Átadják a 3-as metró északi szakaszát, hamarosan lezárják a délit

Publikálás dátuma
2019.03.30. 09:07
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Április 6-án elkezdődik a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrópótlás.
Délután átadják az utasforgalomnak a 3-as metró felújított északi szakaszát, majd április 6-án lezárják a délit, így ezen a szakaszon folytatódik majd a metrópótlás. Az ezt megelőző egy hétben azonban a teljes vonalon, Újpest-központ és Kőbánya-Kispest között jár majd a metró. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján azt írja: a metró újraindulásával az észak-pesti felszíni járatok közlekedésében a felújítás előtti forgalmi rend lép ismét életbe, tehát
 • a Lehel tér és Újpest között közlekedő pótlóbusz megszűnik, a 12-es villamos újra az Angyalföld kocsiszínig jár,
 • a 34-es és a 106-os busz ismét az Árpád híd végállomásig közlekedik,
 • a 30-as buszcsalád járatai a metrópótlás alatti útvonalukat tartják meg, a Verseny utca felé továbbra is csak a 30-as busz jár majd,
 • a 20E buszjárat közlekedése is visszaáll a metrópótlást megelőző rendre, és a jövőben a Munkásotthon utca megállóhelyet nem érinti majd,
 • a 15-ös és a 115-ös busz pedig dél felé a Lehel tér csomópontot továbbra is a Bulcsú utca felől közelítik meg, és a villamosvégállomás mellett állnak meg.
A közúton közlekedők számára április első felében 
 • a Váci úton és az Árpád úton fokozatosan megszüntetik a buszsávokat, visszaáll az eredeti forgalmi rend a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésénél,
 • megnyitják a forgalom előtt az Árpád út–Viola utca torkolatot,
 • és visszaáll az eredeti forgalmi rend az Árpád hídnál, a Váci út–Róbert Károly körút csomópontban, így a Váci útról újra lehet balra kanyarodni a Róbert Károly körútra a Lehel utca felé.
A délutáni átadásig a metró Kőbánya-Kispest és Lehel tér között jár; Lehel tér és Újpest között metrópótló busz közlekedik. 

Indul a déli szakasz felújítása

A déli vonalszakasz felújítása, egyúttal a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrópótlás április 6-án, szombaton kezdődik, és ezzel párhuzamosan – a zavartalan és gördülékeny metrópótlás támogatása érdekében – megváltozik Dél-Pesten a felszíni közlekedési rend is. A felújítási ideje alatt a metró egész nap Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között pedig metrópótló buszok közlekednek csúcsidőben 45 másodpercenként indulva. Új buszjáratok is segítik majd a közlekedést, amelyek már április 3-án forgalomba állnak, emellett a szokásosnál sűrűbben indul majd több, az érintett környéken közlekedő buszjárat.
 • Új gyorsjárat indul a Gloriett-telep és a Havanna-lakótelep felől a metró ideiglenes végállomásához, a Nagyvárad térre 194M jelzéssel. Április 3-tól 5-ig az új buszjárat csak a Határ útig közlekedik.
 • Az Alacskai úti lakótelep, illetve Pestszentimre felől közlekedő autóbusz 254M jelzéssel meghosszabbított útvonalon szintén a Nagyvárad térig jár majd.
 • Pesterzsébet felől a Soroksári úton a Nagykörút felé tartó buszjáratok közlekedését a BKK megerősíti: jelentősen sűríti a 23-as buszcsalád gyorsjáratait, továbbá a Szentlőrinci úti lakótelep felől közvetlen gyorsjárat indul 223M jelzéssel a Boráros térre.
 • A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, valamint a Gyömrői út és környezete közvetlen metrókapcsolatának megőrzése érdekében a 200E buszjárat útvonalát a BKK meghosszabbítja a Nagyvárad térig.
 • Rákoskeresztúr és Rákoscsaba felől 161E jelzéssel új járat indul az Örs vezér tere felé, ez a buszjárat az M2-es metró elérésével nyújt alternatívát a belváros felé.
 • A kőbányai Újhegyi lakótelep felől az Örs vezér tere felé közlekedő 85E busz sűrűbben indul majd.
 • És gyakrabban jár többek között a belvárost elérő 2-es villamos és a 99-es busz is.
Az elővárosi szolgáltatók is segítik a metrópótlást:
 • A Volánbusz a Gyál felől a Határ út metróállomás felé közlekedő járatok közül a 84E, a 94E és a 294E buszok közlekedési rendjét úgy módosítja, hogy azok munkanapokon a hajnali óráktól kezdve egészen 8 óráig 84M, 94M, illetve 294M jelzéssel a Gyáli úton át elérik a metró ideiglenes végállomását, a Nagyvárad teret. A 89E járat változatlanul a Határ útig közlekedik.
 • A Soroksári úton, valamint a Nagykőrösi úton közlekedő dél-pesti elővárosi Volánbusz-járatok a reggeli csúcsidőszakban Népliget felé a Nagyvárad teret is érintik.
 • A Budapest-bérlettel rendelkezők a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest, illetve Ferihegy vasútállomás között közlekedő InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe a fővárosi szakaszon.
A rekonstrukció első hétvégéjén, április 6-án és 7-én a metró Újpest és a Nagyvárad tér között közlekedik; a metrópótló busz a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között jár. A további hétvégi metrópótlási rendről a BKK később ad részletes tájékoztatást.  
A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a BKV mindent megtett – és a rekonstrukció ideje alatt is elkövet – a megszokottnál nehezebb közlekedési körülmények enyhítésére. Azonban fontos tudni: akár a pótlóbuszt választják, akár valamely alternatív, elkerülő útvonalon közlekednek, utazási idejük mintegy 10-15 perccel növekedni fog” – teszik hozzá.
A metrófelújításról a projekt hivatalos honlapján, a menetrenddel kapcsolatban pedig itt tájékozódhatnak.
Szerző

