekre vonatkozó dokumentumokat a soron kívüli ügyintézésért, ezeket az elsőrendű vádlott teljesítette és jogtalan előnyt fogadott el.
A törvényszék az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki hivatali vesztegetés elfogadásának, kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében és 21 rendbeli hivatali visszaélés bűntettében. A bíróság két év, öt évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, 900 ezer forint pénzbüntetésre, valamint az okmányirodai ügyintézői foglalkozástól két év eltiltásra ítélte. 2013 februárja és 2015 júniusa között ügyintézőként dolgozott a Pest Megyei Kormányhivatal okmányirodai osztályán, szeptembertől a gödi kirendeltségen egyedül, járművek okmányaival és adatkezelésével foglalkozott.
Társai egy részét egy-egy év szabadságvesztésre - három évre felfüggesztve -, valamint 300 ezer és 875 ezer forint közötti pénzbüntetésre ítélték. Egyes vádlottakat próbára bocsátottak.
Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, az elsőrendű vádlott és több társa esetében az ítélet jogerőre emelkedett, egyebekben az eljárás résztvevői fenntartották a három munkanap gondolkodási időt.

Kiesett a kilencedikről, de életben maradt a kőbányai férfi

Publikálás dátuma
2019.03.29. 14:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Rendőrök mentették ki a halál torkából az idős férfit, aki egy korlát tartott vissza a mélységtől.
Isteni szerencséje volt a kőbányai, Bányató utcában lakó idős embernek, aki csütörtök délután esett kiegy tömbház kilencedik emeletéről. 
A férfi annak köszönheti életét, hogy nadrágja egy emeletnyi zuhanás után beleakadt egy erkély korlátjába, ami visszarántotta a mélyből. A balesetet egy szemtanú is látta, és azonnal értesítette a rendőröket, akik pár percen belül a helyszínre értek. A járőrök behúzták az erkélyre a férfit, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak, írja a police.hu.
Szerző