Szájer József néppárti nagyságokkal együtt szónokol

Publikálás dátuma
2019.03.30. 09:00

Fotó: Picasa / Wikipedia
Mindenki a néhai miniszterelnököt, Antall Józsefet élteti.
Ünnepi megemlékezést tartanak április 2-ikán az Európai Parlamentben abból az alkalomból, hogy tíz évvel ezelőtt nevezték el a képviselő-testület brüsszeli épületének egyik szárnyát a néhai Antall József magyar miniszterelnökről. A 2009-es névadón jelentette be a volt kormányfő özvegye az Antall József Tudásközpont létrehozását is. Az évfordulón a magyar kormány, a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) képviselői együtt fognak ünnepelni az EP Antall Jószefről elnevezett épületrészében. Ebben nem lenne semmi kivetnivaló, ha az EPP a közelmúltban nem függesztette volna fel a magyar kormánypárt tagságát. Így azonban meglehetősen bizarr, hogy a megemlékezésen egymás után fog felszólalni Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, Antonio López-Istúriz, az EPP főtitkára, Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke, a Fidesz politikáját vizsgáló néppárti “bölcsek tanácsának” tagja és Takács Szabolcs, európai ügyekért felelős államtitkár. Megkérdeztük az Európai Néppárt sajtóosztályát, hogy a történtek után nem tartják-e furcsának a fellépők listáját, de nem kívánták a rendezvényt kommentálni.  
Antall József szobra a róla elnevezett épületszárnyban
Fotó: Antall József Tudásközpont
Voller-Szenci Ildikó, az Antall József Tudásközpont brüsszeli irodájának vezetője a Népszavának azt mondta, hogy a rendezvény időpontját és programját jóval azelőtt véglegesítették, hogy a Fidesz és az EPP között kirobbant a feszültség. Az intézményvezető bízik benne, hogy a néppárti politikusok részt vesznek és felszólalnak a megemlékezésen, amelyen szerinte egy jelentős magyar államférfi szellemi és politikai hagyatékát kívánják méltatni. Voller-Szenci azt is elmondta, hogy a magyar tagpárt felfüggesztése nem érinti az általa vezetett intézmény és a néppárt közötti kapcsolatokat, ahogy eddig, úgy ezután is hozzáférhetnek az EPP által meghirdetett pályázati pénzekhez. Ezt megerősítette a Népszavának Roland Freudenstein, a kereszténydemokrata pártcsalád Wilfried Martensről elnevezett brüsszeli kutatóintézetének politikai igazgatója is, aki közölte, hogy az együttműködés zavartalanul folytatódik a Martens Központ és az Antall József Tudásközpont, valamint a Magyar Polgári Alapítvány között.

Gulyás bement a rendőrségre, őrizetbe vették

Publikálás dátuma
2019.03.30. 08:39

Fotó: Molnár Ádám
Az aktivistát a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, ahol valószínűleg hétfőig tartják bent.
Gulyás Márton – miután a sajtóból értesült arról, hogy keresik – jelentkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – olvasható az általa készített közéleti vlog, a Partizán Facebook-oldalán. A péntek este közzétett bejegyzés szerint mivel nem volt bent ügyeletes, Gulyás a lakhelye szerinti rendőrkapitányságra ment, ahol a rendőrségi protokoll szerint őrizetbe vették, és a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, ahol valószínűleg hétfőig tartják bent. 
„Egyelőre részletes információt arról, hogy miért körözik nem kapott, de az ügyeletes rendőr azt feltételezte, hogy egy át nem vett idézés állhat az ügy hátterében”

– tették hozzá.

Az Index elérte az aktivista ügyvédjét, Matlák Gábort is, aki elmondta: Gulyás ellen egy 2016-os városligeti tüntetésen történtek miatt indítottak eljárást. A régóta zajló eljárás során Gulyás néhány hónapja elmulasztott egy tárgyalást, ezért adták ki ellene a körözést. Az ügyvédnek arról nincs tudomása, hogy előtte megkísérelték volna az előállítását. A portál azt írja, hogy amikor Gulyás arcképe felkerült a rendőrség honlapjára, az aktivista több ismerősével együtt bement a VII. kerületi rendőrkapitányságra. Matlák Gábor szerint azzal, hogy a körözés kiadását péntek délutánra időzítették, megakadályozták Gulyás Márton hétvégére tervezett elutazását egy szomszédos, unión kívüli országba.
„Ha Magyarország nem lenne jogállam, még arra is gondolni lehetne, hogy ezt nem véletlenül időzítették így”

– tette hozzá.

Az Index azt írja, Gulyást alapvetően egy építkezési területet eltakaró geotextil védőtakaró megrongálása miatt gyanúsítják garázdasággal.  Pénteken mi is beszámoltunk arról, hogy a rendőrség honlapján közölt információkból csak annyi derült ki: elfogatóparancsot adott ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken az ismert ellenzéki aktivista és blogger, a Közös Ország Mozgalom alapítója ellen, garázdaságról van szó.
Szerző